ΕΥΖην

Νερό καρύδας: Οι 9 λόγοι που το έχουν κάνει trend!


Το νερό καρύδας είναι το νέο trend στον κόσμο του fitness και της υγιεινής διατροφής, που γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλές, κερδίζοντας celebrities και αθλητές. Και όχι άδικα, όπως μας λέει ο *Άκης από τη CTfivepercent Nutrition Team, αφού τα οφέλη του είναι πολλά και σημαντικά.

Κατ' αρχήν, δεν πρέπει να συγχέουμε  το νερό καρύδας με γάλα καρύδας ή λάδι καρύδας, τα οποία είναι πιο υψηλά σε λιπαρά. Προέρχονται από τον χυμό και τη σάρκα της καρύδας που είναι ώριμη, ενώ το νερό καρύδας είναι ένα καθαρό υγρό που βρίσκεται στις νεαρές, πράσινες καρύδες. 

Το νερό καρύδας είναι φυσικά γλυκό, αναζωογονητικό και δροσιστικό με μια ήπια γεύση. Η γεύση μοιάζει σαν νερό, που έχει φιλτραριστεί σε καρύδα.

Περιέχει ηλεκτρολύτες και ειδικά κάλιο, το οποίο μπορεί να προωθήσει την μυϊκή δύναμη, ενώ αναπληρώνει τα χαμένα υγρά μετά από έντονες προπονήσεις, ιδιότητα που το κάνει πολύ δημοφιλές στους  αθλητές.

Περιέχει επίσης λιγότερες θερμίδες και λιγότερο αλάτι από ένα τυπικό ενεργειακό ποτό. 

Τα 9 πλεονεκτήματα που το κάνουν τόσο δημοφιλές:

νερό καρύδας

 

  1. Αποτελεσματικό ενεργειακό ποτό. Το νερό καρύδας περιέχει λιγότερη ζάχαρη από τα περισσότερα αναψυκτικά και χυμούς και ακόμα λιγότερη από τα γνωστά αθλητικά ποτά. Έχει βρεθεί ότι είναι τόσο αποτελεσματικό, όσο και τα αθλητικά ποτά που είναι σχεδιασμένα για να σας ενυδατώνουν μετά από μια έντονη προπόνηση, ενώ παράλληλα αναπληρώνουν τα χαμένα υγρά λόγω της περιεκτικότητας σε κάλιο. 
  2. Βοηθάει στην απώλεια βάρους. Έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει την όρεξη και μας κάνει να νιώθουμε κορεσμό. Περιορίζει την ανάγκη κατανάλωσης τροφής και τελικά  βοηθάει στην απώλεια βάρους. Είναι δημοφιλές ανάμεσα σε αθλητές της σωματοδόμησης που κάνουν γράμμωση για ακριβώς αυτό το λόγο.
  3. Συμβάλλει στον έλεγχο της  πίεσης του αίματος. Αυτό το ποτό περιέχει αρκετό κάλιο, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της υψηλής πίεσης του αίματος. Χαμηλά επίπεδα καλίου μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση της πίεσης του αίματος, μιας και αυτά τα απαραίτητα μέταλλα βοηθούν στην ισορροπία των αρνητικών επιπτώσεων του αλατιού. 
  4. Περιέχει θρεπτικά συστατικά. Μπορεί να λάβετε απαραίτητους ηλεκτρολύτες όπως κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο και νάτριο, παρέχοντας μια θρεπτική εναλλακτική του κανονικού νερού ή των σακχαρώδων χυμών . Επομένως μπορεί να γίνει μέρος μιας υγιεινής, θρεπτικής και ισορροπημένης δίαιτας
  5. Περιέχει αμινοξέα. Tα αμινοξέα, όπως προκύπτει από έρευνες, μεταξύ άλλων συμβάλλουν στην μεταφορά και την βέλτιστη αποθήκευση όλων των θρεπτικών συστατικών. Η έλλειψη αμινοξέων μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία και υψηλή χοληστερόλη.
  6. Βελτιώνει την λειτουργία της πέψης. Αποβάλλετε τοξίνες από το σώμα σας με την κατανάλωση νερού καρύδας σε καθημερινή βάση. Το μαγνήσιο που περιέχει, βοηθάει  στην καλύτερη  λειτουργία του πεπτικού ενώ ανακουφίζει από προβλήματα δυσκοιλιότητας.
  7. Είναι ισοτονικό. Περιέχει ίδιες συγκεντρώσεις αλατιού και ζάχαρης με το ανθρώπινο σώμα. Γι’ αυτό, οι ειδικοί προτείνουν να χρησιμοποιείται μετά από σκληρές προπονήσεις για την ενυδάτωση του σώματός μας.
  8. Καταπολεμά τον πονοκέφαλο. Δοκιμάστε το αντί για παυσίπονα όταν  σε περίπτωση πονοκεφάλου. Το μαγνήσιό του προωθεί την κυκλοφορία του αίματος και αυξάνει την λειτουργία των νευροδιαβιβαστών.
  9. Μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Το νερό καρύδας μειώνει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και της χοληστερόλης LDL στον οργανισμό και ειδικότερα της χοληστερόλης, που επηρεάζει την καρδιακή λειτουργία. 

Που βρίσκουμε νερό καρύδας και πότε το καταναλώνουμε;

νερό καρύδας

Μπορούμε να πάρουμε το νερό καρύδας είτε από το ίδιο το φρούτο, στο σούπερ-μάρκετ, ωστόσο υπάρχει και σε σκόνη, αλλά και σε συμπληρώματα.

Είναι εντάξει να το καταναλώσουμε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Ωστόσο, μιας και δεν πρόκειται να πιούμε λίτρα από αυτό κάθε μέρα, είναι καλύτερο να το προτιμούμε συγκεκριμένες ώρες. Για παράδειγμα: πριν από μια προπόνηση, μετά από μια νυχτερινή έξοδο, αλλά και πριν το γεύμα με άδειο στομάχι.

Το νερό καρύδας είναι ένα πραγματικός θησαυρός της φύσης, Αξίζει να το δοκιμάσετε!


* Ο Άκης (CT fiveprcent - Nutritionteam) είναι Personal Trainer, Προπονητής Σωματικής Διάπλασης και Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.

facebook: CTfivepercent-Nutritionteam Akis
Instagram: ct_fiveper_nutritionteam_akis

Διαβάστε επίσης