Επιχειρήσεις

Μετοχικές αλλαγές στην Prodea και επενδυτικές κινήσεις


Πολύ χρήμα κινείται και πολλές συναλλαγές γίνονται μεταξύ των ομίλων Prodea/Invel και  Yoda/Παπαλέκα, που πραγματοποιούν μεγάλες επενδύσεις στον ξενοδοχειακό τομέα στην Κύπρο.

  • Καταβάλλοντας τίμημα 254 εκατ. ευρώ η Prodea απέκτησε  το 55% της ξενοδοχειακής Mediterranean Hospitality Venture (MHV) από την Yoda του ομίλου Παπαλέκα.
  • Ο κυπριακός όμιλος χρησιμοποίησε μέρος του τιμήματος (68 εκατ. ευρώ) για να εξαγοράσει το 5,22% της Prodea από την Invel.

Με τις κινήσεις αυτές ενισχύεται η επενδυτική παρουσία της εισηγμένης εταιρείας ακινήτων στον τουριστικό τομέα. Παράλληλα όμως αλλάζει η μετοχική της σύνθεση και διευρύνεται η μετοχική της βάση, με αύξηση  της διασποράς των μετοχών - που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την παραμονή της στο ταμπλό του ΧΑ.

 Επισημαίνεται πάντως ότι η διασπορά παραμένει χαμηλή: Η βασική μέτοχος Castlelake κατέχει περίπου 81%. Η μέχρι πρόσφατα βασική μέτοχος Invel του Χρ. Παπαχριστοφόρου κατέχει πλέον μόνον 1,56%, καθώς είναι εκείνη πουθ πούλησε το πακέτο 5,22% στην Yoda του κ. Παπαλέκα.

Επισημαίνεται ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το ΧΑ ζητούν από τις εισηγμένες εταιρείες να έχουν σε διασπορά τουλάχιστον το 25% των μετοχών τους.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα