Χρηστικά

Μεταβιβάσεις ακινήτων με ένα «κλίκ»


Τελειώνει η «χαρτούρα» που απαιτείται για αγορές/πωλήσεις ακινήτων, δωρεών και γονικών παροχών

Την ηλεκτρονική διεκπεραίωση των μεταβιβάσεων ακινήτων δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών, με τη σχετική εφαρμογή αν είναι διαθέσιμη εντός των επόμενων μηνών.

Σύμφωνα με το σχέδιο που μελετά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, τελειώνει η «χαρτούρα» που απαιτείται σήμερα για τις μεταβιβάσεις ακινήτων και πλέον όλη η διαδικασία θα γίνεται ηλεκτρονικά.

Ειδικότερα οι μεταβιβάσεις θα διεκπεραιώνονται από τα γραφεία των συμβολαιογράφων οι οποίοι θα πιστοποιηθούν  την ΑΑΔΕ για το σκοπό αυτό. Επίσης ηλεκτρονικά θα εκδίδονται οι Ταυτότητες Οφειλής, με τις οποίες θα εξοφλείται ο αναλογών φόρος μεταβίβασης.

Οι ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις ακινήτων θα  σημαίνουν παράλληλα και αυστηρότερους και πιο εύκολους ελέγχους. Σημειώνεται ότι στο Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2019 προβλέπονται περισσότεροι από 3.000 έλεγχοι σε μεταβιβάσεις ακινήτων.

Πάντως το πρώτο νομοθετικό βήμα για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φόρου μεταβίβασης ακινήτων έγινε, αλλά ακόμη δεν έχει εφαρμοστεί. Ήδη με το άρθρο 60 του νόμου 4583/2018 τροποποιήθηκαν οι διατάξεις των άρθρων 85, 88 και 89 του Κώδικα Φορολογίας Δωρεών, Γονικών Παροχών και Κληρονομιών και άνοιξε ο δρόμος για την κατάργηση της διαδικασίας χειρόγραφης υποβολής δηλώσεων φορολογίας δωρεών και γονικών παροχών στις αρμόδιες ΔΟΥ.

Όπως προβλέπει το άρθρο 60 του ν. 4583/2018, η διαδικασία υποβολής δηλώσεων φορολογίας δωρεών και γονικών παροχών θα καθοριστεί με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή. Στην απόφαση αυτή θα ορίζεται η λειτουργία μιας νέας διαδικτυακής εφαρμογής στο σύστημα ΤΑΧΙSnet για την ηλεκτρονική υποβολή των συγκεκριμένων δηλώσεων.

Η αρχή θα γίνει με την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας χρηματικών δωρεών και χρηματικών γονικών παροχών. Οι δηλώσεις αυτές θα υποβάλλονται πλέον μόνο μέσω του ΤΑΧΙSnet και οι αναλογούντες φόροι δωρεών - γονικών παροχών θα υπολογίζονται και θα εκκαθαρίζονται αυτόματα. Με την έκδοση των πράξεων προσδιορισμού του φόρου, δηλαδή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων στα οποία θα αναγράφονται και οι κωδικοί αριθμοί των Ταυτοτήτων Οφειλής, οι φορολογούμενοι θα καλούνται να εξοφλήσουν τα οφειλόμενα ποσά έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις, όπως προβλέπει ο Κώδικας Φορολογίας Δωρεών, Γονικών Παροχών και Κληρονομιών.

Υπενθυμίζεται ότι όλες οι χρηματικές δωρεές και οι χρηματικές γονικές παροχές φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με συντελεστές που ανέρχονται σε:

  • 10% εφόσον πρόκειται για δωρεές χρηματικών ποσών από γονείς προς παιδιά (γονικές παροχές), από τον έναν σύζυγο στον άλλο σύζυγο κι από παππούδες ή γιαγιάδες προς εγγόνια,
  • 20% για δωρεές χρηματικών ποσών μεταξύ αδελφών, από θείους σε ανίψια, από πεθερούς προς γαμπρούς ή νύφες και από προπαππούδες ή προγιαγιάδες σε δισέγγονα,
  • 40% για δωρεές χρηματικών ποσών προς τους υπόλοιπους συγγενείς, καθώς και δωρεές χρηματικών ποσών μεταξύ μη συγγενών.

Η καθιέρωση της διαδικασίας ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων φορολογίας χρηματικών δωρεών και χρηματικών γονικών παροχών περιλαμβάνεται σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα δράσεων της ΑΑΔΕ για τον εκσυγχρονισμό των φορολογικών υπηρεσιών, όπως ανέφερε σε ομιλία του νωρίτερα ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής.

Το πρόγραμμα αυτό έχει ως στόχους την ταχύτερη εξυπηρέτηση των φορολογουμένων και την εσωτερική αναβάθμιση των υποδομών, ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων, καθώς και η αποτελεσματικότητά τους. Η πιο σημαντική ομάδα έργων που περιλαμβάνει το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι η πλήρης ηλεκτρονικοποίηση όλων των εντύπων δηλώσεων με σκοπό την ελαχιστοποίηση της απαιτούμενης φυσικής παρουσίας των φορολογουμένων στις ΔΟΥ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα