Πολιτική

Στον «αέρα» έξι μέτρα-ανάσα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις


Οι παροχές που κινδυνεύουν να πάνε στις καλένδες σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν λάβει την Τετάρτη ψήφο εμπιστοσύνης

Στις καλένδες κινδυνεύουν να βρεθούν έξι μέτρα-παρεμβάσεις που διευκολύνουν αδύναμα νοικοκυριά, υπερχρεωμένους σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, λήπτες στεγαστικών, εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, επιχειρήσεις που απασχολούν νέους έως 25 ετών, σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης το βράδυ της Τετάρτης.

Μέχρι και το βράδυ της Τετάρτης παγώνουν τα πάντα στα υπουργεία μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση με την παροχή ή όχι ψήφου εμπιστοσύνης. Παράλληλα παγώνουν και τα όποια μέτρα επρόκειτο να εφαρμοστούν άμεσα, τα οποία θα ανακουφίσουν εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις και εκατομμύρια εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.

Στην περίπτωση που η κυβέρνηση λάβει ψήφο εμπιστοσύνης την Τετάρτη, η υλοποίησή τους ξεκινά αμέσως μετά. Σε διαφορετική περίπτωση, εάν προκηρυχθούν εκλογές, όλα αναβάλλονται για αργότερα και ορισμένα ίσως να μην υλοποιηθούν ποτέ. Πρόκειται για τα ακόλουθα μέτρα:

  1. Κατώτατος μισθός: Βρίσκεται στην τελική φάση ολοκλήρωσης η ανακοίνωση του ποσοστού αύξησης του κατώτατου μισθού, ο οποίος σήμερα βρίσκεται στο ποσό των 586,08 ευρώ. Το εύρος της αναπροσαρμογής θα κυμανθεί μεταξύ 5 – 10%, που σημαίνει αυξήσεις από 29 μέχρι και 59 ευρώ τον μήνα. Όπως έχει δηλώσει η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, η κυβερνητική απόφαση θα ανακοινωθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου και θα ισχύσει από την 1η Φεβρουαρίου. Επίσης η υπουργός έχει δηλώσει, πως, θεωρεί εξαιρετικά τεκμηριωμένη την πρόταση της  επιτροπής των εμπειρογνωμόνων για την αύξηση των βασικών μισθών κατά 5% έως 10%.
  2. Υποκατώτατος μισθός: Ταυτόχρονα με την αύξηση του κατώτατου μισθούς, θα καταργηθεί ο υποκατώτατος μισθός, ο οποίος καθιερώθηκε το 2012, για τους νέους ηλικίας έως 25 ετών. Το ύψος των αποδοχών των νέων έχει προσδιοριστεί στο ποσό των 510,95 ευρώ, μικτά. Με την κατάργησή του, οι αμοιβές των νέων ηλικίας έως 25 ετών, αυξάνονται αυτομάτως σε 586,08 ευρώ, δηλαδή κατά 75 ευρώ. Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι θα έχουν διπλό όφελος, καθώς θα λάβουν και την αύξηση που θα προκύψει από την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού. Δηλαδή, ο μισθός ρους από 510,95 ευρώ, θα αυξηθείς ε 586,08 ευρώ και κατόπιν στο ποσό που θα διαμορφωθεί ο κατώτατος μισθός ο οποίος θα αυξηθεί κατά 29 ή 59 ευρώ τον μήνα.
  3. Η επιδότηση του 50% των εισφορών για τους νέους έως 25 ετών. Προκειμένου να μην υπάρξουν πιέσεις στις επιχειρήσεις που απασχολούν νέους, προβλέπεται η επιδότηση των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα ηλικίας έως 25 ετών. Η ρύθμιση ορίζει ότι η επιδότηση του ΕΦΚΑ αφορά στις εργοδοτικές εισφορές για κύρια σύνταξη σε ποσοστό 6,66% επί των μεικτών αποδοχών των  εργαζομένων αυτής της ηλικιακής κατηγορίας, οι οποίοι ανέρχονται σε περίπου 150.000 άτομα. Η επιδότηση θα αφορά όλους τους νέους κάτω των 25 ετών, δηλαδή και αυτούς που ήδη εργάζονται, αλλά και όσους προσληφθούν μέσα στο 2019.
  4. Το κούρεμα των οφειλών και η νέα ρύθμιση έως 120 δόσεις: Τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών επεξεργάζονται ρύθμιση η οποία προβλέπει τη μείωση της συνολικής οφειλής μαζί με τις προσαυξήσεις όσων χρωστούν στα ταμεία και δεν μπορούν να ενταχθούν στην διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού. Το εύρος της μείωσης θα ανέλθει έως και το 70% του συνολικού χρέους. Διευκρινίζεται ότι πρόκειται για το χρέος που έχει δημιουργηθεί στα Ταμεία έως και 31 Δεκεμβρίου 2016,  δηλαδή πριν από την λειτουργία του ΕΦΚΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξει μείωση της αρχικής οφειλής κατά 50% με 55%, ενώ η διαγραφή των προσαυξήσεων επί της αρχικής οφειλής θα αγγίξει έως και το 85%. Το υπόλοιπο του χρέους, θα ρυθμίζεται για καταβολή έως 36 μηνιαίες δόσεις για οφειλές έως και 3.000 ευρώ και έως 120 δόσεις για οφειλές μεγαλύτερες από 3.000 ευρώ.
  5. Το επίδομα στέγασης: Αναμένεται η απόφαση με την εξειδίκευση των όρων χορήγησης του επιδόματος, σε περίπου 300.000 νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, που πληρώνουν ενοίκιο ή αποπληρώνουν δόσεις στεγαστικού δανείου για την πρώτη τους κατοικία. Πρόκειται για μια σημαντική οικονομική ανάσα στα νοικοκυριά με εισοδήματα κοντά στα όρια της φτώχειας, που δυσκολεύονται να πληρώνουν το ενοίκιο της κύριας κατοικίας τους ή τις δόσεις του στεγαστικού δανείου για την πρώτη και κύρια κατοικία τους.
    Το ύψος του επιδόματος θα ξεκινά από 70 ευρώ, τον μήνα για τον άγαμο και θα αυξάνεται μέχρι 210 ευρώ, τον μήνα για τον έγγαμο με τρία παιδιά. Το όριο του εισοδήματος θα κινηθεί μεταξύ 7.000 και 8.000 ευρώ για τον άγαμο, το οποίο θα αυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των μελών του νοικοκυριού. Επίσης θα υπάρχουν και περιουσιακά κριτήρια που θα αφορούν στην αξία της ακίνητης περιουσίας και στο ύψος των τραπεζικών καταθέσεων.
  6. Το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας: Κυβέρνηση και τράπεζες συγκροτούν κοινή επιτροπή η οποία θα αναλάβει να προτείνει το μόνιμο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, το οποίο θα εφαρμοστεί από την 1η Μαρτίου 2019, καθώς στις 28 Φεβρουαρίου  λήγει η ισχύς του ν. Κατσέλη μετά την δίμηνη παράταση που χορηγήθηκε. Οι τράπεζες, αρχικά πρότειναν να μειωθεί το όριο προστασίας σε επίπεδα κάτω των 100.000 ευρώ, από το επίπεδο των 280.000 ευρώ, που ισχύει σήμερα, ενώ εσχάτως έχουν αυξήσει το όριο, στο επίπεδο των 120.000 ευρώ. Η κυβέρνηση επιδιώκει να καθιερώσει μόνιμο πλαίσιο προστασίας από τους πλειστηριασμούς των κατοικιών αξίας έως 200.000 ευρώ, αλλά μπορεί να συμβιβαστεί στις 150.000 ευρώ. Εάν δεν υπάρξει ρύθμιση έως τις 28 Φεβρουαρίου, χάνεται η οποιαδήποτε προστασία.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα