Αγορές

Πράσινα ταμπλό στη Wall Street με τον Dow πάνω από τις 20.000 μονάδες


Άνοδος στη Wall Street μετά την παρέμβαση μαμούθ από την ΕΚΤ, τα νέα μέτρα της Fed και τις ενέσεις ρευστότητας από την κυβέρνηση Τραμπ.

Μάλιστα, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε την Πέμπτη ότι θέλει το Κογκρέσο να στείλει επιταγές 1.000 δολαρίων στους ενήλικες και 500 δολάρια στα παιδιά, για να βοηθήσει τα νοικοκυριά να αντιμετωπίσουν την κρίση του κορονοϊού. Όπως τόνισε ο ίδιος, οι επιταγές θα σταλούν εντός τριών εβδομάδων από την έγκριση του σχεδίου από το Κογκρέσο. «Ο πρόεδρος είναι αποφασισμένος ότι θα στηρίξουμε αυτούς που θα πληγούν», ανέφερε ο κ. Μνούτσιν σε συνέντευξή του στο Fox Business.

Ωστόσο, η JP Morgan προχώρησε σε σύσταση για αγορά μετοχών των Netflix, Amazon, Ebay και Facebook.
Σαφή προειδοποίηση προς τους επενδυτές απηύθυνε η Bank of America επισημαίνοντας πως η ύφεση λόγω της πανδημίας του κορoνοϊού όχι μόνο είναι αναπόφευκτη, αλλά συμβαίνει ήδη.

«Δηλώνουμε επισήμως ότι η οικονομία (των ΗΠΑ) είναι σε ύφεση... όπως και στον υπόλοιπο κόσμο και μάλιστα είναι μεγάλη» επισημαίνει ο Michelle Meyer από την Bank of America και προειδοποιεί ότι «θέσεις εργασίας θα χαθούν, περιουσίες θα καταστραφούν και η εμπιστοσύνη θα μειωθεί». Η BofA αναμένει ότι η οικονομία θα «καταρρεύσει» το δεύτερο τρίμηνο, και θα συρρικνωθεί κατά 1,2%. Για το 2020, η τράπεζα αναμένει ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 0,8%.

Την εκτίμηση ότι οι εταιρείες των ΗΠΑ θα χάσουν 4 τρισ. δολ. λόγω των οικονομικών συνεπειών από την πανδημία του κορονοϊού εξέφρασε ο Ray Dalio, ιδρυτής της Bridgewater Associates.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο +0,95% στις 20.087 μονάδες. Ο δείκτης – βαρόμετρο S&P 500, σημείωσε κέρδη +0,47% στις 2.409 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq έκλεισε με άνοδο +2,3% στις 7.150 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των McDonlads (+8%) και Walt Disney (+7,2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Walgreens Boots (-8,4%) και Coca- Cola (-6,3%).

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κατά τρεις μονάδες βάσης στο 1,15%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 2,2% έναντι του ευρώ στο 1,0678 δολ. από 1,0915 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου «εκτοξεύτηκε» 23,8% στα 25,22 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε μόλις 0,1% στα 1.479 δολ./oz.