Αγορές

Μίνι ράλι στις αγορές, με καύσιμο το χρήμα των κεντρικών τραπεζών


Εχοντας "πιάσει πάτο" με διαδοχικές "βουτιές" στη διάρκεια της εβδομάδας, οι χρηματιστηριακές αγορές αντιδρούν και κινούνται σε τροχιά ανάκαμψης, με καταλύτη τις παρεμβάσεις στήριξης των κεντρικών τραπεζών, που διοχετεύουν ποταμούς ρευστότητας στο σύστημα  για να αποτρέψουν ντόμινο καταρρεύσεων.

 Μίνι ράλι βρίσκεται σε εξέλιξη στο ΧΑ, όπου ο Γενικός Δείκτης  σημειώνει άνοδο 7%, ενώ ο τραπεζικός πραγματοποιεί εντυπωσιακό άλμα +12%. Ανάλογη εικόνα και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον δείκτη DAX στη Φρανκφούρτη να κερδίζει 5,8%, τον γαλλικό CAC40  στο +6,3% και τον FT100 να ενισχύεται κατά 3,5%.

Ενισχύονται επίσης οι τιμές των ευρωπαϊκών ομολόγων (οι αποδόσεις τους υποχωρούν), με εξαίρεση τα ελληνικά που δέχονται ισχυρές πιέσεις, λόγω των εκτιμήσεων ότι η ελληνική οικονομία θα υποστεί ισχυρό πλήγμα από την πτώση της τουριστικής κίνησης και θα ξαναμπεί στον φαύλο κύκλο των ελλειμμάτων.

 Αναλυτές εκτιμούν ότι η άνοδος στα χρηματιστήρια έχει περισσότερο χαρακτήρα τεχνικής αντίδρασης και ήταν θέμα χρόνου να εκδηλωθεί. Λόγω των παρεμβάσεων των κεντρικών τραπεζών και της διοχέτευσης ρευστότητας, η αντίδραση αυτή μπορεί να προσλάβει μεγαλύτερες διαστάσεις.

 Στην άμβλυνση των πιέσεων συμβάλλει και η απαγόρευση του short selling. Σήμερα κλείνουν τα συμβόλαια μηνός και τριμήνου στα Παράγωγα κι αυτό είναι ένα στοιχείο που δίνει μεγαλύτερη ώθηση στις τιμές των blue chips.

Η συνεδρίαση- Μετοχές και δείκτες

Η συνεδρίαση στο ΧΑ ξεκίνησε με ισχυρές ανοδικές τάσεις και ο Γενικός Δείκτης σημείωσε υψηλό ημέρας  +7,87% στις 566,63 μονάδες. Στη συνέχεια διολισθαίνει και τώρα βρίσκεται στις  557,8 μονάδες, με κέρδη 6,20%.

 Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο 6,40% στις 1.351,5 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης  “απογειώθηκε” στο +13,25% και τώρα τα κέρδη του έχουν περιοριστεί σε 10,20%. Επισημαίνεται ότι χθες κατέγραψε νέο ιστορικό χαμηλό. Προηγούνται η Eurobank και η Πειραιώς με +11%. Ακολουθούν Alpha και Εθνική +9,6%, η Attica Bank +8%, Ελλάδος +3,5%.

Με θετικό πρόσημο όλα τα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips. Προηγούνται Motor Oil και Aegean  με +12,3%. ΕΛΠΕ +11%, Μυτιληναίος +8%,  ΟΠΑΠ +7,8%, Βιοχάλκο +7,5%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΧΑΕ και Lamda +6,4%.

Διαβάστε επίσης