Χρηστικά

Μπλόκο στην τηλε-εργασία με αναστολή συμβάσεων


Επιβάλλονται αυστηροί περιορισμοί - Μόνον 1 στους 10 μπορεί να δουλεύει εξ αποστάσεως

Σοκ προκάλεσε στις επιχειρήσεις η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας, με την οποία περιορίζεται αυστηρά το ποσοστό των υπαλλήλων που μπορούν να εργάζονται εξ αποστάσεως, ενώ έχουν ανασταλεί οι συμβάσεις εργασίας τους.

Με εγκύκλιο της γ.γ. του υπουργείου Εργασίας (οικ.13738/413/2020), που εκδόθηκε το βράδυ της Τρίτης,  προβλέπεται ότι μόνο το 10% επί του συνόλου των εργαζομένων των οποίων η σύμβαση εργασίας τελεί σε αναστολή, μπορεί να ασκεί τηλε-εργασία και «μόνο για πρόσκαιρες ανάγκες των επιχειρήσεων, στο πλαίσιο της εύρυθμης λειτουργίας τους».

Σημειώνεται ότι με την ΠΝΠ και την απόφαση του υπουργείου εργασίας είχε δοθεί η δυνατότητα να εφαρμοστεί η αναστολή των συμβάσεων εργασίας σε εργαζόμενους, οι οποίοι θα ελάμβαναν την ενίσχυση των 800 ευρώ για 45 ημέρες και παράλληλα θα μπορούσαν να εργάζονται με τηλεργασία.

Ωστόσο, η ΚΥΑ και η απόφαση δεν προέβλεπε όρους και ποσοστά των εργαζόμενων που θα μπορούσαν να εργαστούν από απόσταση. Οι όροι επιβάλλονται με την εγκύκλιο, που εξέδωσε χθες το βράδυ το υπουργείο Εργασίας και η υπογράφει η γ.γ. του υπουργείου, Άννα Στρατινάκη.

Ειδικότερα, αναφέρει συγκεκριμένα ότι «Στην παράγραφο 3 του άρθρου 4 της υποενότητας Α2 της Κ.Υ.Α.  αριθμ. 12998/232/23-3-2020, προβλέπεται κατ' εξαίρεση η δυνατότητα των επιχειρήσεων εργοδοτών, που πλήττονται σημαντικά βάσει των οριζομένων στο άρθρο 1 αυτής, να συμφωνήσουν παροχή εργασίας με τηλεργασία από εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή και είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, μόνο για πρόσκαιρες ανάγκες της επιχείρησης.

Ειδικότερα η κατ' εξαίρεση συμφωνία για παροχή εργασίας με τηλεργασία για κάλυψη πρόσκαιρων αναγκών της επιχείρησης, από εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει τεθεί σε αναστολή κατά τα οριζόμενα στην υποενότητα Α.2 και είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, μπορεί να τύχει εφαρμογής μόνο σε ποσοστό 10%, κατ' ανώτατο όριο, επί των εργαζομένων της επιχείρησης των οποίων οι συμβάσεις τελούν σε αναστολή».

Δηλαδή, μια επιχείρηση που απασχολεί 20 άτομα και αναστέλλει τις συμβάσεις εργασίας σε 10 εργαζόμενους, από αυτούς θα μπορεί να παρέχει τηλεργασία μόνο ο ένας.

Το ποσό των καταβαλλόμενων αποδοχών για την εργασία αυτή μπορεί να φθάνει έως το ύψος της διαφοράς μεταξύ κανονικών αποδοχών και αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Αν λογου χάρη ένας εργαζόμενος αμείβεται με 1.200 ευρώ  και η σύμβαση του ανασταλεί, αν συνεχίσει να παρέχει τηλεεργασία για κάποιες ώρες ημερησίως, θα πάρει από το κράτος το έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ και από την επιχείρηση τα 400 ευρώ της διαφοράς από τον κανονικό μισθό του.

Τι συμβαίνει με το 800άρι

Ειδικότερα, η εγκύκλιος διευκρινίζει ότι το ποσό των καταβαλλόμενων αποδοχών για την εργασία αυτή, μπορεί να φτάνει έως το ύψος των αποδοχών για την νομίμως παρεχόμενη εργασία τους, αφαιρουμένου του ποσού της δικαιούμενης αποζημίωσης ειδικού σκοπού (800 ευρώ).

Για τις αποδοχές που αντιστοιχούν στην παροχή της ανωτέρω εργασίας, υποβάλλεται ΑΠΔ και οι ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στο επιπλέον ποσό καλύπτονται από τον εργοδότη και αφαιρούνται από την υποχρέωση κάλυψής τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.

την περίπτωση παρεχόμενης εργασίας, με τηλεργασία ως ανωτέρω, η επιχείρηση- εργοδότης υποχρεούται, πριν την έναρξη πραγματοποίησης της, να τη δηλώσει στο έντυπο ειδικού σκοπού που τηρείται για το σκοπό αυτό στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ. Στην περίπτωση που δεν δηλωθεί, επιβάλλονται οι κυρώσεις του άρθρου 24 του νόμου 3996/2011, όπως ισχύει».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα