Οικονομία

«Στοπ» στο ξέπλυμα με αγορές ακινήτων από ξένους!


Οι συναλλαγές θα εξοφλούνται αμέσως με δίγραμμη επιταγή ή με κατάθεση στο λογαριασμό του πωλητή

Στον απόηχο της πολυσυζητημένης υπόθεσης Παπαευαγγέλλου - Εθνικής Τράπεζας, που άφησε πολλά ερωτήματα για τις συναλλαγές σε ακίνητα από ξένους που επιδιώκουν να εξασφαλίσουν τη Χρυσή Βίζα, η κυβέρνηση καθιερώνει πολύ αυστηρότερες διατάξεις, με στόχο να αποτρέψει το ξέπλυμα χρήματος.

Τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή σε νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, αλλάζει προς το αυστηρότερο βασικές πρόνοιες του νόμου 4251/2014, με τον οποίο καθιερώθηκε, για πρώτη φορά, η χορήγηση άδειας διαμονής πέντε ετών ("Χρυσή Βίζα") σε ξένους υπηκόους που αγοράζουν ελληνικά ακίνητα αξίας άνω των 250.000 ευρώ.

Με την τροπολογία, δίνεται τέλος σε συναλλαγές απόκτησης ακινήτων από ξένους με "ευέλικτες" μεθόδους πληρωμής, καθώς προβλέπεται ότι η ελάχιστη αξία της ακίνητης περιουσίας κατά το χρόνο κτήσης της, καθώς και το συνολικό συμβατικό μίσθωμα των μισθώσεων ξενοδοχειακών καταλυμάτων ή τουριστικών κατοικιών, καθορίζεται σε 250.000 ευρώ και καταβάλλεται ολοσχερώς κατά την υπογραφή του αντίστοιχου συμβολαίου.

Επιπλέον, ορίζεται ότι το τίμημα καταβάλλεται στο σύνολό του με δίγραμμη τραπεζική επιταγή σε λογαριασμό του δικαιούχου που τηρείται σε τραπεζικό ίδρυμα το οποίο λειτουργεί στην Ελλάδα, ή με μεταφορά πίστωσης σε λογαριασμό του δικαιούχου, ο οποίος τηρείται σε πάροχο υπηρεσιών πληρωμών που λειτουργεί στην Ελλάδα.

Έτσι, σταματούν οριστικά και οι εξοφλήσεις συμβολαίων για την αγορά ακινήτων από ξένους με μετρητά, οι οποίες κατ' εξοχήν θεωρούνται ύποπτες για συναλλαγές που μπορεί να υποκρύπτουν φοροδιαφυγή ή ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Η προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων στην ελληνική αγορά ακινήτων, με δέλεαρ τη χορήγηση της βίζας, έχει αποδόσει καρπούς, καθώς εκτιμάται ότι έχουν επενδυθεί περισσότερα από 800 εκατ. ευρώ, με τους Κινέζους επενδυτές να βρίσκονται σταθερά στην πρώτη γραμμή των ενδιαφερόμενων.

Διαβάστε επίσης