Οικονομία

Χαλαρότερη η μεταμνημονιακή εποπτεία - Οι βασικοί κανόνες


Μεγαλύτερες ελευθερίες στη διαμόρφωση οικονομικής πολιτικής. Κλειδί η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων

Έτοιμο προς υπογραφή είναι το κείμενο του προγράμματος αυξημένης εποπτείας (Enhanced Surveillance) στο οποίο θα υπαχθεί η χώρα μετά τις 20 Αυγούστου και θα φέρει την υπογραφή της Κομισιόν και της ελληνικής κυβέρνησης.

Προμετωπίδα των μεταπρογραμματικών δεσμεύσεων, όπως ήδη έχει συμφωνηθεί, είναι η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο.

Και στο στόχο αυτό επικεντρώνει τι προσπάθειες της η κυβέρνηση αφού εκτιμά πως είναι το κλειδί που θα ξεκλειδώσει ένα πολύ μεγαλύτερο πεδίο ελευθερίας για την άσκηση της οικονομικής πολιτικής και μάλιστα με τη συναίνεση των θεσμών που ήδη έχουν αφήσει ανοιχτό το παράθυρο για αλλαγή μείγματος πολιτικής με έμφαση την προστασία των ευπαθών ομάδων της κοινωνίας. «Η μεταπρογραμματική παρακολούθηση δεν έχει τον χαρακτήρα του εξαναγκασμού που είχε δεδομένα η περίοδος των Μνημονίων. Υπάρχει μια πολύ μεγαλύτερη διακριτική ευχέρεια» δήλωσε πρόσφατα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραπέμποντας στην επίτευξη των πλεονασμάτων.

Παράλληλα, η ενισχυμένη μεταμνημονιακή εποπτεία μάλλον θα ανανεώνεται κάθε εξάμηνο έως το 2022 ενώ αποστολές των «θεσμών» στην Αθήνα θα πραγματοποιούνται τέσσερις φορές το χρόνο.

Τα ευρήματα και οι συστάσεις των αποστολών (Κομισιόν, ESM , ΔΝΤ και ΕΚΤ) θα συμπεριλαμβάνονται σε εκθέσεις που θα υποβάλλονται τόσο στο ελληνικό κοινοβούλιο όσο και το Eurogroup.

Δύο φορές το χρόνο στη βάση αυτών των εκθέσεων, το Eurogroup θα αποφασίζει την εκταμίευση ή μη ποσού 600 εκατ. ευρώ από τα κέρδη διακράτησης ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ και τις κεντρικές τράπεζες.

Ο ESM -μέσω του παράλληλου μηχανισμού επιτήρησης Early Warning System- θα συνεχίσει να δίνει το παρών στη μεταπρογραμματική παρακολούθηση έως και το 2060, μέχρι δηλαδή να υπάρχει αποπληρωμή έως και του τελευταίου ευρώ που έχει χορηγηθεί στην Ελλάδα.

Ωστόσο, δεν θα δίνει χρήματα-δάνεια στην Ελλάδα και ως εκ τούτου δεν θα υπαγορεύει νέα προαπαιτούμενα.

Δυνατότητα επιβολής πρόσθετων μέτρων, θα μπορεί να ζητήσει μόνον η Κομισιόν και το Eurogroup.

Πλήρη ελευθερία η χώρα θα απολαύσει όταν πετύχει την αποπληρωμή του 75% των δανείων που έχει λάβει από τις χώρες της ευρωζώνης αρχικά και εν συνεχεία από τον EFSF και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Οι ειδικές δεσμεύσεις για τη διασφάλιση της συνέχειας και της ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ESM σχετίζονται με τα δημοσιονομικά, την κοινωνική πρόνοια, το χρηματοπιστωτικό σύστημα, την αγορά εργασίας και προϊόντων, τη δημόσια διοίκηση και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών»,  το κείμενο που  θα συζητηθεί στο επικείμενο Eurogroup της 12ης Ιουλίου, περιέχει τις εξής 20 μεταρρυθμίσεις που καλείται η χώρα να υλοποιήσει μετά το πέρας του μνημονίου:

  1. Μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων από 1ης Ιανουαρίου 2019.
  2. Μείωση αφορολογήτου ποσού από 1ης Ιανουαρίου 2020.
  3. Εξίσωση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων με τις εμπορικές τιμές.
  4. Περιορισμός των «κόκκινων» δανείων στα 60 δισ. από 92,4 δισ. που είναι σήμερα.
  5. Πλήρης γεωγραφική κάλυψη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
  6. Εφαρμογή σχεδίου δράσης για τα αφερέγγυα νοικοκυριά με στόχο την εξάλειψη των καθυστερημένων περιπτώσεων, συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας εκκρεμών αιτήσεων, μέχρι τα τέλη του 2021.
  7. Πώληση μεριδίων που διατηρεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις συστημικές τράπεζες.
  8. Αναβάθμιση του ηλεκτρονικού συστήματος συλλογής των φόρων.
  9. Μηδενισμός των ληξιπροθέσμων χρεών και αποφυγή συσσώρευσης νέων από οργανισμούς, υπουργεία και φορείς του Δημοσίου που πραγματοποιούν συναλλαγές με ιδιώτες προμηθευτές.
  10. Επανεξέταση των επιδομάτων αναπηρίας και εκσυγχρονισμός του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας.
  11. Σταδιακή χαλάρωση των ελέγχων κεφαλαίου (capital controls).
  12. Σχέδιο δράσης για την αδήλωτη εργασία.
  13. Αδειες «fast track» για επενδύσεις.
  14. Ολοκλήρωση κτηματολογίου (δασικές χάρτες, κτηματολογικό γραφείο κ.λπ.).
  15. Αγορά ενέργειας.
  16. Ιδιωτικοποιήσεις: ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ, Μαρίνα του Αλίμου, Εγνατία, ΔΕΠΑ Εμπορίου, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, περιφερειακά λιμάνια Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Ηγουμενίτσας, Κέρκυρας, Δίκτυο ΔΕΠΑ, μεταφορά σταδίου ΟΑΚΑ στο υπερταμείο, αναδιάρθρωση ΕΤΑΔ.
  17. Εκσυγχρονισμός δημόσιας διοίκησης.
  18. Διορισμός γενικών διευθυντών και όλων των γενικών διευθυντών σύμφωνα με τον νόμο 4369/2016.
  19. Εφαρμογή 3ου κύκλου αξιολόγησης/ κινητικότητας στο Δημόσιο.
  20. Ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού (ψηφιακό οργανόγραμμα για όλους τους δημόσιους φορείς και σύνδεση με την Αρχή Ενιαίας Πληρωμής).
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις