Αγορές

Ο φόβος επιστρέφει στις αγορές –Τράπεζες -4,1% στο ΧΑ


Σε πέλαγος ανησυχιών βυθίζονται οι αγορές, καθώς αναζωπυρώνονται οι φόβοι για ένα δεύτερο κύμα πανδημίας που θα παραλύσει την παγκόσμια οικονομία, ενώ παράλληλα φαίνεται να απομακρύνεται η προοπτική ταχείας ανάκαμψης.

Το κλίμα επιδεινώνεται στα διεθνή χρηματιστήρια και ο Dow Jones χάνει αυτή την ώρα 2,30% με τάση περαιτέρω διολίσθησης. Αλλαγή σκηνικού στις ευρωπαϊκές αγορές, όπου οι βασικοί δείκτες χάνουν σταδιακά τα  κέρδη τους – και ο DAX βρίσκεται ήδη στο κόκκινο (-0,8%).

Ανάλογη εικόνα στο ΧΑ, όπου οι απώλειες είναι μεγαλύτερες. Οι βασικοί δείκτες που κινούνταν με θετικό πρόσημο μέχρι τις 3:30, τερμάτισαν στα απόλυτα χαμηλά ημέρας, επιτείνοντας την αβεβαιότητα για τη συνέχεια.
 Μόνη ενθαρρυντική ένδειξη το γεγονός ότι η πτώση συνετελέσθη με πολύ μικρό τζίρο – μόλις 37,5 εκατ. ευρώ, συν 2,8 εκατ. σε προσυμφωνημένες μεταβιβάσεις πακέτων.

Αδύναμος κρίκος στο ΧΑ γίνονται πάλι οι τραπεζικές μετοχές, που συνεχίζουν να δίνουν κατεύθυνση στην αγορά. Ο κλαδικός τους  δείκτης έχασε σήμερα 4,10%, με όλες τις μετοχές του κλάδου να κλείνουν στο κόκκινο.

Αναλυτές, επισημαίνουν ότι το βραχυχρόνιο ρίσκο έχει αυξηθεί, επισημαίνονται ότι σε δοκιμασία τίθενται πλέον σημαντικές βραχυχρόνιες στηρίξεις, όπου θα κριθεί ποιά κατεύθυνση θα πάρει η αγορά στη συνέχεια. Η πρώτη στήριξη προσδιορίζεται στις 637 μονάδες.

Μετοχές και δείκτες

Ο Γενικός Δείκτης πήγε σήμερα μέχρι τις 657,72 μονάδες (+1,09%) και έκλεισε στις 641,95 υποχωρώντας κατά 1,33%.
Απώλειες 1,33% υπέστη ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τερματίζοντας στις 1.548,59 μονάδες.

Στο απόλυτο χαμηλό ημέρας τερμάτισε και ο τραπεζικός δείκτης, με απώλειε 4,10%. Αρχικά πήγε +1,70% και στη συνέχεια έχασε όλα τα κέρδη, διολισθαίνοντας  με γρήγορο ρυθμό. Alpha -4,5%, Eurobank -4,3%,  Πειραιώς -4,1%, Εθνική -3,3%,   Attica και Τρ. Ελλάδος -0,5%.

Στο ταμπλό των εμποροβιομηχανικών και λοιπών blue chips Φουρλής +3,2%, ΟΤΕ +1,7%, Coca-Cola +1,4%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Lamda +0,5%.
Στον αντίποδα με τις μεγαλύτερες απώλειες ΔΕΗ και Μυτιληναίος -4,2%,  Τιτάν -3,8%, Aegean -3,5%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ  -2,9%, ΕΛΠΕ και Motor Oil -1,9%.

Διαβάστε επίσης