Αγορές

Σκωτσέζικο ντους στο χρηματιστήριο - Το short selling βυθίζει τις τραπεζικές μετοχές


Το σαράκι του φόβου συνεχίζει να κατατρώει τις αγορές, που δεν επαφίενται στις διαβεβαιώσεις της ΕΚΤ για αμέριστη στήριξη στις τράπεζες, ούτε θεωρούν ότι οι κίνδυνοι έχουν περάσει με τις ενέσεις ρευστότητας στην πάσχουσα Credit Suisse και στις προβληματικές αμερικανικές τράπεζες.

Εντονη μεταβλητότητα επικρατεί στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στο ΧΑ, που ακολουθούν σήμερα την αντίθετη διαδρομή από χθες, αλλάζοντας ενδοσυνεδριακά κατεύθυνση και πρόσημο. Σημαντική παράμετρος το κλείσιμο των Παραγώγων, που αυξάνει τις αναγκαστικές κινήσεις. Τα πρωινά κέρδη έχουν εξανεμιστεί και οι βασικοί δείκτες κινούνται στο κόκκινο, χάνοντας σταδιακά έδαφος.

Σε δίνη πιέσεων οι τραπεζικές μετοχές, που παραμένουν αδύναμος κρίκος των αγορών και αποτελούν βασική επιλογή των κερδοσκόπων του short selling. Στο ΧΑ ο τραπεζικός δείκτης ανέβαινε +3,42% και με μιά "μεγαλοπρεπή βουτιά" βυθίστηκε  στο -2,45%. Αν συνεχεία ανέκαμψε μέχρι 0,45%. Ακολούθησε όμως δεύτερη "βουτιά" και τώρα βρίσκεται στο "βυθό" του -3,05%.

Ισχυρές πιέσεις και στα ομόλογα της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών. Κατά 10 μονάδες βάσης ανεβαίνουν οι αποδόσεις του γερμανικού, γαλλικού και ιταλικού 10ετούς, 13 μβ του ελληνικού.

 Αναλυτές και στελέχη μεγάλων ΑΧΕ εκτιμούν ότι η αναταραχή στις αγορές θα συνεχισθεί, αυξάνοντας το ρίσκο βραχυχρόνιων κινήσεων και νέων τοποθετήσεων

 Μετοχές και δείκτες

 Πρώτο ζητούμενο παραμένει η ανάσχεση της πτωτικής πορείας των δύο τελευταίων εβδομάδων και η επιστροφή του ΓΔ πάνω από τις 1.040 μονάδες. 

Σήμερα όλοι οι δείκτες ξεκίνησαν με θετικό πρόσημο. Μετά τις 12:00 πήραν καθοδική κατεύθυνση και η πτώση επιταχύνθηκε μετά τις 14:00, μετά το κλείσιμο των Παραγώγων. Τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη ανοδική αντίδραση και οι απώλειες περιορίζονται.συνέχεια έχουν κινηθεί σε μεγάλο εύρος διακύμανσης. Τις τελευταίες ώρες διολισθαίνουν με αργό ρυθμό και τώρα βρίσκονται στο κόκκινο

Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε υψηλό ημέρας +1,34% στις 1.045,72 μονάδες και γύρισε μέχρι -0,65% στις 1.025,23. Τώρα βρίσκεται στις 1.028,5 μονάδες με απώλειες 0,30%

 Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έχει επανέλθει σε οριακά θετικό πρόσημο (+0,10%)  στις 2.507,2 μονάδες. Περίπου 0,75% χάνει ο δείκτης των mid caps.
Ο τραπεζικός δείκτης πήγε μέχρι +3,42%, βυθίστηκε εν συνεχεία στο -2,45%. Ανέκαμψε για λίγη ώρα, οι απώλειες του περιορίστηκαν δραστικά , αλλά τώρα έχει πάρει την κατηφόρα και βυθίζεται στο -3%.

Με θετικό πρόσημο μόνο η  Eurobank (+2,5%). Στον αντίποδα Attica Bank -6%, Εθνική -4% Πειραιώς και Alpha -3,6%.

Στα εμποροβiομηχανικά και λοιπά blue chips του FTASE25 προηγείται ο Σαράντης με +5%.  Jumbo +2,7%, ΟΠΑΠ +2,3%, ΟΤΕ +1,6%, Μυτιληναίος +1%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν  Motor Oil -2,2%, Aegean -1,8%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΔΕΗ -0,9%, ΟΛΠ και Autohellas -0,5%

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις