Αγορές

«Πρασίνισε» το ταμπλό στο ΧΑ με μεγάλο τζίρο


Κέρδη 2,23% για το Γ. Δείκτη, πρωταγωνίστησαν οι μετοχές των Τρ. Πειραιώς και Eurobank

Σε μια καλή μέρα για τις αγορές διεθνώς, η Λεωφόρος Αθηνών είχε υπεραπόδοση και μάλιστα με μεγάλο τζίρο, που πλησίασε τα 100 εκατ. ευρώ, με τον τραπεζικό δείκτη να κλείνει με μεγάλα κέρδη, κυρίως χάρη στην εκτίναξη της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς, εν μέσω φημολογίας για άμεση συμφωνία για την ανάθεση της διαχείρισης των προβληματικών δανείων της τράπεζας σε ξένο οίκο.

Οι αγορές πήραν κάποιες «ανάσες», μετά την ανακοίνωση της προσωρινής αναστολής των αμερικανικών περιοριστικών μέτρων κατά της κινεζικής HUAWEI για ένα τρίμηνο. Ο γερμανικός DAX κέρδιζε, μετά το κλείσιμο της αγοράς στην Αθήνα, περίπου 1%, όπως και ο αμερικανικός S&P, με τη συμπλήρωση των πρώτων δύο ωρών της συνεδρίασης.

Όμως, η ελληνική αγορά ξεπέρασε αυτές τις αποδόσεις, με το Γενικό Δείκτη να κλείνει με άνοδο 2,23% στις 733,18 μονάδες και τον τραπεζικό να κερδίζει 4,29%. Τα κέρδη για τη μετοχή της Τρ. Πειραιώς έφθασαν το 7,24% στο κλείσιμο, καθώς η αγορά περιμένει ανακοινώσεις για το μεγάλο deal με τη σουηδική Intrum για την ανάθεση της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων και, πιθανόν, του χαρτοφυλακίου ακινήτων, μια συμφωνία που μπορεί να αποδώσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στην τράπεζα.

Πρωταγωνίστρια με βάση την αξία συναλλαγών, όμως, ήταν η μετοχή της Eurobank, που θα ενταχθεί νωρίτερα, από αύριο, στο δείκτη MSCI, με αποτέλεσμα να φθάσουν σήμερα οι συναλλαγές στο επίπεδο των 37,8 εκατ. ευρώ και η μετοχή να κλείσει με άνοδο 4,92%. Μικρότερα (2,08% και 2,51%, αντίστοιχα) ήταν τα κέρδη για τις μετοχές Εθνικής και Alpha.

Πέραν των τραπεζών, όμως, το χρηματιστηριακό ταμπλό «πρασίνισε» σήμερα, με την πλειονότητα των μετοχών να κινούνται ανοδικά. Η Coca Cola HBC, μετά τη χθεσινή «βουτιά», προσέλκυσε αγοραστικό ενδιαφέρον και έκλεισε με άνοδο 2,34%, ενώ από τους τίτλους υψηλής κεφαλαιοποίησης που είχαν μεγάλη συναλλακτική δραστηριότητα ξεχώρισε η μετοχή της Jumbo (άνοδος 5,02%), της Μυτιληναίος (2,40%) και της Motor Oil (1,42%).

Στην αγορά ομολόγων, οι αποδόσεις αποκλιμακώθηκαν ελαφρώς. Η απόδοση του 10ετούς έπεσε στο 3,387%, την ώρα που σημειωνόταν αρκετά μεγαλύτερη πτώση στις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, οι οποίες είχαν κινηθεί ανοδικά τις προηγούμενες ημέρες.