Διεθνή

Μαζικές κινητοποιήσεις αγροτών στην Ολλανδία


Χιλιάδες Ολλανδοί αγρότες βγήκαν σήμερα στους δρόμους  με τα τρακτέρ τους προκαλώντας προβλήματα στις συγκοινωνίες και στην οδική  κυκλοφορία.
Διαμαρτύρονται για τα σχέδια περιοριοσμού της χρήσης αζωτούχων λιπασμάτων, για τα οποία επιστήμονες και ερευνητικοί φορείς υποστηρίζουν οτι προκαλούν μεγάλη χημική ρύπανση στο έδαφος και στην ατμόσφαιρα.
Τα κομβόι των τρακτέρ ξεκίνησαν νωρίς το πρωί με προορισμό την Ουτρέχτη, όπου βρίσκεται κρατικό περιβαλλοντικό ινστιτούτο, για το οποίο οι αγρότες λένε πως ευθύνεται για την μετάδοση παραπληροφόρησης σχετικά με τις εκπομπές αζώτου. Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας θα συνεχιστούν στη Χάγη.
Είναι η τρίτη φορά που οι αγρότες της Ολλανδίας οργανώνουν ημέρα διαμαρτυρίας στο πλαίσιο της εκστρατείας που ξεκίνησαν τον Μάϊο όταν ήρθε στο προσκήνιο το ζήτημα των υπερβολικών ρύπων που εκπέμπουν οι βιομηχανίες μεταποιίησης αγροτικών προϊόντων και τα αγροκτήματα της χώρας.

«Πέρυσι δεν άκουγες τίποτε για άζωτο και τώρα ξαφνικά είναι ένα θανάσιμο ζήτημα», είπε στον κρατικό ραδιοσταθμό NOS ο Μίσα Μπάουβερ της Αμυντικής Δύναμης Αγροτών. «Όλοι αυτοί είναι άνθρωποι της πόλης που έχουν δύο φυτά στο μπαλκόνι τους και διαμαρτύρονται οτι η φύση υποφέρει».
Η κτηνοτροφία είναι μείζων αιτία της ρύπανσης με άζωτο, όπως και οι κατασκευές και οι μεταφορές. Οι αγρότες τονίζουν οτι έχουν αλλάξει τον τρόπο εργασίας τους για να μειώσουν τις εκπομπές τους.
Παρότι η κυβέρνηση δεν έχει σχεδιάσει μέτρα για τη μόλυνση που προκαλούν οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, ένα πολιτικό κόμμα έχει προτείνει να μειώσει η Ολλανδία τον αριθμό των ζωντανών ζώων που παράγει, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των κατοίκων της υπαίθρου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ