Αγορές

Σε τεντωμένο σχοινί οι αγορές, κόκκινο ταμπλό στο ΧΑ


Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζουν οι αγορές, προσπαθώντας να ισορροπήσουν μεταξύ προσδοκιών για υπέρβαση της κρίσης και αναζωπυρούμενων ανησυχιών για ένα δεύτερο κύμα πανδημίας που θα αποσαθρώσει την παγκόσμια οικονομία.

 Εντονη μεταβλητότητα επικρατεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ σημειώνονται μαζικές μετακινήσεις κεφαλαίων σε χρυσό και ομόλογα. Κοντά στα ιστορικά υψηλά κινείται η τιμή  του χρυσού, ενώ τα κρατικά χρεόγραφα της Ευρωζώνης ενισχύονται και οι αποδόσεις τους υποχωρούν - με εξαίρεση τα ελληνικά και τα ιταλικά, που πιέζονται σήμερα.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια άνοιξαν σήμερα με μεγάλη "βουτιά", αλλά οι απώλειες καλύφθηκαν γρήγορα και οι δείκτες έχουν επανέλθει σε θετικό πρόσημο. Με μεγάλη "βουτιά" ξεκίνησε και το ΧΑ. Ακολούθησε ισχυρή ανοδική αντίδραση, η οποία περιόρισε τις απώλειες  χωρίς όμως να επαναφέρει τους δείκτες σε θετικό έδαφος.

 Ανοιχτά πλέον όλα τα ενδεχόμενα για τη συνέχεια, καθώς η αγορά δεν έχει βρει επίπεδα ισορροπίας,ούτε υπάρχει σαφής βραχυχρόνια τάση. Επιφυλακτικοί οι αναλυτές, επισημαίνουν ότι το βραχυχρόνιο ρίσκο έχει αυξηθεί. Πολύ πιθανή θεωρούν την περαιτέρω διολίσθηση του ΓΔ,μς στήριξη στις 647 μονάδες.

 Μετοχές και δείκτες

Στη σημερινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι τις 651,8 μονάδες (-1,99%). Τώρα βρίσκεται στις 657,3 με απώλειες 1,15%.

Περίπου 1,40% χάνει ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, υποχωρώντας στις 1.587 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης πήγε -3,94% στο πρώτο ημίωρο των συναλλαγών, επιτείνοντας τις ανησυχίες για την πορεία των μετοχών του κλάδου. Τωρα έχει ανακάμψει και οι απώλειες του περιορίζονται σε 1,65%. Στην πτώση προηγείται η Eurobank  με -2,5%, Πειραιώς, Εθνική και Alpha -1,5%, Attica -1%.
Στο ταμπλό των εμποροβιομηχανικών και λοιπών blue chips θετικό πρόσημο διατηρούν μόνον η Ελλάκτωρ (+1,9%), η Lamda (+0,3%) και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+0,3%).

Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν: Coca-Cola, Aegean και Jumbo -2,9%, Σαράντης -2,5%,  Motor Oil -2,3%, ΟΤΕ -1,7%,  ΔΕΗ, ΕΧΑΕ και Φουρλής -1,2%.

Στη μικρή κεφαλαιοποίηση εντυπωσιάζει η Newsphone, που εκτοξεύεται στο +44,2%! Με την άνοδο αυτή  η χρηματιστηριακή  τιμή προσαρμόζεται στην τιμή της δημόσιας πρότασης που κατέθεσαν οι τρεις μεγαλομέτοχοι της εταιρείας για την εξαγορά του συνόλου των σε διασπορά μετοχών της. 

Διαβάστε επίσης