Αγορές

Ανοιχτό στοίχημα στο χρηματιστήριο


Οι αγοραστικές παρεμβάσεις στις μετασυνεδριακές δημοπρασίες εξωράισαν την εικόνα της σημερινής συνεδρίασης του ΧΑ, αποτρέποντας επιδείνωση του χρηματιστηριακού κλίματος και συντηρώντας τις προσδοκίες για περαιτέρω άνοδο τις επόμενες μέρες. Βασικό "εργαλείο" σταθεροποίησης η μετοχή της Εθνικής, που σημείωσε άνοδο 2%, αντιστάθμισε εν μέρει τις απώλειες άλλων χαρτιών και συγκράτησε τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες.

Σε αντίθεση με την ελαφρώς θετική εικόνα που διαμορφώθηκε στο κλείσιμο, η συνολική εικόνα της συνεδρίασης δείχνει ότι μετά από 4 ημέρες ανόδου που έφερε τους βασικούς δείκτες σε περιοχές κρίσιμων αντιστάσεων, η αγορά  βρίσκεται σε αναζήτηση κατεύθυνσης και νέων ισορροπιών.

Βασικοί καταλύτες παραμένουν οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, τα εταιρικά οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου και οι διεργασίες στον επιχειρηματικό χώρο.

Σημαντική παράμετρος  και το κλίμα που διαμορφώνεται στις διεθνείς αγορές. Ρευστό σκηνικό  στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου οι απώλειες περιορίστηκαν (DAX -0,30%) μετά το ανοδικό άνοιγμα της Wall Street (Dow Jones +0,20%). Οι αγορές εστιάζουν τώρα στα μηνύματα που θα δώσει σήμερα η Fed ως προς τη συνέχιση του προγράμματος παροχής ρευστότητας και την πολιτική επιτοκίων.

Οσον αφορά την περαιτέρω πορεία του ΧΑ, αναλυτές και και στελέχη μεγάλων ΑΧΕ εκτιμούν ότι η μεταβλητότητα θα είναι το κυρίαρχο στοιχείο όσο ο ΓΔ  θα παραμένει εγκλωβισμένος μεταξύ 900-920 μονάδων.  Κρίσιμη περιοχή θεωρούν τις 925 μονάδες.

Το ράλι μετοχών της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης ενδέχεται να συνεχισθεί, αλλά κατεύθυνση στην αγορά θα δώσουν οι τραπεζικές μετοχές και ελάχιστα blue chips.

Μετοχές και δείκτες

Η συνεδρίαση ξεκίνησε ήμερα με οριακά αρνητικό πρόσημο. Στη συνέχεια οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν με διακυμάνσεις, αλλάζοντας πολλές φορές πρόσημο και κατεύθυνση.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε στενό εύρος, από τις 911,83 μονάδες (-0,28%), μέχρι τις 916,42 (+0,22%). Τερμάτισε στις 915,75 με οριακή μεταβολή +0,14%.

Κατά 0,24% ενισχύθηκε ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, κλείνοντας στις 2.194,51 μονάδες. Στο κόκκινο γύρισε οο FT40M των mid caps (-0,27%)

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε χαμηλό -0,28% και τερμάτισε κοντά στο υψηλό ημέρας με +0,76%, χάρις στην άνοδο της Εθνικής (+2%). Alpha +0,9%, Τρ. Ελλάδος +0,6%,ι Εurobank +0,2%, σχεδόν αμετάβλητη η Πειραιώς.

Καταποντίστηκε η μετοχή Attica Bank (-9,7% και ενδοσυνεδριακά μέχρι -22,3%), λόγω της απόφασης της τράπεζας να προχωρήσει σε reverse split (60 τωρινές μετοχές θα γίνουν μία:) και εν συνεχεία σε ΑΜΚ.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips τα κέρδη ήταν πολύ περιορισμένα: ΟΤΕ +0,9%, Coca-Cola και ΟΠΑΠ +0,6%, Aegean  +0,4%. Στον αντίποδα, με τις μεγαλύτερες απώλειες ΔΕΗ -1,8%, Ελλάκτωρ -1,4%, Βιοχάλκο -1,3%, Lamda -1,1%,  Σαράντης -1%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή -0,8%, ELPE -0,7%.

Στα mid caps εντυπωσίασε η Profile με +10,6%. Ακολούθησαν Autohellas +3,3%, Ικτίνος +1,3%. Στον αντίποδα, αίσθηση προκάλεσε η καταβύθιση της Intracom (-4,6%),  την οποία ακολούθησε η Quest (-2%).

Στη μικρή κεφαλαιοποίηση αξιόλογα κέρδη με μεγάλο όγκο συναλλαγών σημείωσαν: ΣΙΔΜΑ +7,2%, Βογιατζόγλου +6,8%,  Υάλκο +6,8%, Ιλυδα +4,7%, Τζιρακιάν +4,5%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης