Αγορές

«Ντόπινγκ» 5 τρισ. στις αγορές και την οικονομία- Αντίδοτο στον κορονοϊό


Με ποταμούς ρευστότητας και και μηδενικά επιτόκια η Fed επιχειρεί να αντιμετωπίσει την κρίση

Πλημμυρίζει με ρευστότητα τρισεκατομμυρίων δολαρίων τις αγορές η Fed, ενώ την Τετάρτη αναμένεται ότι θα μηδενίσει το κοντέρ των αμερικανικών επιτοκίων, στέλνοντας το μήνυμα ότι θα κάνει ό,τι χρειασθεί για να σταματήσει τη μετάδοση των παρενεργειών της επιδημίας κορονοϊού στις αγορές.

Αναλυτές και traders της αμερικανικής χρηματαγοράς αναμένουν ότι στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ανοικτών Αγορών (FOMC) την Πέμπτη, το βασικό επιτόκιο του δολαρίου θα μειωθεί κατά 1%, σε εύρος 0% - 0,25%. Πρόκειται για τη δεύτερη διαδοχική μείωση μέσα στον Μάρτιο. Η πρώτη, κατά μισή μονάδα, έγινε εκτάκτως, στις αρχές του μήνα, την ώρα που η Wall Street κλονιζόταν από τις συνέπειες της επιδημίας του κορονοϊού.

Αυτή είναι μόνο η μία πλευρά των παρεμβάσεων της Fed, που θυμίζουν όλο και περισσότερο τον τρόπο αντίδρασης της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας στην κρίση του 2008 – 2009. Η Fed προχωρά στην απελευθέρωση τεράστιων ποσών ρευστότητας στην αμερικανική χρηματαγορά, μέσα από πράξεις repos σε κρατικά ομόλογα, αλλά και με την ενεργοποίηση εκ νέου του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Η ομοσπονδιακή τράπεζα της Νέας Υόρκης, που κάνει για λογαριασμό του ομοσπονδιακού συστήματος τις παρεμβάσεις στις χρηματαγορές, ανακοίνωσε ότι, αρχής γενομένης από την περασμένη εβδομάδα και για τις επόμενες δέκα δημοπρασίες παροχής ρευστότητας με ενέχυρο κρατικά ομόλογα, θα προσφέρει κάθε φορά έως 500 δισ. δολ. στην αγορά. Είναι το "φάρμακο" για τη σταθεροποίηση του συστήματος που δοκιμάζεται από ρευστοποιήσεις κρατικών ομολόγων - ο πιο εύκολος τρόπος να αντλήσουν οι τράπεζες ρευστότητα. Συνολικά, αυτές οι ενέσεις ρευστότητας μπορεί να ξεπεράσουν τα 5 τρισ. δολ.

Και εταιρικά ομόλογα

Παράλληλα, η Fed εγκαινιάζει ουσιαστικά το νέο QE, καθώς περνά από τις τακτικές αγορές εντόκων γραμματίων του αμερικανικού Δημοσίου σε αγορές κρατικών ομολόγων μακροχρόνιας διάρκειας.  Ήδη την Παρασκευή προχώρησε σε αγορές κρατικών ομολόγων αξίας 37 δισ. δολ., για να «αντιμετωπισθούν εξαιρετικά ασυνήθιστες διαταραχές που προκαλεί η επιδημία κορονοϊού», όπως ανακοινώθηκε.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Bank of America, είναι πιθανό να ανακοινωθεί το βράδυ της Κυριακής (πρωί Δευτέρας, ώρα Ελλάδος) ένα ακόμη πρόγραμμα χορήγησης ρευστότητας από την Fed, αυτή την φορά για την αγορά εταιρικών ομολόγων.

Πρόκειται ουσιαστικά για το ίδιο πρόγραμμα αγοράς εταιρικών ομολόγων, που είχε ενεργοποιηθεί στην κρίση του 2008, όταν οι επιχειρήσεις δυσκολεύονταν να εξασφαλίσουν ρευστότητα από το τραπεζικό σύστημα. Η Fed θα μπορεί να αγοράζει ακόμη και απευθείας τα εταιρικά ομόλογα από τις επιχειρήσεις που τα εκδίδουν.

Η ρευστότητα δεν είναι πανάκεια

Μπορούν αυτές οι παρεμβάσεις να σταματήσουν την πτώση της Wall Street και να δώσουν στα διεθνή χρηματιστήρια «σήμα» για επάνοδο των αγοραστών; Βέβαιο είναι ότι οι παρεμβάσεις της Fed δίνουν στους επενδυτές «πυρομαχικά» για αγορές στα χαμηλά. Αυτό φάνηκε την Παρασκευή, όταν αμέσως μετά το διάγγελμα του Τραμπ ο τζίρος των συναλλαγών στην Νέα Υόρκη αυξήθηκε εντυπωσιακά και οι τρεις βασικοί δείκτες έκλεισαν με εντυπωσιακή άνοδο της τάξεως του 10%, που ήταν η μεγαλύτερη ημερήσια άνοδος στην ιστορία.

Όμως, ακόμη και με αυτές τις τεράστιες ενέσεις ρευστότητας, η σταθεροποίηση - και πολύ περισσότερο η ανάκαμψη - των χρηματιστηρίων είναι πολύ δύσκολη υπόθεση, όσο η ειδησεογραφία κατακλύζεται από ειδήσεις για την επέκταση της επιδημίας του κορονοϊού, την επιβολή περιοριστικών μέτρων από τις κυβερνήσεις και τις οικονομικές παρενέργειες που προκαλούνται.

Όπως προειδοποιεί η Oxford Economics αναφερόμενη στις αμερικανικές μετοχές, είναι πολύ νωρίς για αναζήτηση ευκαιριών, καθώς οι αποτιμήσεις παραμένουν υψηλές και πολλές επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες στην εξυπηρέτηση του χρέους τους, το οποίο παραμένει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Ο οίκος καλεί τους επενδυτές να περιορίσουν την έκθεσή τους σε πολλές επενδυτικές κατηγορίες, μεταξύ άλλων και στις ευρωπαϊκές μετοχές, όπως και στα ομόλογα σε τοπικό νόμισμα των αναδυόμενων οικονομιών.

«Στο ορατό μέλλον», τονίζει, «με το εμβόλιο για τον ιό να βρίσκεται πολύ μακριά, είναι λογικό να υποθέσει κανείς ότι οι στρατηγικές περιορισμού της επιδημίας από τις δυτικές κυβερνήσεις δεν θα επιτύχουν και η κορύφωση των κρουσμάτων θα απαιτήσει τουλάχιστον μερικές εβδομάδες, αν όχι μήνες».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις