Αγορές

Δοκιμασία αντοχών στο χρηματιστήριο – Ψάχνει στηρίγματα


Εντονη μεταβλητότητα επικρατεί στα χρηματιστήρια, αποδυναμώνοντας τις προσδοκίες που δημιούργησε η χθεσινή ανοδική αντίδραση στη Wall Street. Οι συνεδριάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές και στο ΧΑ ξεκίνησαν με αξιόλογα κέρδη, τα οποία όμως σταδιακά περιορίζονται. Σε τροχιά διολίσθησης οι δείκτες, αβεβαιότητα για τη συνέχεια.

Αντικείμενο προβληματισμού και ανησυχιών οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός νέου επιδημικού κύματος, με πολλαπλασιαστικές  επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.

Αδύναμος κρίσκος στο ΧΑ γίνονται πάλι οι τραπεζικές μετοχές, που συνεχίζουν να δίνουν κατεύθυνση στην αγορά. Ο κλαδικός τους  δείκτης πήγε +1,70% στο πρώτο ημίωρο των συναλλαγών και τώρα έχει “γυρίσει” στο κόκκινο, καταγράφοντας οριακές απώλειες.

Επιφυλακτικοί οι αναλυτές, επισημαίνουν ότι το βραχυχρόνιο ρίσκο έχει αυξηθεί. Ως πιθανότερο σενάριο για τη βραχυχρόνια πορεία της αγοράς θεωρούν τη συσσώρευση μεταξύ 637-678 μονάδων, σε εύρος διακύμανσης της τάξεως του 5%

Προς το παρόν ο Γενικός Δείκτης κινείται στις 652,2 μονάδες με κέρδη 0,25%. Νωρίτερα είχε καταγράψει υψηλό +1,09% στις 657,7 μονάδες.
Κατά 0,25% ενισχύεται επίσης ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, που βρίσκεται στις 1.573,2 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε +1,70% και στη συνέχεια έχασε όλα τα κέρδη, διολισθαίνοντας  με γρήγορο ρυθμό. Τώρα βρίσκεται στο κόκκινο με -0,55%. Με θετικό πρόσημο μόνον η Attica (+0,5%).  Εθνική, Πειραιώς και Eurobank χάνουν 1%, Alpha -0,7%, Ελλάδος -0,3%.

Στο ταμπλό των εμποροβιομηχανικών και λοιπών blue chips περίπου 1,5% κερδίζουν Lamda, ΟΤΕ και Coca-Cola, Φουρλής και Jumbo +0,7%.
Στον αντίποδα Τιτάν, Βιοχάλκο και ΑΔΜΗΕ -1%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΔΕΗ -0,5%.

Στα mid caps MIG +1,3%, Ικτίνος και Elton +1%. Με απώλειες Ολυμπιακή Τεχνική και Ιντρακάτ -2,1%, Πλαίσιο και ΕΥΑΘ -1,6%.

Διαβάστε επίσης