Αγορές

Βούλιαξαν πάλι οι τράπεζες, «στα μαύρα πανιά» το χρηματιστήριο


Εντυπωσιακή μεταστροφή κλίματος σημειώνεται στο χρηματιστήριο, μετά από τρεις εβδομάδες ανόδου και  διαδοχικές ανεπιτυχείς απόπειρες διάσπασης των αντιστάσεων, όπου είχαν σκοντάψει κι άλλες ανοδικές κινήσεις στο πρόσγατο παρελθόν.

Χωρίς τη στήριξη που πρόσφεραν τις προηγούμενες  μέρες τα  μεγάλα χαρτοφυλάκια με τις αγοραστικές παρεμβάσεις τους, η αγορά παίρνει το δρόμο τις διόρθωσης. Οι μεγάλες απώλειες επιδεινώνουν το ψυχολογικό κλίμα, οδηγώντας στην δημιουργία αυτοτροφοδοτούμενης δυναμικής με αυξανόμενη προσφορά, καθώς τα υψηλά βραχυχρόνια κέρδη αποτελούν δέλεαρ για ρευστοποιήσεις.

Στην «πρέσα» οι τραπεζικές μετοχές, οι οποίες πρωταγωνίστησαν στην άνοδο των προηγούμενων εβδομάδων και είχαν καταγράψει αξιόλογα κέρδη, της τάξεως του 15%. Οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών έδωσαν και σήμερα  τον τόνο στις συναλλαγές. Καθοριστική για τη συνέχεια η στάση διεθνών χαρτοφυλακίων που έχουν σημαντικές θέσεις σε μετοχές και Παράγωγα.

Το σενάριο της διόρθωσης

Η εικόνα της σημερινής και των προηγούμενων συνεδριάσεων  επιβεβαιώνει την εκτίμηση των Morgan Stanley ότι η αγορά έχει ήδη προεξοφλήσει τα «καλά» νέα  για τις τράπεζες και τις προοπτικές από την εφαρμογή του σχεδίου «Ηρακλής» για τη μείωση των κόκκινων δανείων.
Αναλυτές και στελέχη μεγάλων ΑΧΕ επισημαίνουν ότι η πτώση είναι φυσικό επακόλουθο της αδυναμίας της αγοράς να κινηθεί υψηλότερα, υπερβαίνοντας ισχυρές αντιστάσεις, όπως οι 875 μονάδες του ΓΔ.

Οι προβλέψεις για διόρθωση έχουν ήδη οδηγήσει πολλά ξένα χαρτοφυλάκια σε αλλαγή γραμμής πλεύσης και σε ρευστοποιήσεις αντί νέων τοποθετήσεων. Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής ήταν η καθίζηση του τζίρου τις προηγούμενες μέρες.

Σήμερα ο τζίρος αυξήθηκε (60 εκατ. ευρώ συν 9,5 εκατ. σε μετακινήσεις πακέτων). Όμως αυτή η αύξηση προήλθε κυρίως από παρεμβατικές κινήσεις χαρτοφυλακίων που προσπάθησαν να ανακόψουν  την πτώση ή να περιορίσουν τις απώλειες σε συγκεκριμένες μετοχές.
Το ερώτημα τώρα για τους αναλυτές  είναι αν θα συνεχισθεί η διόρθωση, τι διαστάσεις θα πάρει και αν θα μεσολαβήσει κάποια τεχνική αντίδραση τις επόμενες μέρες.

Μετοχές και δείκτες

Ολοι οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν σήμερα στο κόκκινο από το ξεκίνημα της συνεδρίασης και τερμάτισαν κοντά στα χαμηλά ημέρας.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,55% στις 859,81 μονάδες, έχοντας κινηθεί μεταξύ 856,61 μονάδων (-1,92%) και 872,06 (-0,17%).
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχασε 1,75%, τερματίζοντας στις 2.128,76 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης βυθίστηκε στο -4,83% και έκλεισε πολύ κοντά στο απόλυτο χαμηλό ημέρας, στις 821,32 μονάδες. Eurobank -5,2%, Εθνική -4,9%, Alpha και Πειραιώς -4,6%, Attica -2,2%.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips με θετικό πρόσημο μόνον 4 μετοχές: ΕΛΠΕ +1,3%, ΔΕΗ και Cenergy +0,5%, Φουρλής +0,4%.
Στο κόκκινο με τις μεγαλύτερες απώλειες Ελλάκτωρ -2,3%,  Jumbo -2,1%, ΕΧΑΕ και Τιτάν -1,7%,  Motor Oil -1,6%.

Διαβάστε επίσης