Αγορές

"Ο φόβος τρώει τα σωθικά" - Μεγαλώνει το ρίσκο στις αγορές


Ο τίτλος της γνωστής ταινίας του Φασμπίντερ "Ο φόβος τρώει τα σωθικά" ταιριάζει γάντι στην κατάσταση που βιώνουν τώρα οι αγορές, εν μέσω εντεινόμενης αβεβαιότητας και με ορατό τον κίνδυνο ενός τραπεζικού ντόμινο που μπορεί να οδηγήσει σε παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση, όπως το 2008.

Το σαράκι του φόβου συνεχίζει να κατατρώει τις αγορές, που δεν "παίρνουν τοις μετρητοίς" στις διαβεβαιώσεις της ΕΚΤ για αμέριστη στήριξη στις τράπεζες, ούτε θεωρούν ότι οι κίνδυνοι έχουν περάσει με τις ενέσεις ρευστότητας στην πάσχουσα Credit Suisse και στις προβληματικές αμερικανικές τράπεζες.

 Ξέρουν άλλωστε ότι το Σαββατοκύριακο θα είναι πολύ κρίσιμο, καθώς διακυβεύονται το μέλλον και η επιβίωση των υπό κατάρρευση τραπεζών, για τις οποίες αναζητούνται τρόποι "ανώδυνης" διάσωσης, που δεν θα προκαλέσει ντόμινο  δυσμενών εξελίξεων.

Εντονη μεταβλητότητα επικρατεί στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ στο ΧΑ οι βασικοί δείκτες έκλεισαν στα χαμηλά ημέρας, μετά από έντονες ενδοσυνεδριακές διακυμάνσεις και με εντυπωσιακό τζίρο. Στις μεγάλες διακυμάνσεις και στις πυρετώδεις συναλλαγές - με ημερήσιο τζίρο 177,7 εκατομμύρια ευρώ(!) - συνέβαλε το κλείσιμο των Παραγώγων. Χαρτοφυλάκια έσπευσαν να κλείσουν και να μετακυλήσουν ανοιχτές θέσεις, προκαλώντας έντονη κινητικότητα, με μεγάλα "σκαμπανεβάσματα" στις τιμές μετοχών και στους δείκτες.

Σε δίνη πιέσεων οι τραπεζικές μετοχές, που παραμένουν αδύναμος κρίκος των αγορών και αποτελούν βασική επιλογή των κερδοσκόπων του short selling. Στο ΧΑ ο τραπεζικός δείκτης ανέβαινε +3,42% και με μιά "μεγαλοπρεπή βουτιά" βυθίστηκε  στο -2,45%. Αν συνεχεία ανέκαμψε μέχρι 0,45%. Ακολούθησε όμως δεύτερη μεγαλύτερη "βουτιά", με αποτέλεσμα να πέσει -4,87% και να τερματίσει με απώλειες 4,40%%.

Μεγάλες διακυμάνσεις και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ο DAX ανέβαινε έως 1,80% και γύρισε -1,45% μετά το καθοδικό άνοιγμα της Wall Street, όπου ο Dow Jones υποχωρεί τώρα κατά 1,40%.

Κλυδωνισμοί και στις αγορές ομολόγωντης Ευρωζώνης. Το πρωι οι αποδόσεις του γερμανικού, γαλλικού και ιταλικού 10ετούς, ανέβαιναν κατά  8-10 μονάδες βάσης, του ελληνικού  έως 13 μβ. Τώρα "έχουν έρθει τα πάνω κάτω" οι τιμές ανακάμπτουν, οι αποδόσεις υποχωρούν έως και 12 μονάδες βάσης.

 Αναλυτές και στελέχη μεγάλων ΑΧΕ εκτιμούν ότι η αναταραχή στις αγορές θα συνεχισθεί, αυξάνοντας το ρίσκο βραχυχρόνιων κινήσεων και νέων τοποθετήσεων

 Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ πρώτο ζητούμενο παραμένει η ανάσχεση της πτωτικής πορείας των δύο τελευταίων εβδομάδων και η επιστροφή του ΓΔ πάνω από τις 1.040 μονάδες. 

Σήμερα όλοι οι δείκτες ξεκίνησαν με θετικό πρόσημο. Μετά τις 12:00 πήραν καθοδική κατεύθυνση και η πτώση επιταχύνθηκε μετά τις 14:00, μετά το κλείσιμο των Παραγώγων. Ακολούθησε μια ισχυρή ανοδική αντίδραση και οι απώλειες περιορίστηκαν, πριν από την "τελική βουτιά" σε νέα χαμηλά ημέρας.

Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε υψηλό ημέρας +1,34% στις 1.045,72 μονάδες και γύρισε μέχρι -1,35% στις 1.017,93. Τερμάτισε στις 1.020,19 μονάδες με απώλειες 1,14%

 Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έχασε 1,17%, κλείνοντας στις 2.476,63 μονάδες. Στο -1,60% τερμάτισε ο δείκτης των mid caps.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε μέχρι +3,42%, βυθίστηκε εν συνεχεία στο -2,45% και με δεύτερη "βουτιά έκλεισε -4,40%. Ανέκαμψε για λίγη ώρα, οι απώλειες του περιορίστηκαν δραστικά , αλλά τώρα έχει πάρει την κατηφόρα και βυθίζεται στο -3%.

 Στο κόκκινο όλες οι μετοχές του κλάδου, που σημείωναν αρχικά μεγάλα κέρδη. Ενδεικτική η πορεία της  Eurobank  που ανέβαινε +6,1% και έκλεισε -2,1%.  Attica Bank -6,9%, Πειραιώς -6%, Εθνική -5,7%, Alpha -5,1% (από +3,5% ενδοσυνεδριακά), Τρ. Ελλάδος +1,8%..

Στα εμποροβiομηχανικά και λοιπά blue chips του FTASE25 Σαράντης +3,7%, Βιοχάλκο +2,2%, Jumbo +2%, ΟΠΑΠ και ΕΥΔΑΠ +1,7%, Lamda +1,2%,ΟΤΕ +0,9%, Μυτιληναίος +0,5%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστησαν Ελλάκτωρ -3,7%, Motor Oil -3,1%, Τιτάν -1,9%, ΕΛΠΕ και Quest -1,2%, ΔΕΗ και ΕλβάλΧαλκόρ -1%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα