Χρηστικά

Με έξτρα χρέωση και… ολίγη γραφειοκρατία οι e-μεταβιβάσεις ακινήτων


Αν ο αγοραστής ακινήτου υποστηρίζει πως είναι δικαιούχος απαλλαγής 1ης κατοικίας, θα πρέπει να το αποδεικνύει με δικαιολογητικά που θα προσκομίζει στην Εφορία

Πρόσθετες αμοιβές στους συμβολαιογράφους θα καταβάλουν όσοι μεταβιβάζουν ακίνητα, μέσω της νέας ηλεκτρονικής διαδικασίας η οποία, υποτίθεται, θα ολοκληρώνεται στο γραφείο του συμβολαιογράφου.

Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις οι συμβαλλόμενοι, θα χρειάζεται να περάσουν και από την εφορία.

Αυτά προκύπτουν από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι των συμβολαιογράφων, ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, στη διάρκεια της οποίας ζήτησαν εκτός των άλλων να καταργηθούν τα πρόστιμα, που προβλέπονται για τους συμβολαιογράφους, σε περιπτώσεις παραλείψεων των συμβαλλόμενων, αλλά και να προβλεφθεί έξτρα αμοιβή, για τις ηλεκτρονικές μεταβάσεις ακινήτων.

Λόγω των διαφωνιών των συμβολαιογράφων, αλλά και «κενών» στην εφαρμογή των ηλεκτρονικών μεταβιβάσεων, καθυστερεί η ενεργοποίηση της διαδικασίας, η οποία επρόκειτο να τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή τον περασμένο Δεκέμβριο και σε παραγωγική λειτουργία από τον Ιανουάριο.

Πάντως δεν θα είναι και τόσο… ηλεκτρονική, καθώς για παράδειγμα, εάν ο αγοραστής ακινήτου υποστηρίζει πως είναι δικαιούχος απαλλαγής 1ης κατοικίας, θα πρέπει να το αποδεικνύει με δικαιολογητικά που θα προσκομίζει στην εφορία και δεν θα αναλαμβάνει καμία ευθύνη ο συμβολαιογράφος, ως προς την εγκυρότητά τους.

Επίσης θα προβλέπεται και έξτρα αμοιβή, των συμβολαιογράφων, κατά τη σύνταξη των ηλεκτρονικών μεταβιβάσεων, η οποία θα καθοριστεί με κοινή απόφαση των υπουργών Δικαιοσύνης και Οικονομικών.

Αναλυτικότερα οι νεότερες εξελίξεις στο θέμα των ηλεκτρονικών μεταβιβάσεων ακινήτων, που συμφωνήθηκαν μεταξύ του κ. Βεσυρόπουλου και των συμβολαιογράφων είναι οι ακόλουθες:

  • Ως προς το άρθρο 36 του Ν. 4646/2019, δεν θα υπάρχει πρόστιμο στον συμβολαιογράφο, εφόσον δεν υπάρχει ζημία του ελληνικού δημοσίου και η έννοια της φορολογικής ταυτότητας, όπως προσδιορίσθηκε θα αλλάξει. Κάθε πρόστιμο, που προβλέπεται στον ως άνω Νόμο θα επανεξεταστεί και θ’ αναθεωρηθεί. Οι δε υπεύθυνες δηλώσεις περί του χρόνου απόκτησης ακινήτου και της υποχρέωσης δήλωσης αυτού στον ΕΝΦΙΑ θα καταργηθούν ή θα περιοριστούν σε ελάχιστες περιπτώσεις, τη στιγμή που το περιεχόμενό τους προκύπτει από το συμβολαιογραφικό έγγραφο.
  • Σε σχέση με την υποβολή των δηλώσεων κεφαλαίου προσδιορίσθηκε ότι ο συμβολαιογράφος θα ευθύνεται αποκλειστικά και μόνο για την ταύτιση των προσδιοριστικών στοιχείων του ακινήτου με αυτά που περιλαμβάνονται στο συνταχθησόμενο συμβόλαιο. Οι δε κυρώσεις, σε αντίθετη περίπτωση, θα είναι μόνο αυτές που προβλέπονται από τον Ν. 1587/1950, όπως ισχύει και όχι οι αναφερόμενες στον Ν. 4646/2019, οι οποίες και θα αλλάξουν.
  • Η υποχρέωση αποστολής του συμβολαίου εντός δεκαπέντε ημερών προς την φορολογική αρχή θα μετατεθεί στο τέλος του επόμενου μήνα, απαλλάσσοντας έτσι τον συμβολαιογράφο από την αποστολή αλληλογραφίας προς τις κατά τόπους Δ.Ο.Υ.
  • Πρόκριμα εφαρμογής του ηλεκτρονικού συστήματος υποβολής των δηλώσεων κεφαλαίου, το οποίο και συμφωνήθηκε, είναι η κωδικοποίηση των σχετικών με αυτό διατάξεων (Αντικειμενικού Προσδιορισμού της Αξίας Ακινήτων, Φορολογίας Κεφαλαίου και ΕΝΦΙΑ).
  • Στο ηλεκτρονικό σύστημα το οποίο προωθεί η ΑΑΔΕ, έχει ήδη προβλεφθεί και υλοποιηθεί αρχικά η εισαγωγή των Τιμών Ζωνών, όπως αυτές απεικονίζονται στο σχετικό έντυπο Ε9, τις οποίες και ο συμβολαιογράφος ελέγχει, όπως κάνει μέχρι σήμερα, και φροντίζει να ταυτίζονται με την περιγραφή του ακινήτου στο συμβόλαιο, που συντάσσει.
  • Ουδεμία εμπλοκή φέρει ο συμβολαιογράφος σε σχέση με την χορήγηση απαλλαγής πρώτης κατοικίας, καθώς και στην τελευταία επίδειξη της εφαρμογής έχει ήδη υλοποιηθεί η απεμπλοκή του από οποιαδήποτε «κρίση» και ευθύνη, τα δε απαιτούμενα στοιχεία τα ελέγχει η διοίκηση και οποιοδήποτε συμπληρωματικό ζητηθεί «προσκομίζεται» από τον φορολογούμενο.
  • Προ της οποιασδήποτε εφαρμογής της ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων κεφαλαίου θα πραγματοποιηθούν στην έδρα κάθε συμβολαιογραφικού συλλόγου σεμινάρια για την χρήση της αντίστοιχης εφαρμογής, θα υπάρξει έντυπος οδηγός χρήσης, καθώς και ηλεκτρονικά μέσα αυτοματοποιημένης επίδειξης παραδειγμάτων. Έχει επίσης συμφωνηθεί η αμφίδρομη επικοινωνία και η βελτίωση της εφαρμογής με σχόλια και παρατηρήσεις των συμβολαιογράφων.
  • Για όλα αυτά, αλλά και για μια σειρά ενεργειών που πραγματοποιεί ο συμβολαιογράφος για τον πωλητή θα υπάρξει θεσμοθετημένη αμοιβή για την οποία απαιτείται ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση Υπουργών Δικαιοσύνης και Οικονομικών), η έκδοση της οποίας έχει ήδη συζητηθεί με τους αρμόδιους φορείς.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης