Πολιτική

Μετεκλογικοί «σεισμοί» στην Κεντροαριστερά


Οι μετεκλογικοί «σεισμοί» συνεχίζουν να δονούν την Κεντροαριστερά, με το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ να έχουν εισέλθει σε περίοδο έντονης εσωστρέφειας και αναζήτησης κατεύθυνσης για την επόμενη ημέρα. Ιδίως στο ΠΑΣΟΚ έχει «ανάψει» η κριτική προς το πρόσωπο του Νίκου Ανδρουλάκη, στον οποίο χρεώνεται η κάτω του μετρίου επίδοση του κόμματος στις ευρωεκλογές και η αδυναμία να το καταστήσει δεύτερη πολιτική δύναμη-βασικό εκφραστή της Κεντροαριστεράς.

Μέρα με την μέρα πληθαίνουν οι φωνές κριτικής προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος αμφισβητείται από κορυφαία στελέχη, όπως ο Νίκος Παπανδρέου, ο Οδυσσέας Κωνταντινόπουλος, η Νάντια Γιαννακοπούλου και άλλοι. Μοιάζει βέβαιο ότι η νέα και καθόλα ισχυρή τάση αμφισβήτησης του Νίκου Ανδρουλάκη, που ζητάει άμεσες εσωκομματικές εκλογές, θα δημιουργήσει συνθήκες ενδοπαραταξιακής σύγκρουσης που θα εκφραστεί στις επόμενες συνεδριάσεις του οργάνου του κόμματος. Οι αμφισβητίες Ανδρουλάκη ζητούν επίσπευση των εκλογών για την ανάδειξη προέδρου πριν το 2025 και προς αυτή την κατεύθυνση μαζεύονται υπογραφές για να κατατεθεί και επισήμως ένα τέτοιο αίτημα.

Η πλευρά Ανδρουλάκη οχυρώνεται προς ώρας πίσω από το καταστατικό, επιχειρώντας να αποκρούσει τις ευθείες βολές που δέχεται. Τα δύσκολα για αυτόν είναι μπροστά καθώς η αμφισβήτηση προς το πρόσωπό του αναμένεται να εκφραστεί στην επόμενη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου, όπου μεταξύ άλλων ενδεχομένως να τεθεί και ζήτημα αντικατάστασης του Ανδρέα Σπυρόπουλου (πρόσωπο εμπιστοσύνης του Ανδρουλάκη), που απέτυχε στις ευρωεκλογές.

Πιέσεις τον Κασσελάκη για άνοιγμα και συνεργασίες στην Κεντροαριστερά

Στον ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης δεν αμφισβητείται-προς ώρας- ωστόσο βρίσκεται σε θέση άμυνας να απορροφήσει την πίεση που δέχεται για το επόμενο βήμα των συνεργασιών στον ευρύτερο κεντροαριστερό χώρο. οι Γιάννης Ραγκούσης και Θανάσης Θεοχαρόπουλος ζητούν να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να συμμετέχει στις διαδικασίες για την ανασύνταξη του χώρου της κεντροαριστεράς και τη δημιουργία ενός νέου κόμματος, πρόταση με την οποία συντάσσονται και άλλα στελέχη του κόμματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε κάτω από τον πήχη στις ευρωεκλογές, δεν έπιασε τους αντικειμενικούς στόχους που είχε θέσει και παρόλο που ο Στέφανος Κασσελάκης δεν αμφισβητείται ευθέως-όπως γίνεται στην περίπτωση του Ανδρουλάκη- η εσωκομματική μουρμούρα που διογκώνεται, είναι ικανή να φέρει ανατροπές και αλλαγές.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα