Αγορές

ΧΑ: Σταθεροποίηση με τράπεζες και small caps


Σε αναζήτηση κατεύθυνσης και νέων ισορροπιών βρίσκεται το χρηματιστήριο,  μετά από 4 ημέρες ανόδου που έφερε τους βασικούς δείκτες σε περιοχές κρίσιμων αντιστάσεων. Διακυμάνσεις και εναλλαγές προσήμων στη σημερινή συνεδρίαση, συνεχίζεται η κούρσα  μετοχών της μικρής και μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης, που αποτελούν αντικείμενο ενασχόλησης  νεοπαγών λόμπι.

Βασικοί καταλύτες για την αγορά παραμένουν οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, τα εταιρικά οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου και οι διεργασίες στον επιχειρηματικό χώρο.

Σημαντική παράμετρος  και το κλίμα που διαμορφώνεται στις διεθνείς αγορές. Ρευστό σκηνικό  στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, κατά 0,60% υποχωρεί ο DAX, μικρότερες απώλειες σεΛονδίνο-Παρίσι.

Οι αγορές εστιάζουν τώρα στα μηνύματα που θα δώσει σήμερα η Fed ως προς τη συνέχιση του προγράμματος παροχής ρευστότητας και την πολιτική επιτοκίων.

Οσον αφορά την περαιτέρω πορεία του ΧΑ, αναλυτές και και στελέχη μεγάλων ΑΧΕ εκτιμούν ότι η μεταβλητότητα θα είναι το κυρίαρχο στοιχείο όσο ο ΓΔ  θα παραμένει εγκλωβισμένος μεταξύ 900-920 μονάδων.  Κρίσιμη περιοχή θεωρούν τιςι 925 μονάδες.

Το ράλι μετοχών της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης ενδέχεται να συνεχισθεί, αλλά κατεύθυνση στην αγορά θα δώσουν οι τραπεζικές μετοχές και ελάχιστα blue chips.

Μετοχές και δείκτες

Η συνεδρίαση ξεκίνησε ήμερα με οριακά αρνητικό πρόσημο. Στη συνέχεια οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν με διακυμάνσεις, αλλάζοντας πολλές φορές πρόσημο και κατεύθυνση.

Ο Γενικός Δείκτης έχει κινηθεί σε στενό εύρος, από τις 911,83 μονάδες (-0,28%), μέχρι τις 915,71 (+0,14%). Αυτή την ώρα βρίσκεται στις 914,85 με οριακή μεταβολή +0,05%.

Σχεδόν αμετάβλητος ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης στις 2.190,3 μονάδες. Περίπου 0,20% κερδίζει ο FT40M των mid caps.
Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο 0,50%, έχοντας κινηθεί από -028% μέχρι +0,63%. Εθνική +1,5%, Alpha και Τρ. Ελλάδος +0,5%. Οριακά στο κόκκινο Πειραιώς και Εurobank.

Βυθίζεται στο -10,5% η Attica Bank, που πήγε νωρίτερα μέχρι -22,3%, λόγω της απόφασης της τράπεζας να προχωρήσει σε reverse split μετοχής (60 τωρινες θα γίνουν μία:) και σε ΑΜΚ.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips τα κέρδη ειναι πολύ περιορισμένα: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +0,7%, ΔΕΗ και Ελλάκτωρ +0,5%,  ΕΥΔΑΠ +0,3%. Στον αντίποδα, με τις μεγαλύτερες απώλειες ΕΛΠΕ και Σαράντης -1,2% ΕλβάλΧαλκόρ -1%, OTE, Lamda και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή -0,7%.

Στα mid caps και τη μικρή κεφαλαιοποίηση εντυπωσιάζει η Profile με +7,2%. Ανοδο της τάξεως 4%-6% με αξιόλογο όγκο υναλλαγών σημειώνουν  οι Κέκροψ, ΣΙΔΜΑ, Epsilon Net, Inform Λύκος.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης