Αγορές

Μεγάλη άνοδος μετοχών και ομολόγων– Ευμετάβλητο σκηνικό


Αλλαγή σκηνικού και μεταστροφή κλίματος σημειώνεται σήμερα στις αγορές, μετά την απόφαση της ΕΚΤ να “τρέξει” νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης 750 δισ. ευρώ, στο οποίο εντάσσει και τα ελληνικά χρεόγραφα.

Οι τιμές των ευρωπαϊκών ομολόγων σημείωσαν εντυπωσιακή άνοδο – οι αποδόσεις τους υποχώρησαν - οι χρηματιστηριακοί δείκτες κινήθηθηκαν ανοδικά, οι τιμές του πετρελαίου και άλλων commodities ανέκαμψαν.  Ομως οι μεγάλες διακυμάνσεις δείχνουν ότι οι ισορροπίες δεν έχουν αποκατασταθεί, οι κίνδυνοι ελλοχεύουν και η μεταβλητότητα θα είναι το κυρίαρχο στοιχείο τις επόμενες μέρες.

Στην εκτίμηση αυτή συνηγορεί η εικόνα που  διαμορφώνεται στη Wall Street, όπου οι βασικοί δείκτες έχουν αλλάξει πολλές φορές πρόσημο – όπως συνέβη νωρίτερα στη Φρανκφούρτη, με τον δείκτη DAX να κινείται από +2,68% μέχρι -2,18% και να κλείνει με κέρδη 2%.

Στη σταθεροποίηση μπορεί να συμβάλει η προσωρινή απαγόρευση των ανοιχτών πωλήσεων (short selling) που έχει επιβληθεί στις περισσότερες αγορές, περιορίζοντας το πεδίο δράσης των επιθετικών funds  υποτιμητικής κερδοσκοπίας. Αύριο κλείνουν τα συμβόλαια Παραγώγων μηνός και τριμήνου, τα οποία στο ΧΠΑ είναι πλέον ελάχιστα.

Προς το παρόν νευρικότητα επικρατεί και στην αγορά ομολόγων, με έντονες διακυμάνσεις τιμών-αποδόσεων. Μετά την πρωϊνή “έξαρση”, η άνοδος τιμών/πτώση αποδόσεων περιορίστηκε. Ενδεικτικό είναι ότι η απόδοση του 10ετούς ελληνικού έπεσε από 3,82% σε 2,02% κατά τη διάρκεια των συναλλαγών και στο κλείσιμο πήγε 2,40%.

Μετοχές, δείκτες και Παράγωγα

Οι δείκτες του ΧΑ “απογειώθηκαν” την πρώτη ώρα της συνεδρίασης, διολίσθησαν μέρι τις 3:30 μ.μ. Και την τελευταία μιάμιση ώρα ανέκαμψαν, κλείνοντας κοντά στα υψηλά ημέρας. Εντονότερες οι διακυμάνσεις στο τραπεζικό ταμπλό, μεγάλη άνοδος τιμών σε συμβόλαια επί μετοχών στα Παράγωγα που κλείνουν αύριο.

Στο ξεκίνημα της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης εκτινάχθηκε γρήγορα στις 534,78 μονάδες με άνοδο 9,73%, που ήταν  τελικά το υψηλό ημέρας. Στη συνέχεια διολίσθησε  μέχρι τις 487,60 (+0,05%) χάνοντας όλα τα κέρδη. Ανακάμπτοντας την τελευταία ώρα έκλεισε με άνοδο 7,78% στις 525,29 μονάδες.

 Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 8%, τερματίζοντας στις 1.270,18 μονάδες.
 Ο τραπεζικός δείκτης  “απογειώθηκε” αρχικά στο +12,25%. Εν συνεχεία έχασε όλα τα κέρδη και πέρασε οριακά στο κόκκινο (-0,08%). Στο κλείσιμο “έγραψε” +2,87%.

Πρώτη σε απόδοση η Attica Bank με +10,6%. Ακολούθησαν Eurobank +5,1%, Ελλάδος +4,8%,  Εθνική +2,7%, Πειραιώς +1,6%, Alpha +1%.

Εντυπωσιακά κέρδη στο ταμπλό των εμποροβιομηχανικών και λοιπών blue chips, τα οποία αποδίδονται στην απαγόρευση του short selling: Τιτάν +16,1%,  Motor Oil +15, ΟΤΕ +13,5%,  ΕΥΔΑΠ +12,8%,  Μυτιληναίος +11,8%,  Βιοχάλκο +9,5%, Coca-Cola +8,2%, Ελλάκτωρ +8%.

Πρωτοφανή άλματα τιμών στα συμβόλαια επί μετοχών στα Παράγωγα που κλείνουν αύριο: Cenergy +31,%(!),  ΔΕΗ +25,9%,  ΕΥΔΑΠ +16,2%, ΟΤΕ +13,9%, Intralot +13%.

Διαβάστε επίσης