Χρηστικά

Μισό ΕΝΦΙΑ θα πληρώσουν πάνω από 1,5 εκατ. φορολογούμενοι!


Ποιοι θα κερδίσουν φέτος την απαλλαγή από τον φόρο κατοχής των ακινήτων - Όλες οι προϋποθέσεις

Μισό ΕΝΦΙΑ θα πληρώσουν φέτος περισσότεροι από 1.500.000 φορολογούμενοι, λόγω των μειωμένων εισοδημάτων αλλά και των «κουρεμένων» τεκμηρίων.

Επίσης, μια σημαντική μερίδα ιδιοκτητών ακινήτων θα απαλλαγούν πλήρως από τον ΕΝΦΙΑ, εφόσον πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις.

Οι εκπτώσεις ή η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ αφορά στους πληττόμενους από την πανδημία, των οποίων τα φορολογούμενα εισοδήματα μειώθηκαν δραματικά το 2020.

Ο λόγος είναι πως, οι κρατικές ενισχύσεις που έλαβαν από το κράτος το 2020, δεν «μετρούν» στο φορολογικό εισόδημα και συνεπώς το εισόδημα που θα δηλώσουν θα είναι αισθητά μειωμένο.

Παράλληλα η εξαίρεσή τους από τα τεκμήρια, αποτελεί μια δεύτερη δικλίδα ασφαλείας, καθώς δεν κινδυνεύουν να φορολογηθούν για υψηλότερο (τεκμαρτό) εισόδημα, από το πραγματικό που απέκτησαν το προηγούμενο έτος.

Στο πλαίσιο αυτό, εάν το εισόδημα των φορολογουμένων δεν υπερβαίνει τα όρια απαλλαγής, θα έχουν μια σημαντική φορολογική ελάφρυνση φέτος.

Παράδειγμα, οι εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτοί που μπήκαν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και ελάμβαναν την ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ τον μήνα, τα ποσά αυτά είναι αφορολόγητα και δεν προστίθενται στα υπόλοιπα εισοδήματα.

Επίσης, κάτω από το αφορολόγητο θα βρεθούν και οι ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων, οι οποίοι ήταν κλειστοί για αρκετούς μήνες κατά το 2020 και δεν είχαν έσοδα.

Υπενθυμίζεται ότι το 2020 απαλλάχθηκαν από το 100% του ΕΝΦΙΑ λόγω εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων 64.414 νοικοκυριά, ενώ 1.220.476 νοικοκυριά πλήρωσαν μειωμένo ΕΝΦΙΑ κατά 50%. Συνολικά, το σύνολο των ευνοημένων πέρυσι ήταν 1.284.890 νοικοκυριά.

Λόγω της μείωσης των εισοδημάτων το 2020, εκτιμάται ότι φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα απαλλαγούν από τον μισό ή ολόκληρο τον ΕΝΦΙΑ, περισσότεροι από 1.500.000 φορολογούμενοι.   

Τα όρια απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ

Δικαιούχοι απαλλαγής από το 50% του ΕΝΦΙΑ είναι οι φορολογούμενοι υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις οι οποίες πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά:
1) Το συνολικό ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους δεν έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας ήτοι:

  • ΑΓΑΜΟΣ/Η: έως 9.000 ευρώ
  • ΕΓΓΑΜΟΣ (χωρίς εξαρτώμενα μέλη): 10.000 ευρώ
  • ΕΓΓΑΜΟΣ (με ένα εξαρτώμενο μέλος): 11.000 ευρώ
  • ΕΓΓΑΜΟΣ (με δύο εξαρτώμενα μέλη): 12.000 ευρώ

2) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του, (λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος) να μην υπερβαίνουν τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
3) Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίου πόλεως οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του, να μην υπερβαίνουν τα 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο χωρίς παιδιά ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.
4) Ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.

Απαλλαγή κατά 100%

Στις οικογένειες, που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή έχουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστό 80% και άνω, χορηγείται πλήρης (100%) απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, εφόσον πληρούν σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
1) Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος ήτοι:

  • ΕΓΓΑΜΟΣ (με τρία εξαρτώμενα μέλη): 16.000 ευρώ
  • ΕΓΓΑΜΟΣ (με τέσσερα εξαρτώμενα μέλη): 17.000 ευρώ
  • ΕΓΓΑΜΟΣ (με πέντε εξαρτώμενα μέλη): 18.000 ευρώ
  • ΕΓΓΑΜΟΣ (με δύο εξαρτώμενα μέλη, το ένα με αναπηρία 80% και άνω): 15.000 ευρώ.

2) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του, (λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος) να μην υπερβαίνουν τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
3) Ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα