Αγορές

Ράλι ομολόγων λόγω του νέου QE - Στο ήμισυ η απόδοση του ελληνικού 10ετούς


Ράλι στις αγορές ευρωπαϊκών ομολόγων πυροδοτεί η απόφαση της ΕΚΤ να  ξεκινήσει νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αγοράζοντας χρεόγραφα 750 δισ. ευρώ, προκειμένου να διοχετεύσει ρευστότητα και να στηρίξει την οικονομία της Ευρωζώνης  που δοκιμάζεται από τις επιπτώσεις της πανδημίας κορονοϊού.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνει και τα ελληνικά χρεόγραφα, αν και η χώρα δεν έχει επενδυτική βαθμίδα.

Γι αυτό οι τιμές των ελληνικών κρατικών ομολόγων – που είχαν βυθιστεί τις προηγούμενες και οι αποδόσεις τους είχαν πολλαπλασιασθεί – εκτοξεύονται στα ύψη και οι αποδόσεις τους υποχωρούν αντιστοίχως.

Η απόδοση του 10ετούς  πέφτει σχεδόν στο ήμισυ της χθεσινής! Ενώ χθες είχε προσεγγίσει το 4% (κλείνοντας στο 3,92%),  διαμορφώνεται αυτή την ώρα  σε 2,02%, υποχωρώντας κατά 190 μονάδες βάσης! Είναι ίσως η μεγαλύτερη ημερήσια μεταβολή  απόδοσης  που σημειώνεται σε μακροχρόνιο ελληνικό χρεόγραφο.

Μεγάλη άνοδο τιμών/πτώση αποδόσεων σημειώνεται σε όλα τα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς υποχωρεί κατά 70 μονάδες βάσης στο 1,60%, του πορτογαλικού πέφτει 50 μ.β. χαμηλότερα (στο 0,91%), του γαλλικού υποχωρεί κατά 27 μ.β. Οριακά κάτω από 0,11%, ενώ του γερμανικού υποχωρεί κατά 9 μονάδες, στο -0,32%.

Διαβάστε επίσης