Οικονομία

Οι συντάξεις και ο ΦΠΑ στα νησιά στη μεταμνημονιακή περίοδο


Τι προβλέπει το σχέδιο επιτήρησης της Ελλάδας από την 21η Αυγούστου, που ανακοινώνει στις επόμενες ώρες η Κομισιόν

Δύο κανονικούς ελέγχους ετησίως οι οποίοι θα συνοδεύονται με «μπόνους» 1,2 δισ. ευρώ, εάν είναι επιτυχείς, και δύο ενδιάμεσους, περιλαμβάνει το σχέδιο εποπτείας της Ελλάδας, που ανακοινώνει στις επόμενες ώρες η Κομισιόν και θα τεθεί σε εφαρμογή από την 21η Αυγούστου 2018.
Όλα δείχνουν ότι αποφεύγεται οριστικά η μείωση των συντάξεων από την 1-1-2019, ενώ ανοιχτή είναι και η παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, μετά την 31η Δεκεμβρίου 2018. 
Το σχέδιο που οριστικοποιήθηκε και είναι σε γνώση της ελληνικής κυβέρνησης, θα ανακοινωθεί επισήμως από τον Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί, τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, καθώς και τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις.
Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο προβλέπει:

  • Τη διενέργεια δύο βασικών ελέγχων ανά εξάμηνο, Δεκέμβριο και Ιούνιο κάθε έτους, οι οποίοι εφαρμόζονται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης. Οι ελεγκτές θα διαπιστώνουν την πορεία εφαρμογής των συμφωνηθέντων και ειδικά την εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών και εάν υπάρχουν αποκλίσεις. Εάν οι εκθέσεις που θα συντάσσονται είναι θετικές, θα αποδεσμεύονται, μετά από κάθε έλεγχο, κεφάλαια ύψους 600 εκατ. ευρώ, (σύνολο 1,2 δισ. ευρώ ετησίως) από τα ANFAs και τα SMPs, δηλαδή από τα κέρδη που αποκόμισαν από τα ελληνικά ομόλογα η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης.
  • Συγχρόνως, η Ελλάδα θα κερδίζει και ποσό ύψους 200 εκατ. ευρώ, που αντιπροσωπεύουν το ποσό  από την κατάργηση του επιτοκίου step up, που έχει συνδεθεί με το δάνειο του δεύτερου προγράμματος (EFSF). Τα συγκεκριμένα ποσά 1,2 δις. Ευρώ, + 200 εκατ. Ευρώ, θα αποδίδονται μόνο με την τήρηση των συμφωνηθέντων, ενώ σημαντικό είναι πώς η Ελλάδα μπορεί να τα διαθέτει για την μείωση του χρέους ή για αναπτυξιακούς σκοπούς.
  • Τη διενέργεια δύο ενδιάμεσων ελέγχων, που θα πραγματοποιούνται το φθινόπωρο και την άνοιξη κάθε έτους. Πρόκειται για προληπτικούς ελέγχους οι οποίοι θα συνοδεύονται με συστάσεις εάν υπάρχουν παρεκκλίσεις ώστε να διορθωθούν. Οι ενδιάμεσοι έλεγχοι μπορεί να γίνονται και εξ αποστάσεως και δεν είναι απαραίτητη η έλευση στην Αθήνα των θεσμών.

Οι συντάξεις και ο ΦΠΑ στα νησιά

Βασικό προαπαιτούμενο για την Ελλάδα είναι η διατήρηση του πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ μέχρι και το 2022, που διαρκέσει η εποπτεία. Ο τρόπος που θα επιτευχθεί το πλεόνασμα, είναι θέμα της κυβέρνησης, καθώς οι Θεσμοί, πλέον, δεν θα μπορούν να υποδεικνύουν πολιτικές.
Αυτό ισχύει για παράδειγμα για το θέμα των συντάξεων όσο και του ΦΠΑ στα νησιά. Εκτός του Επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί, που πρώτος άφησε παράθυρο για την ακύρωση της μείωσης των συντάξεων, και αξιωματούχος της Ευρωζώνης, από τους θεωρούμενους «σκληρούς» και «άκαμπτους» των Βρυξελλών δήλωσε χθες ότι το μέτρο πρέπει να εφαρμοστεί, αλλά πρόσθεσε με νόημα, «πάντα υπάρχει ευελιξία». Αυτό σημαίνει πως αν το δημοσιονομικό κόστος καλυφθεί με άλλες μεθόδους, όπως π.χ. από τα πλεονάσματα που παρουσιάζει ο ΕΦΚΑ, η μείωση ακυρώνεται.
Κοντολογίς, η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι οι μειώσεις των συντάξεων έως 18%, δεν πρόκειται να ισχύσουν τουλάχιστον από την 1-1-2019.
Το ίδιο ισχύει και για τον ΦΠΑ στα νησιά που πλήττονται από την προσφυγική κρίση. Η αύξηση έχει ανασταλεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018, αλλά είναι ανοιχτό το οριστικό «πάγωμα» των συντελεστών του ΦΠΑ στα μειωμένα κατά 30% επίπεδα, σε σύγκριση με τα ισχύοντα σε ολόκληρη τη χώρα.
Ακόμη στη μεταμνηνιακή περίοδο, η Ελλάδα οφείλει:

  • Να συνεχίσει την πολιτική των αποκρατικοποιήσεων, χωρίς παρεκκλίσεις από τους συμφωνηθέντες στόχους και, φυσικά, ανεξάρτητα από την επίτευξη ή όχι των δημοσιονομικών στόχων.
  • Να συνεχίσει τις πιέσεις προς τις τράπεζες για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων που αποτελούν σήμερα το 48% του συνόλου των χορηγήσεων.
  • Να υλοποιήσει τις «ουρές» από τα προαπαιτούμενα, που έχουν απομείνει από τις μνημονιακές αξιολογήσεις. Παράδειγμα αποτελεί η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα