Αγορές

Μπροστά στο φόβο της κάλπης το χρηματιστήριο


Η ανοδική αντίδραση που εκδηλώθηκε χθες στο χρηματιστήριο, βελτίωσε το ψυχολογικό κλίμα και αναθερμαίνει τις προσδοκίες. Ομως η αγορά δεν έχει βρει ακόμη ισορροπίες, σαφής τάση δεν υπάρχει και η εκλογική αβεβαιότητα θα δώσει τον τόνο στις εναπομένουσες συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας.

Περιορισμένη  η επίδραση από την αγορά ελληνικών ομολόγων, όπου συνεχίζεται η αποκλιμάκωση αποδόσεων, παρά τη «γκρίνια» διεθνών οίκων όσον αφορά τις δημοσιονομικές επιπτώσεις του πακέτου παροχών-φοροελαφρύνσεων.

Η σημερινή συνεδρίαση του ΧΑ αναμένεται ότι θα ξεκινήσει με θετικά πρόσημα λόγω κεκτημένης ταχύτητας, με τις τραπεζικές μετοχές  να δίνουν κατεύθυνση.  Στη συνέχεια οι κινήσεις κατοχύρωσης βραχυχρόνιων κερδών  θα ενισχύσουν τη μεταβλητότητα και η συνολική εικόνα μπορεί να αλλάξει άρδην.

Ωθηση στην αγορά έδωσε χθες η κινητικότητα που συναρτάται με την αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI και την εσπευσμένη – πριν από την προκαθορισμένη ημερομηνία - επαναφορά της Eurobank στον MSCI Standard, όπου θα επανέλθει την προσεχή Τρίτη και η Εθνική.
 Οι αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων και οι μετακινήσεις κεφαλαίων που προκαλεί η «αναβάθμιση» αυτών των δύο μετοχών, αύξησαν χθες τον ημερήσιο τζίρο, δίνοντας παράλληλα ανοδική δυναμική στα τραπεζικά χαρτιά.

Σήμερα το ενδιαφέρον επανέρχεται στα εκλογικά και τα δημοσιονομικά. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις  επιτείνουν την αβεβαιότητα για την έκβαση της αναμέτρησης, που ενδέχεται να καθορίσει τις περαιτέρω πολιτικές εξελίξεις και τον χρόνο διεξαγωγής εθνικών εκλογών.

Οσον αφορά τα δημοσιονομικά, θετική εξέλιξη αποτελεί η απόφαση του ΣτΕ που έκρινε ότι οι περικοπές δώρων-μισθών στον δημόσιο τομέα δεν αντιβαίνουν σε  συνταγματικές διατάξεις.
 Η αγορά θα  αξιολογήσει επίσης τις εκτιμήσεις του οίκου αξιολόγησης Fitch, που υποστηρίζει ότι το πακέτο παροχών μπορεί να προκαλέσει ένταση στις σχέσεις της χώρας με τους πιστωτές της

 

 

Διαβάστε επίσης