Αγορές

Μίνι ράλι στο χρηματιστήριο με “χορηγό” την ΕΚΤ


Εντυπωσιακή μεταστροφή κλίματος και ολική ανατροπή σκηνικού προκαλεί στο χρηματιστήριο και στην αγορά ομολόγων η απόφαση της ΕΚΤ να “τρέξει” νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης 750 δισ. ευρώ, στο οποίο εντάσσει και τα ελληνικά χρεόγραφα.

Οι δείκτες του ΧΑ “απογειώνονται” σήμερα, όπως και οι τιμές των ελληνικών κρατικών ομολόγων, που είχαν βυθιστεί “στα Τάρταρα” τις προηγούμενες μέρες, καθιστώντας απαγορευτικό το θεωρητικό κόστος δανεισμού της χώρας μας. Η απόδοση του 10ετούς τίτλου υποχωρεί στο μισό της χθεσινής (από 3,92% πέφτει στο 2,02%).
Σε ρυθμούς ράλι τρέχουν και τα ομόλογα των άλλων χωρών της ευρωζώνης, ενώ στα ευρωπαϊκα χρηματιστήρια  η κίνηση της ΕΚΤ  δεν είχε την ανάλογη επίδραση. Ο γερμανικός DAX έχει χάσει τα κέρδη του και φλερτάρει με αρνητικό πρόσημο, ο CAC40 στο Παρίσι  ενισχύεται κατά 1,9%, ενώ στο Μιλάνο ο δείκτης MIB  σημειώνει άνοδο 2,7%.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο όπου οι τράπεζες και πολλά εμποροβιομηχανικά blue chips  έχουν χάσει τα 2/3 της αξίας τους μέσα σε ένα μήνα, τα περιθώρια ανοδικής αντίδρασης είναι πολύ μεγαλύτερα.

Ωθηση στην αγορά δίνει το γεγονός ότι τα ελληνικά χρεόγραφα εντάσσονται πρώτη φορά σε πρόγραμμα  ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, η οποία εκτιμάται ότι θα αγοράσει σταδιακά ελληνικά ομόλογα συνολικής αξίας 12 δισ. ευρώ, διοχετεύοντας ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η συνεδρίαση- Μετοχές και δείκτες

Επιφυλακτικοί για τη συνέχεια οι αναλυτές, επισημαίνοντας ότι το ΧΑ δεν έχει βρεί επίπεδα ισορροπίας, ούτε έχει αντιστραφεί ακόμη η κααθοδική τάση.

Η συνεδρίαση στο ΧΑ ξεκίνησε με ισχυρές ανοδικές τάσεις και ο Γενικός Δείκτης εκτινάχθηκε γρήγορα στις 534,78 μονάδες με άνοδο 9,73%, που είναι μέχρι στιγμής υψηλό ημέρας. Στη συνέχεια διολισθαίνει και τώρα βρίσκεται στις  514,4 μονάδες, με κέρδη 5,55%.

 Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο 6% % στις 1.247 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης  “απογειώθηκε” αρχικά στο +12,25% και τώρα τα κέρδη του έχουν περιοριστεί σε 6,65%. Επισημαίνεται ότι χθες κατέγραψε νέο ιστορικό χαμηλό. Προηγούνται η Attica Bank με +10,7% και η Πειραιώς με +8%. Ακολουθούν Eurobank +6,3%,  Alpha  και Ελλάδος +6%, Εθνική +4,3%.

Με θετικό πρόσημο όλα τα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips. OTE +10,7%, Motor Oil, ΔΕΗ και Μυτιληναίος +9,3%,  ΟΠΑΠ +6%, Βιοχάλκο και Τιτάν +5,5%,  ΑΔΜΗΕ +4%.

Διαβάστε επίσης