Χρηστικά

Σε 10 δόσεις ο ΕΝΦΙΑ - Φωτιά οι νέες αντικειμενικές αξίες


Εκρηκτικές αυξήσεις στις τιμές εφορίας των ακινήτων σε Αττική Θεσσαλονίκη και σε άλλες περιοχές χώρας ανακοινώνονται την επόμενη εβδομάδα

Εκρηκτικές αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες σε Αττική Θεσσαλονίκη και σε άλλες περιοχές χώρας ανακοινώνονται την επόμενη εβδομάδα, εκτινάσσοντας στα ύψη τον ΕΝΦΙΑ, ο οποίος, ωστόσο, θα μπορεί να πληρώνεται σε περισσότερες δόσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δόσεις αποπληρωμής του ΕΝΦΙΑ αυξάνονται σε 10, από 6 που είναι σήμερα. Από το 2022, η πληρωμή της πρώτης δόσης θα ξεκινά από τον Μάρτιο και θα ολοκληρώνεται έως τον Δεκέμβριο.

Οι δόσεις είναι μέχρι δέκα, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι η ελάχιστη δόση θα είναι 50 ευρώ. Όταν το ποσό πληρωμής είναι μικρότερο των 500 ευρώ, οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ θα είναι, αναλογικά, λιγότερες.

Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης θα σημάνει ότι οι φορολογούμενοι, από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα πληρώνουν ΕΝΦΙΑ για 16 διαδοχικούς μήνες. Από τον Φεβρουάριο του 2022 που θα τελειώσει η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ του 2021, θα αρχίσει η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ του 2022, η οποία θα διαρκέσει μέχρι και τον Δεκέμβριο.

Οι νέες τιμές

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα δημοσιευτεί στο ΦΕΚ η υπουργική απόφαση με τις ζώνες των νέων αντικειμενικών αξιών, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.

Με τις νέους πίνακες, θα καλυφθεί το 98% της επικράτειας με 13.808 ζώνες. Οι 3.478 αφορούν σε νέες εντάξεις και οι 165 σε επεκτάσεις υφιστάμενων ζωνών. Από τις 165 νέες εντάξεις, στις 133 ζώνες θα υπάρξει σημαντική αύξηση κατά 40%. 

Επίσης, στις 3.478 νέες ζώνες, θα υπάρξει και αύξηση τιμής, αλλά στις περισσότερες θα υπάρχει μείωση. Αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ, ο κ. Σταϊκούρας δηλώνει ότι στη μεγάλη πλειοψηφία θα είναι ίδιος ή μειωμένος, εκτός από τις περιοχές που ήταν εκτός προσδιορισμού.

«Φωτιά» οι νέες αντικειμενικές

Παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Οικονομικών, ο φάκελος των αντικειμενικών αξιών περιέχει σημαντικές αυξήσεις στις τιμές ζώνης.

Οι εισηγήσεις των ιδιωτών εκτιμητών που έχει συλλέξει το υπουργείο Οικονομικών κάνουν λόγο για αυξήσεις των αντικειμενικών τιμών έως και πάνω από το 50% σε ορισμένες περιοχές. 

Πρόκειται για ζώνες που είναι στο κέντρο της Αθήνας και στην ευρύτερη περιοχή, όπως επίσης και στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής αλλά και παραθαλάσσιες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας και φυσικά στα νησιά.

Ο λόγος της έκρηξη των τιμών είναι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb, οι οποίες τα τελευταία 4-5 χρόνια έχουν αυξήσει αισθητά τις τιμές των ενοικίων και, φυσικά, των ακινήτων.

Η «βόμβα» της Τράπεζας της Ελλάδος

Σημαντικές αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών προμηνύουν και οι δείκτες των ακινήτων που καταρτίζει η Τράπεζα της Ελλάδος. Σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2018 (έτος της τελευταίας αύξησης των αντικειμενικών αξιών), οι ανατιμήσεις των κατοικιών στην Αθήνα, ξεπερνούν το 26%, στη Θεσσαλονίκη το 16% και το 17% συνολικά στις αστικές περιοχές της χώρας.

Στην Αττική για παράδειγμα, ο δείκτης τιμών των κατοικιών και των διαμερισμάτων στην Αττική σημείωσε αύξηση κατά 26,3% και από τις 56,5 μονάδες που ήταν το πρώτο τρίμηνο του 2018, διαμορφώθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2021 στις 71,4 μονάδες.

Σημειώνεται πως, οι νέες αντικειμενικές αξίες θα ισχύσουν για τις μεταβιβάσεις και για τον υπολογισμό περίπου 20 φόρων και τελών που βαρύνουν τα ακίνητα, από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα