Αγορές

Χαμηλό βαρομετρικό στο χρηματιστήριο


Ρευστό σκηνικό διαμορφώνεται στις αγορές, που κινούνται μεταξύ προσδοκιών για υπέρβαση της κρίσης και αναζωπυρούμενων ανησυχιών για ένα δεύτερο κύμα πανδημίας. Εντονη μεταβλητότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που υπερκάλυψαν τις πρωινές απώλειες και έκλεισαν με μικρά κέρδη. Ελπίδες για καλύτερη συνέχεια δημιουργεί η Ανοδική αντίδραση  στη Wall Street. Χαμηλό βαρομετρικό  στο ελληνικό χρηματιστήριο, όπου οι πιέσεις εντάθηκαν σήμερα και οι βασικοί δείκτες παρέμειναν στο κόκκινο.

Η εντεινόμενη αβεβαιότητα προκαλεί μαζικές μετακινήσεις κεφαλαίων σε χρυσό και ομόλογα. Κοντά στα ιστορικά υψηλά κινείται η τιμή  του χρυσού, ενώ τα κρατικά χρεόγραφα της Ευρωζώνης ενισχύονται και οι αποδόσεις τους υποχωρούν - με εξαίρεση τα ελληνικά και τα ιταλικά, που πιέσθηκαν σήμερα.

Με  μεγάλη "βουτιά" ξεκίνησε η συνεδρίαση του ΧΑ. Ακολούθησε ισχυρή ανοδική αντίδραση, η οποία όμως όμως αποδείχθηκε πρόσκαιρη.

 Ανοιχτά πλέον όλα τα ενδεχόμενα για τη συνέχεια, καθώς η αγορά δεν έχει βρει επίπεδα ισορροπίας,ούτε υπάρχει σαφής βραχυχρόνια τάση. Επιφυλακτικοί οι αναλυτές, επισημαίνουν ότι το βραχυχρόνιο ρίσκο έχει αυξηθεί. Πολύ πιθανή θεωρούν την περαιτέρω διολίσθηση του ΓΔ,με στήριξη στις 647 μονάδες.

 Μετοχές και δείκτες

Κινούμενος συνεχώς στο κόκκινο ο Γενικός Δείκτης σημείωσε υψηλό -0,54% στις 661,39 μονάδες και τερμάτισε με απώλειες 2,17% στις 650,6 πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας, που ήταν οι 650,23 μονάδες (-2,22%).

Κατά 2,51% υποχώρησε ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τερματίζοντας στις 1.569,23 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης πήγε -3,94% στο πρώτο ημίωρο των συναλλαγών, επιτείνοντας τις ανησυχίες για την πορεία των μετοχών του κλάδου. Τερμάτισε με απώλειες 2,33%. Στο κόκκινο όλες οι  μετοχές του κλάδου. Alpha, Πειραιώς και Attica -2,7%, Eurobank  -2,1%, Εθνική -2%, Ελλάδος -1%.

Στο ταμπλό των εμποροβιομηχανικών και λοιπών blue chips  με θετικό πρόσημο μόνον η Ελλάκτωρ (+2,8%) και οριακά ο ΑΔΜΗΕ (+0,2%).

Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν: Aegean -4,7%, ΟΤΕ -4,3% ΟΠΑΠ και Σαράντης -3,9%, Coca-Cola και Motor Oil -3,3%, Lamda -3%, Jumbo -2,9%.

Στη μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση εντυπωσίασε η Newsphone, που εκτοξεύθηκε στο +44,2%! Με την άνοδο αυτή  η χρηματιστηριακή  τιμή προσαρμόσθηκε στην τιμή της δημόσιας πρότασης που κατέθεσαν οι τρεις μεγαλομέτοχοι της εταιρείας για την εξαγορά του συνόλου των σε διασπορά μετοχών της.

Διαβάστε επίσης