Διεθνή

Μάλτα - δολοφονία Γκαλιζία: Έρευνα χωρίς πολιτική παρέμβαση ζητά η ΕΕ


Η έρευνα για τη δολοφονία της Μαλτέζας δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία πρέπει να διεξαχθεί «χωρίς πολιτική παρέμβαση», προειδοποίησε η Ευρωπαία Επίτροπος Βέρα Γιούροβα, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον υπουργό Δικαιοσύνης της Μάλτας, Όουεν Μπονίτσι.

Η Επίτροπος και αντιπρόεδρος της Κομισιόν «εξέφρασε την ανησυχία της για την κατάσταση στη Μάλτα» και «επέμεινε η έρευνα να ολοκληρωθεί, χωρίς καμιά πολιτική παρέμβαση», δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της κ. Γιούροβα, Κρίστιαν Βίγκαντ.

Ο παραιτηθείς πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ κατηγορείται από την οικογένεια της δημοσιογράφου ότι παρενέβη για να προστατεύσει τον διευθυντή του γραφείου του σε βάρος του οποίου εκκρεμεί καταγγελία στην υπόθεση.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης συζήτησε επίσης με την Επίτροπο, για τη μεταρρύθμιση στη δικαιοσύνη, με την κ. Γιούροβα να εκτιμά ότι «μένει δουλειά να γίνει».

Εν τω μεταξύ, την παραίτηση του πρωθυπουργού της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ εισηγήθηκε την Τρίτη η επικεφαλής της αποστολής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που βρίσκεται στη χώρα για να εξετάσει την εφαρμογή του κράτους δικαίου μετά το σκάνδαλο για τη δολοφονία της δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία.

Η ερευνητική δημοσιογράφος, Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία, που ερευνούσε τη διαφθορά στη Μάλτα, σκοτώθηκε από έκρηξη βόμβας στο αυτοκίνητό της στις 16 Οκτωβρίου 2017.