Χρηστικά

Νέα ρύθμιση για χρέη στα Ταμεία – 120 δόσεις και κούρεμα οφειλής


Με στόχο να ανακουφίσει δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες και να τους δώσει τη δυνατότητα να «τακτοποιήσουν» χρέη προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, το υπουργείο Εργασίας φέρνει προς εφαρμογή μια νέα ρύθμιση. 

Πληροφορίες για το νέο σχήμα ρύθμισης των οφειλών προς τα Ταμεία, αποκάλυψε σήμερα η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha. Συγκεκριμένα το σχήμα, το οποίο βρίσκεται στην τελική φάση της επεξεργασίας του, θα περιλαμβάνει κούρεμα της αρχικής οφειλής, γενναία διαγραφή έως και 85% των προσαυξήσεων, ενώ οι μηνιαίες δόσεις θα φτάνουν έως και τις 120.

Η ρύθμιση θα αφορά χρέη προς τα Ταμεία που δημιουργήθηκαν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2016, ενώ ο αριθμός των δόσεων θα είναι άρρηκτα συνυφασμένος από το ποσό της οφειλής.
Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την ενημέρωση που προέρχεται από το υπουργείο Εργασίας, η ελάχιστη μηνιαία δόση θα ανέρχεται έως 50 ευρώ. Επίσης, οι οφειλέτες θα έχουν μόνο μία φορά δικαίωμα υπαγωγής στη ρύθμιση.

Το νέο σχήμα ρύθμισης θα είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για όσους έχουν  συμπληρώσει την ηλικία συνταξιοδότησης και αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν λόγω των χρεών τους προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Πρόκειται κυρίως για ελεύθερους επαγγελματίες που χρωστούν στον πρώην ΟΑΕΕ, αλλά και στο πρώην ΕΤΑΑ, ενώ «εγκλωβισμένοι» είναι και χιλιάδες αγρότες με χρέη στον ΟΓΑ.
 

Διαβάστε επίσης