Αγορές

Καταστροφή και πανικός στα χρηματιστήρια! Τράπεζες -8,5% στο ΧΑ! Το χρήμα πάει στα ομόλογα


Στα πρόθυρα πανικού βρίσκονται οι αγορές βλέποντας να μεγαλώνει ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου τραπεζικού ντόμινο, καθώς στην κατάρρευση δύο αμερικανικών τραπεζών προστίθενται τώρα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελβετικός  κολοσσός Credit Suisse, ενώ παράλληλα αναμένονται νέες αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης

Πάνω από ένα τρισεκατομμύριο κεφαλαιοποίησης εξανεμίζεται, καθώς οι μετοχές καταρρέουν και οι χρηματιστηριακοί δείκτες βυθίζονται στα Τάρταρα. Πάνω από 3,5 δισ. ευρώ οι απώλειες στο ΧΑ, όπου ο τραπεζικός δείκτης βυθίστηκε στο -8,44% ενώ ο ΓΔ έκλεισε με -4,55%. 

Εικόνα καταστροφής στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον γερμανικό DAX και τον FT100 του Λονδίνου να υποχωρούν κατά 3,20%, ανησυχητικά μηνύματα από τη Wall Street όπου o Dow Jones καταγράφει -1,50%. Σε δίνει πιέσεων  οι τραπεζικές μετοχές. Εως και 20% έχανε νωρίτερα η μετοχή της Credit Suisse, ενώ ανεστάλη λόγω μεγάλης διακύμανσης η διαπραγμάτευσης της Société Générale στο Παρίσι και τής Unicredit στο Μιλάνο.

Ράλι ομολόγων

Το χρήμα μετακινείται στα ομόλογα, επιζητώντας πρωτίστως ασφάλεια και όχι αποδόσεις. Οι μαζικές μετακινήσεις κεφαλαίων πυροδοτούν ξέφρενο ράλι στα ομόλογα της Ευρωζώνης, που οι τιμές τους απογειώνονται και οι αποδόσεις τους πέφτουν αντιστοίχως, παρά τις αναμενόμενες αυξήσεις επιτοκίων. Εως και 34(!) μονάδες βάσης υποχωρούσε νωρίτερα η απόδοση του γερμανικού 10ετούς  - μία από τις μεγαλύτερες ημερήσιες μεταβολές της τελευταίας 10ετίας. Περίπου 16 μβ έπεσε η απόδοση του ελληνικού, στο 4,19%.

Κεντρικές τράπεζες, κυβερνήσεις και διεθνείς χρηματοοικονομικοί οίκοι βρίσκονται σε επιφυλακή, προσπαθώντας να προλάβουν τα χειρότερα και να αποτρέψουν ένα μινι-κραχ ή ένα ντόμινο καταρρεύσεων, που θα προκαλούσε παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση με ολέθριες επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία.

 Στα "μαύρα πανιά" το ΧΑ - Πρωταγωνιστούν τα funds

Στο ΧΑ επιβεβαιώνεται μέχρι στιγμής το πιό απαισιόδοξο σενάριο εξελίξεων και οι προοπτικές φαίνονται εξαιρετικά αβέβαιες. Μέσα σε δύο εβδομάδες ο ΓΔ έχει χάσει 9,5%, περίπου τα μισά από τα κέρδη που είχε σημειώσει τους δύο πρώτους μήνες του έτους. Σ' αυτό το διάστημα οι απώλειες του τραπεζικού δείκτη υπερβαίνουν το 19%.

Το ψυχολογικό κλίμα επιδεινώνεται και οι αναλυτές δεν διακινδυνεύουν προβλέψεις ιγια τη συνέχεια, εκτιμώντας ότι το ΧΑ δεν μπορεί να αποκλίνει πολύ από την πορεία των διεθνών αγορών. Καθοριστικής σημασίας θα είναι η στάση των ξένων ισχυρών χαρτοφυλακίων, που έκαναν σήμερα αισθητή την παρουσία τους στην ελληνική αγορά, πραγματοποιώντας πολλές κινήσεις. Αποτέλεσμα ήταν η εκτόξευση του ημερήσιου τζίρου  στα 177,8(!) εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 19,1 εκατ. ήταν σε μεταβιβάσεις πακέτων.

 Μετοχές και δείκτες

 Πρώτο ζητούμενο στο ΧΑ είναι τώρα η ανάσχεση της πτωτικής πορείας και η παραμονή του ΓΔ πάνω από το ψυχολογικό όριο των 1.000 μονάδων.

Σήμερα όλοι οι δείκτες έκλεισαν κοντά στα χαμηλά ημέρας, δίνοντας αρνητικές ενδείξεις για τη δυναμική της αγοράς.

Ο Γενικός Δείκτης τερμάτισε στις 1.025,22 μονάδες με απώλειες 4,55%, έχοντας σημειώσει υψηλό ημέρας +0,46% στις 1.078,96.

 Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έχασε 4,85%, κλείνοντας στις 2.488,89 μονάδες. Κατά 4,25% υποχώρησε ο δείκτης των mid caps.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε μέχρι -8,93% και έκλεισε -8,44%, δίνοντας κατεύθυνση στην αγορά. Τα μεγάλα κέρδη που ανακοίνωσαν η Εθνική και η Alpha Bank για τη χρήση 2022 δεν "έπιασαν τόπο" στην αγορά, καθώς το κλίμα ήταν εξόχως αρνητικό.

Στο ναδίρ η Πειραιώς με απώλειες 11%, Alpha  -10,4%, Attica Bank -10%, Eurobank -9,2%, Εθνική -4,2%, Τρ. Ελλάδος -1,2%.

Στα εμποροβομηχανικά και λοιπά blue chips του FTASE25 με θετικό πρόσημο και οριακά κέρδη μόνο η ΤΕΝΕΡΓΑ (+0,3%). Τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστησαν: ΕλβάλΧαλκόρ -6,5%, ΕΛΠΕ και Σαράντης -6%, Quest και Ελλάκτωρ -5,7%,  ΔΕΗ και Lamda -5,5%,  Motor Oil -5,4%, Μυτιληναίος -4,7%,  Autohellas -4,6%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -3,6%, Βιοχάλκο -3,5%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα