Χρηστικά

Αυξήσεις μισθών σε 150.000 νέους από τον Ιανουάριο!


Εργαζόμενοι έως 24 ετών ευνοούνται από την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και την αύξηση του κατώτατου

Σημαντικές μισθολογικές αυξήσεις, που ξεπερνούν το ποσό των 75 ευρώ τον μήνα  θα λάβουν περισσότεροι από 150.000 νέοι ηλικίας έως 25 ετών από τον Ιανουάριο, ενώ παράλληλα τίθενται μόνιμα κίνητρα για τις προσλήψεις νέων.

Η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα ευνοείται από δύο παρεμβάσεις που δρομολόγησε η κυβέρνηση. Την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, αλλά και την αύξηση του γενικού κατώτατου μισθού.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, από τον Ιανουάριο του 2019 καταργείται ο υποκατώτατος μισθός που έχει καθιερωθεί το 2012 από τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, για τους νέους ηλικίας έως 25 ετών.

Το ύψος των αποδοχών των νέων έχει προσδιοριστεί στο ποσό των 510,95 ευρώ, μικτά. Από τον Ιανουάριο, με την κατάργησή του, οι αμοιβές των νέων ηλικίας έως 25 ετών, αυξάνονται αυτομάτως σε 586,08 ευρώ, δηλαδή κατά 75 ευρώ.

Από τον Ιανουάριο του 2019, δεν θα υπάρχει διάκριση κατώτατου και υποκατώτατου μισθού, αλλά ο κατώτατος μισθός θα είναι ένας για όλους, όπως ίσχυε μέχρι το 2012.

Παράλληλα, θα ακολουθήσει και άλλη αύξηση. Πρόκειται για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, ο οποίος από τον Ιανουάριο θα αυξηθεί για πρώτη φορά μετά από μια επταετία.

Αναλυτικότερα, σε ότι αφορά στον υποκατώτατο μισθό για τους νέους, επειδή η αύξηση είναι σημαντική και προκειμένου να μην προκαλέσει επιπτώσεις στις επιχειρήσεις που ήδη απασχολούν νέους έως 25 ετών, καθιερώνεται η επιδότηση των εισφορών.

Με διάταξη του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε στη Βουλή, προβλέπει ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2019 θα τεθεί σε ισχύ το νέο πρόγραμμα επιδότησης των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα ηλικίας έως 25 ετών.

Η ρύθμιση ορίζει ότι η επιδότηση του ΕΦΚΑ αφορά στις εργοδοτικές εισφορές για κύρια σύνταξη σε ποσοστό 6,66% επί των μεικτών αποδοχών των  εργαζομένων αυτής της ηλικιακής κατηγορίας, οι οποίοι ανέρχονται σε περίπου 150.000 άτομα

Η επιδότηση θα αφορά όλους τους νέους κάτω των 25 ετών, δηλαδή και αυτούς που ήδη εργάζονται, αλλά και όσους προσληφθούν μέσα στο 2019. Υπενθυμίζεται ότι το σύνολο των εργοδοτικών εισφορών για τον κλάδο κύριας ασφάλισης των μισθωτών  ανέρχονται σε 13,33%, συνεπώς η επιδότηση αφορά στο 50% του συνολικού εργοδοτικού κόστους για τον κλάδο κύριας σύνταξης.

Επίσης, με κοινή απόφαση των υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών, ρυθμίζονται οι ειδικότερες προϋποθέσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα επιδότησης των εισφορών και κάθε σχετικό θέμα για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου. Για το συγκεκριμένο πρόγραμμα ο ΕΦΚΑ θα επιχορηγείται κατ' έτος με μεταφορά αντίστοιχης πίστωσης από τους πόρους του τακτικού προϋπολογισμού του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους η δαπάνη που θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εργασίας για το 2019 ανέρχεται σε 51 εκατ. ευρώ.

Στόχος της ρύθμισης είναι η τόνωση της ελληνικής αγοράς εργασίας, η ανάσχεση του brain drain και η πάταξη της ανεργίας στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα στην οποία το ποσοστό της ανεργίας έχει μειωθεί στο 36,6% τον περασμένο Σεπτέμβριο, από το 40,5% που ήταν τον Σεπτέμβριο του 2017 και από το 55% που έφτασε στο 2013.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης