Τράπεζες

Με υψηλό επιτόκιο 7,75% το νέο ομόλογο της Εθνικής -Ανοιξε το βιβλίο προσφορών


"Αλμυρό" επιτόκιο θα πληρώσει η Εθνική, για να αντλήσει 500 εκατ. ευρώ από τη χρηματαγορά με έκδοση 5ετούς ομολόγου "υψηλής προτεραιότητας" (senior preferred). Το βιβλίο προσφορών άνοιξε σήμερα και σύμφωνα με πληροφορίες το αρχικό επιτόκιο διαμορφώνεται σε 7,75%. Κατά τις εκτιμήσεις τραπεζικών παραγόντων θα διαμορφωθεί τελικά κοντά στο 7,30%.

Η υπερκάλυψη θεωρείιται βέβαιη, αλλά βασικό κριτήριο επιτυχίας θα αποτελέσει το ύψος του επιτοκίου. Το 7,75% θεωρείται πολύ υψηλό, ενώ το αναμενόμενο 7,30% κρίνεται "λογικό" υπό τις παρούσες συνθήκες, αν και είναι υπερβολικά υψηλό σε σύγκριση με προηγούμενες ανάλογες εκδόσεις.

Επισημαίνεται ότι στην προηγούμενη ομολογιακή έκδοση που είχε πραγματοποιήσει η Εθνική προς διετίας (Οκτώβριο του 2020), η απόδοση είχε διαμορφωθεί σε 2,875% - και τώρα έχει ανέβει σε 6,57%- ενώ η πρόσφατη έκδοση senior preferred από την Alpha Bank έγινε με επιτόκιο 7,25%.

Οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στις αγορές με τις διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων από Fed-ΕΚΤ και την "έκρηξη" του πληθωρισμού, εκτοξεύουν στα ύψη το κόστος άντλησης δανειακού χρήματος από τις τράπεζες.

Οι ελληνικές συστημικές τράπεζες προσφεύγουν τις αγορές χωρίς να έχουν άμεση ανάγκη κεφαλαίων και ρευστότητας. Φροντίζουν απλώς να καλυφθούν "δια παν ενδεχόμενο", φοβούμενες επιδείνωση των συνθηκών στις αγορές, όταν θα είναι υποχρεωμένες (έως το 2025) να καλύψουν τους δείκτες Ελάχιστων Απαιτούμενων Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (MREL

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα