Αγορές

Ασανσέρ το χρηματιστήριο- Σε τεντωμένο σχοινί οι αγορές


Ρευστό σκηνικό διαμορφώνεται στις αγορές και το κλίμα αλλάζει πάλι, μετά την απόφαση της ΕΚΤ να προχωρήσει σε νέα αύξηση επιτοκίων κατά 0,50% κι ενώ η στήριξη-διάσωση του παραπαίοντος ελβετικού τραπεζικού κολοσσού Credit Suisse δεν καθησυχάζει τους φόβους για επέκταση-υποτροπή της κρίσης.

Τα μεγάλα αρχικά κέρδη εξανεμίστηκαν στο ΧΑ και οι βασικοί δείκτες κινούνται τώρα στο κόκκινο, ενώ στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια οι δείκτες διολισθαίνουν σε χαμηλά ημέρας.

 Πιέσεις εκδηλώνονται στις αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης, όπου οι αποδόσεις ανεβαίνουν σήμερα  (+8 μονάδες βάσης η απόδοση του γερμανικού 10ετούς).

Κεντρικές τράπεζες, κυβερνήσεις και διεθνείς χρηματοοικονομικοί οίκοι βρίσκονται σε επιφυλακή, προσπαθώντας να προλάβουν αποσταθεροποίηση των αγορών και να αποτρέψουν τον κίνδυνο ντόμινο.

Στο ΧΑ καθοριστικής σημασίας θα είναι η στάση των ξένων ισχυρών χαρτοφυλακίων, που κάνουν και σήμερα αισθητή την παρουσία τους, ανεβάζοντας τον τζίρο σε 83,4 εκατ. ευρώ σε πέντε ώρες συναλλαγών.

 Μετοχές και δείκτες

 Πρώτο ζητούμενο παραμένει η ανάσχεση της πτωτικής πορείας των δύο τελευταίων εβδομάδων και η επιστροφή του ΓΔ πάνω από τις 1.040 μονάδες. 

Σήμερα όλοι οι δείκτες ξεκίνησαν με θετικό πρόσημο και στη συνέχεια έχουν κινηθεί σε μεγάλο εύρος διακύμανσης. Τις τελευταίες ώρες διολισθαίνουν με αργό ρυθμό και τώρα βρίσκονται στο κόκκινο

Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε υψηλό ημέρας +2,01% στις 1.045,786 μονάδες. Τώρα βρίσκεται στις 1.021,4 με απώλειες 0,40%

 Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης υποχωρεί κατά 0,37%, στις 2.507,6 μονάδες. Περίπου 0,60% χάνει ο δείκτης των mid caps.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε μέχρι +4,14% και τώρα έχει γυρίσει καθοδικά, "γράφοντας" αυτή την ώρα -1,55%. Με θετικό πρόσημο η  Eurobank  +0,4% και η Τρ. Ελλάδος 0,3%. Στον αντίποδα Εθνική -4%, Alpha -2,2%. Από +6% η Πειραιώς έχει γυρίσει σε -3,2%. Συνεχίζεται η καταβύθιση της  Attica Bank (-10%). 

Στα εμποροβiομηχανικά και λοιπά blue chips του FTASE25  Jumbo +2,3%, Σαράντης +1,2%,.Coca-Cola και ΟΛΠ +1%,

Μτις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν ΕλβάλΧαλκόρ -2,5%, Ελλάκτωρ -1,9%, Quest -1,5%, Βιοχάλκο και Motor Oil -1%, ΕΛΠΕ -0,8%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα