Αγορές

Μικρές απώλειες στο χρηματιστήριο


Στο μεταίχμιο μεταξύ διόρθωσης και σταθεροποίησης κινείται η χρηματιστηριακή αγορά, αναζητώντας κατεύθυνση και νέες ισορροπίες μετά την προσέγγιση της περιοχής 915-920 μονάδων, που αποδεικνύεται πάλι ισχυρό "ανάχωμα".

Με υποτονικές συναλλαγές και εξαιρετικά χαμηλό τζίρο οι βασικοί δείκτες κινούνται σήμερα σε στενό εύρος διακύμανσης, σημειώνοντας μικρές απώλειες.

Βασικοί καταλύτες για το ΧΑ παραμένουν οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, τα εταιρικά οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου και οι διεργασίες στον επιχειρηματικό χώρο.

Σημαντική παράμετρος  και το κλίμα που διαμορφώνεται στις διεθνείς αγορές. Ρευστό σκηνικό στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Οριακές ποσοστιαίες μεταβολές καταγράφουν ο DAX και οι βασικοί δείκτες σεΛονδίνο-Παρίσι.

Οι αγορές εστιάζουν τώρα στα μηνύματα που θα δώσει σήμερα ο πρόεδρος της Fed κατά την ομιλία του στο Jackson Hole, όπου θα αναφερθεί στο πρόγραμμα χορήγησης ρευστότητας και στην πολιτική επιτοκίων. Αναλυτές και χρηματιστηριακοί παράγοντες εκφράζουν φόβους για περιστολή του προγράμματος αγοράς χρεογράφων, που θα έχει άμεση αρνητική επίδραση στα χρηματιστήρια, αλλά και στη διαμόρφωση οικονομικού κλίματος.

 Οσον αφορά την περαιτέρω πορεία του ΧΑ, αναλυτές και και στελέχη μεγάλων ΑΧΕ εκτιμούν ότι η μεταβλητότητα θα είναι το κυρίαρχο στοιχείο όσο ο ΓΔ  θα παραμένει εγκλωβισμένος μεταξύ 900-920 μονάδων.  Κρίσιμη περιοχή θεωρούν τις 925 μονάδες.

Μετοχές και δείκτες

Η συνεδρίαση ξεκίνησε ήμερα με οριακά αρνητικό πρόσημο. Στη συνέχεια οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν με διακυμάνσεις, παραμένοντας στο κόκκινο.

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται τώρα στις 914,2 υποχωρώντας κατά 0,15%. Περίπου 0,20% χάνει ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης στις 2.190,3 μονάδες. Σχεδόν αμετάβλητος ο FT40M των mid caps.
Ο τραπεζικός δείκτης έχει κινηθεί μεταξύ +0,10% και -0,61%. Αυτή την ώρα υποχωρεί κατά 0,25%. Με θετικό πρόσημο μόνον η Alpha Bank (+0,5%). Αμετάβλητη η Εθνική. Στον αντίποδα Attica Bank -4,8%, Πειραιώς και Τρ. Ελλάδος -1,6%, Εurobank -0,6%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips περίπου 1% κερδίζουν ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ καιΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.  Ακολουθούν ΕΧΑΕ, Σαράντης και Aegean  με +0,6%. Στο κόκκινο Coca-Cola, Μυτιληναίος και Τιτάν -0,7%, Motor Oil και ΟΠΑΠ -0,5%.

Στα mid caps συνεχίζει κούρσα η Profile (+6% μετά το χθεσινό +10,6%). Στη μικρή κεφαλαιοποίηση  σημαντική άνοδο με αξιόλογο όγκο συναλλαγών σημειώνουν: Βογιατζόγλου +7,3%, Τζιρακιάν +3,5%, Q&R και Δομική Κρήτης +2,5%. Με μικρό όγκο συναλλαγών η Υalco πραγματοποιεί νέο άλμα +20%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης