Πολιτική

Θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ - «Βόμβα» και από Νίκο Παπανδρέου


Ηχηρή παρέμβαση από Παπανδρέου που αμφισβητεί την ηγεσία Ανδρουλάκη και ζητά εκλογές - Στο ίδιο μήκος κύματος ο Κωνσταντινόπουλος και άλλοι βουλευτές

Το χαμηλότερο των προσδοκιών αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές πυροδότησε την εσωστρέφεια στο ΠΑΣΟΚ και «φούντωσε» την κριτική προς το πρόσωπο του προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη.  Ο Νίκος Παπανδρέου, όνομα με ειδικό βάρος εντός του κόμματος, που εξελέγη πρώτος στις ευρωεκλογές με 123.294 σταυρούς, θέτει θέμα ηγεσίας και ζητά τη διεξαγωγή εκλογών για την ανάδειξη νέου προέδρου. Ευθεία αμφισβήτηση προς το πρόσωπο του Νίκου Ανδρουλάκη εξέφρασε και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος με επιστολή του τονίζει ότι οι εκλογικές διαδικασίες για την ηγεσία της παράταξης πρέπει να επισπευτούν.

Οι "φωνές" κριτικής και αμφισβήτησης προς το πρόσωπο του νυν προέδρου έχουν ενισχυθεί τα τελευταία 24ωρα, με τον Παύλο Γερουλάνο, να διαφωνεί ανοιχτά με τις επιλογές Ανδρουλάκη και να συντάσσεται με τις προτάσεις για διεξαγωγή εσωκομματικών εκλογών. Σημείο αναφοράς αποτελεί ασφαλώς η παρέμβαση του Νίκου Παπανδρέου, ο οποίος με άρθρο του στο protothema.gr, ζητά την αλλαγή στην ηγεσία του κόμματος. 

«Οι ευθύνες στην πολιτική είναι αντικειμενικές. Την ευθύνη έχει η ηγεσία de facto και είναι αυτή η οποία απορρίφθηκε από το πολιτικό σώμα», αναφέρει ο ευρωβουλευτής του κόμματος και τονίζει ότι «σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για το κόμμα μας, το λόγο πρέπει να έχουν άμεσα οι φίλοι και τα μέλη, η αληθινή βάση του ΠΑΣΟΚ. Τα προβλήματα μεγαλώνουν και η κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει. Η ιστορία τους απρόθυμους τους αφήνει πίσω».

Ο Νίκος Παπανδρέου αναφέρει ότι για «διαδοχικές εκλογές επικράτησαν μικροπολιτικές, προσωποπαγείς και ευνοιοκρατικές στρατηγικές. Αυτό οδήγησε σε διαιρέσεις που διέτρεξαν το κόμμα από τα στελέχη μέχρι και τη βάση των φίλων του. Τίποτα από αυτά δεν συνάδουν με τις αξίες του ΠΑΣΟΚ. Αυτό το γνωρίζει η κοινωνία, η οποία στις πρόσφατες εκλογές, τις απέρριψε με κάθε τρόπο».

Κωνσταντινόπουλος: Να επισπευθούν οι εκλογικές διαδικασίες για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ

Ο βουλευτής κ.Κωνσταντινόπουλος απέστειλε προς τον γραμματέα και το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος, όπου αμφισβητεί ευθέως τον νυν αρχηγό Νίκος Ανδρουλάκη. «Χρειαζόμαστε μία ισχυρή επανεκκίνηση! Μία νέα ισχυρή νομιμοποιητική εντολή, ώστε να κάνουμε πράξη το μεγάλο ΠΑΣΟΚ των προσδοκιών μας, με ηγεσία που να κινητοποιεί ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις», επισημαίνει μεταξύ άλλων, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει: «Ζητώ, λοιπόν, άμεσα, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, να συγκληθούν τα όργανα του ΠΑΣΟΚ, και να αποφασίσουν το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα: Οι καταστατικά προβλεπόμενες για το 2025 εκλογικές διαδικασίες για την ηγεσία της παράταξης να επισπευστούν, ώστε μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους να έχουν ολοκληρωθεί τόσο αυτές όσο και το μετέπειτα Συνέδριο για την ανάδειξη των πολιτικών μας και την εκλογή των συλλογικών μας οργάνων».

Καλοδεχούμενη η επιστολή λέει ο Γερουλάνος

«Ό,τι έχω να πω θα το πω στα όργανα» ήταν η πρώτη αντίδραση στην κίνηση Κωνσταντινόπουλου, δια στόματος Παύλου Γερουλάνου. Αφού χαρακτήρισε την επιστολή «καλοδεχούμενη», επανέλαβε ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν πέτυχε τον εκλογικό του στόχο» και ζήτησε να συγκληθούν τα όργανα του κόμματος.
 
Ο Απόστολος Πάνας,
βουλευτής Χαλκιδικής μιλώντας στο Talk Radio σημείωσε μεταξύ άλλων πως η «επιστολή Κωνσταντινόπουλου εκφράζει μια αυθεντική αγωνία» και συμπλήρωσε πως «σε πολιτικό επίπεδο συμφωνώ με τις διαπιστώσεις. Όχι σε παραλυτική εκκρεμότητα, αλλά όχι και σε μακρά εσωστρέφεια. Πρέπει να αποφασίσουμε αν θα συνεχίσουμε να είμαστε ένα μικρομεσαίο κόμμα η αν θα διαμορφώσουμε ένα μέτωπο πλειοψηφικού ρεύματος».

Ο Μιχάλης Κατρίνης δηλώνει ότι «δεν είναι κανένας στο απυρόβλητο», ότι «πρέπει να γίνει άμεσα μια ανοιχτή πολιτική συζήτηση, χωρίς ανθρωποφαγία» και μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ υπογραμμίζει με νόημα ότι «όλα τα στελέχη έδωσαν σκληρή εκλογική μάχη και ΄τωρα εκφράζουν την αγωνία τους για την παράταξη».
 
Πώς αντέδρασε η Χαριλάου Τρικούπη

Ηχηρή ήταν η απάντηση της Χαριλάου Τρικούπη στην παρέμβαση Κωνσταντινόπουλο, καθώς με ανακοίνωσή της επισημαίνει τα εξής: Το ΠΑΣΟΚ έχει ανάγκη από κινήσεις εξωστρέφειας, κάτι που δεν υπηρετούν επισπεύδουσες και συντονισμένες δημόσιες παρεμβάσεις από εκείνους που δήθεν ομνύουν στις θεσμικές λειτουργίες των οργάνων. Δεν θα επιτρέψουμε να βυθιστεί η παράταξη στην εσωστρέφεια και ό,τι χτίστηκε με κόπους και θυσίες τα τελευταία χρόνια, να χαθεί σε λίγες μέρες.

Σε κάθε περίπτωση, ο σεβασμός στις καταστατικές λειτουργίες και πρόνοιες είναι ο εγγυητής της ενότητας. Το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών θα ακολουθηθεί κατά γράμμα, σύμφωνα με το καταστατικό. Το ζήτημα τώρα είναι η δίκαιη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος για να βγουν γόνιμα συμπεράσματα και να οικοδομηθεί η στρατηγική του κόμματος και οι κινήσεις για την ανασυγκρότηση της δημοκρατικής παράταξης.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα