Χρηστικά

Μπαράζ 27.500 ελέγχων σε επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και ακίνητα


Εντολή ΑΑΔΕ - Ποιοί μπαίνουν στο στόχαστρο της Εφορίας για να ελεγχθούν κατά προτεραιότητα το 2022

Εξονυχιστικούς φορολογικούς ελέγχους, σε πάνω από 25.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες διατάσσει ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, για το 2022.

Συγχρόνως, το επόμενο έτος θα διενεργηθούν και πάνω από 2.500 έλεγχοι στα ακίνητα, με την υποσημείωση ότι πρόκειται για τους ελάχιστους ελέγχους, καθώς στην πραγματικότητα το πλήθος των ελέγχων θα είναι πολύ μεγαλύτερο.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή:

 • Το έτος 2022 θα διενεργηθούν 25.000 πλήρεις και μερικοί φορολογικοί έλεγχοι από τις ελεγκτικές υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης (Γ.Δ.Φ.Δ.).
 • Από το σύνολο των υποθέσεων που θα ελεγχθούν, τουλάχιστον το 70% θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας.
 • Από τις ανωτέρω υποθέσεις της τελευταίας πενταετίας, ποσοστό τουλάχιστον 75% των ελέγχων, θα αφορούν καταρχήν σε ελέγχους της τελευταίας τριετίας, για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
 • Πέραν του αριθμού των ανωτέρω φορολογικών ελέγχων, το έτος 2022 θα διενεργηθούν από τις ως άνω ελεγκτικές υπηρεσίες 2.500 έλεγχοι για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των μη ετήσιων υποχρεώσεων των φορολογιών κεφαλαίου.

Ποιοι θέτουν υποψηφιότητα για έλεγχο

Η επιλογή των προς έλεγχο υποθέσεων γίνεται με βάση τον βαθμό επικινδυνότητας και τη ροπή προς φοροδιαφυγή. Στο πλαίσιο αυτό, στο στόχαστρο τίθενται κατά προτεραιότητα οι ακόλουθες υποθέσεις:

 1. Υποθέσεις που αφορούν σε επιστροφές φόρων και ειδικά ΦΠΑ.
 2. Υποθέσεις που προέκυψαν από εισαγγελικές παραγγελίες, εντολές ανακριτικών και προανακριτικών πράξεων, περιλαμβανομένων αιτημάτων και εντολών διενέργειας φορολογικών ελέγχων που έχουν προκύψει από εντολή οποιασδήποτε Εισαγγελικής ή Δικαστικής Αρχής και διατηρούνται στην Α.Α.Δ.Ε.
 3. Οι υποθέσεις από εκθέσεις έρευνας των Υπηρεσιών Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.).
 4. Οι υποθέσεις που αφορούν σε πορισματικές εκθέσεις που διαβιβάζονται στην Α.Α.Δ.Ε. από τη Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος.
 5. Υποθέσεις για τις οποίες έχει εκδοθεί σημείωμα διαπιστώσεων με τα αποτελέσματα του φορολογικού ελέγχου και προσωρινός προσδιορισμός φόρων και προστίμων.
 6. Υποθέσεις για τις οποίες επίκειται η έκδοση σημειώματος διαπιστώσεων και προσωρινού προσδιορισμού φόρου και προστίμου, συνεκτιμώντας αιτιολογημένα στο Ο.Π.Σ. Elenxis και άλλα στοιχεία.
 7. Υποθέσεις που προέκυψαν από εισαγγελικές παραγγελίες, εντολές ανακριτικών και προανακριτικών πράξεων, περιλαμβανομένων αιτημάτων και εντολών διενέργειας φορολογικών ελέγχων που έχουν προκύψει από εντολή οποιασδήποτε Εισαγγελικής ή Δικαστικής Αρχής.
 8. Υποθέσεις που αφορούν σε διασταυρωτικούς ελέγχους ενδοκοινοτικών συναλλαγών (VIES), υποθέσεις πολυμερών (ταυτόχρονων) ελέγχων που διενεργούνται από ελληνικές και αλλοδαπές φορολογικές αρχές.

Οι έλεγχοι των ακινήτων

Οι έλεγχοι στις υποθέσεις κεφαλαίου, θα αφορούν στον εντοπισμό εισοδημάτων από εκμετάλλευση ακινήτων, αλλά και τη νομιμότητα των μεταβιβάσεων. Συγκεκριμένα, οι τουλάχιστον 2.500 έλεγχοι θα αφορούν:

 1. Στον έλεγχο πληρωμής του αναλογούντος ΕΝΦΙΑ
 2. Στον έλεγχο της δήλωσης των εισοδημάτων από ενοίκια.
 3. Στον έλεγχο της δήλωσης των εισοδημάτων από βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα