Αγορές

Ανοδική αντίδραση και αλλαγή κλίματος στα χρηματιστήρια


Αλλαγή κλίματος και πλήρης ανατροπή σκηνικού σημειώνεται στις αγορές, καθώς φαίνεται να απομακρύνεται ο κίνδυνος διάχυσης της κρίσης στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, μετά την "ένεση" 50 δισ. ευρώ στον παραπαίοντα ελβετικό  κολοσσό Credit Suisse. Καταλύτης για τη συνέχεια οι σημερινές αποφάσεις της ΕΚΤ, που φαίνεται ότι θα "ανακρούσει πρύμναν" και δεν θα προχωρήσει στην αναγγελθείσα αύξηση επιτοκίων κατά 0,50%, αρκούμενη ίσως στο +0,25%.

Σε τροχιά ανάκαμψης κινούνται σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και το ΧΑ, όπου παρατηρείται έντονη μεταβλητότητα. Κατά 0,74% (στις 1.032,8 μονάδες) ανεβαίνει αυτή την ώρα ο ΓΔ στο ελληνικό χρηματιστήριο, κέρδη περίπου 70% σε Φρανκφούρτη και Παρίσι, +1% ο FT100 στο Λονδίνο.

"Ευκίνητο" χρήμα που είχε μετακινηθεί σε ομόλογα επιστρέφει στις μετοχές και οι πιέσεις μεταφέρονται στις αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης, όπου οι αποδόσεις ανεβαίνουν αλματωδώς (+18 μονάδες βάσης του γερμανικού 10ετούς).

Κεντρικές τράπεζες, κυβερνήσεις και διεθνείς χρηματοοικονομικοί οίκοι βρίσκονται σε επιφυλακή, προσπαθώντας να προλάβουν αποσταθεροποίηση των αγορών και να αποτρέψουν τον κίνδυνο ντόμινο.

Στο ΧΑ καθοριστικής σημασίας θα είναι η στάση των ξένων ισχυρών χαρτοφυλακίων, που κάνουν και σήμερα αισθητή την παρουσία τους, ανεβάζοντας τον τζίρο σε 43 εκατ. ευρώ σε δύο ώρες συναλλαγών.

 Μετοχές και δείκτες

 Πρώτο ζητούμενο παραμένει η ανάσχεση της πτωτικής πορείας των δύο τελευταίων εβδομάδων και η επιστροφή του ΓΔ πάνω από τις 1.040 μονάδες. 

Σήμερα όλοι οι δείκτες ξεκίνησαν με θετικό πρόσημο και στη συνέχεια έχουν κινηθεί σε μεγάλο εύρος διακύμανσης. 

Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε υψηλό ημέρας +2,01% στις 1.045,786 μονάδες. Τώρα βρίσκεται στις 1.032,7 με άνοδο 0,74%

 Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης κερδίζει περίπου 0,75%, στις 2.507,6 μονάδες. Κατά 0,55% ενισχύεται ο δείκτης των mid caps.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε μέχρι +4,14% και τώρα τα κέρδη του έχουν περιοριστεί σε 1,35%. Στην πρώτη θέση η Πειραιώς με +2,5%. Ακολουθούν Τρ. Ελλάδος +1,8%, Eurobank και Εθνική +1,3%, Alpha  0,8%. Συνεχίζεται η καταβύθιση της  Attica Bank (-10%).

Στα εμποροβομηχανικά και λοιπά blue chips του FTASE25 προηγείται η Autohellas με +3,1% Jumbo +1,4%, Τιτάν +1,1%, ΔΕΗ, Motor Oil,.Coca-Cola, και Lamda +0,8%. 

Με απώλειες ΕλβάλΧαλκόρ -1,4%, Aegean -1%, Quest -0,6%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα