Άμυνα & Διπλωματία

Λύσεις για μαχητικό αεροσκάφος νέας γενιάς αναζητεί η Τουρκία


Μετά την αποπομπή από το πρόγραμμα των F-35 λόγω της αγοράς των S-400, η Τουρκία αναζητά άμεσα λύση για νέο μαχητικό αλλάζοντας ριζικά τα εξοπλιστικά της. Η Τουρκία σε όλο το προηγούμενο διάστημα έκανε επαφές με όλες σχεδόν τις χώρες (κυρίως της Ευρωπαϊκές) που έχουν παραλάβει F-35, ενώ ξεκίνησε να αναζητά λύσεις για αεροσκάφος 4++ γενιάς, που σαφώς θα είναι υποδεέστερο από το F-35 που είναι πέμπτης γενιάς.

Η Τουρκία δίνει έμφαση στην κατασκευή του δικού της μαχητικού TF-X, με τη συνεργασία άλλων χωρών καθώς δεν έχει την τεχνογνωσία να κατασκευάσει μόνη της μαχητικό 5ης γενιάς με χαρακτηριστικά stealth, το οποίο αναπτύσσει και εκτιμά ότι θα πετάξει το 2025, και πως θα ενταχθεί στις THK το 2028. Όμως τη δεκαετία αυτή από σήμερα μέχρι το 2018 η Τουρκία χρειάζεται νέο μαχητικό με δεδομένο ότι πραγματοποιεί επιχειρήσεις σε Ιράκ και Συρία και συνεχίζει τις παραβάσεις στο Αιγαίο.

Σενάριο 1: αναβάθμιση των F-16

To σενάριο αυτό μοιάζει απίθανο, με δεδομένες της αμερικανικές κυρώσεις να στέκουν ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από την Τουρκία, το νόμο CAATSA, και κυρίως τους γερουσιαστές και τους άλλους θεσμικούς παράγοντες να πιέζουν για σκληρές κυρώσεις.

Σενάρια 2: ρωσικό μαχητικό

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει απειλήσει ότι θα αντικαταστήσει τα F-35 με Su-57, ρωσικό μαχητικό πέμπτης γενιάς, το οποίο όμως δεν είναι έτοιμο όπως το F-35 και είναι απίθανο να δώσουν οι Ρώσοι οι πρόσβαση στους Τούρκους σε τόσο νέες τεχνολογίες. Όμως και η ρωσική και η τουρκικά πλευρά φαίνονται διατεθειμένοι να συζητήσουν ακόμη και συμπαραγωγή των Su-34 ή Su-35.

Σενάριο 3: ευρωπαϊκό μαχητικό

Η Τουρκία έχει δύο επιλογές, το γερμανικό-ευρωπαϊκό Eurofighter και το γαλλικό Rafale. Τα τουρκικά συμφέροντα συγκρούονται με τα γαλλικά σε Συρία και Λιβύη ενώ τόσο ο Ερντογάν όσο και οι υπουργοί του έχουν κάνει επικριτικές δηλώσεις κατά του Γάλλου προέδρου Ε.Μακρόν. Επίσης η Τουρκία γενικά δεν έχει γαλλικά όπλα στο οπλοστάσιό της. Αντίθετα με τη Γερμανία έχει πολύ καλές οικονομικές σχέσεις, έχει αγοράσει άρματα μάχης Leopard, οι Γερμανοί συμβάλουν τεχνολογικά σε πολλά προγράμματα του τουρκικού στρατού και αν η Άγκυρα επιλέξει ευρωπαϊκή λύση, για να μην προκαλέσει περισσότερο το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, με συμπαραγωγή θεωρείται σίγουρο ότι θα κινηθεί προς τη Γερμανία. 

Σενάριο 4: Κίνα ή άλλες χώρες

Πρόσφατα ο Ερντογάν επισκέφθηκε την Κίνα για να συζητήσει ζητήματα και εξοπλιστικής συνεργασίας. Το Πεκίνο δεν επιθυμεί να δώσει τεχνογνωσία στην Τουρκία από τα δικά του μαχητικά νέας γενιάς και ειδικά για το J-20 που θεωρείται stealth πέμπτης γενιάς, ούτε για τα J-16 και J-17 που είναι 4+ γενιάς.

Η τουρκική αεροπορία

Πάντως η τουρκική πολεμική αεροπορία (THK) διαθέτει μόνο αμερικανικά μαχητικά και ειδικότερα F-16 και F-4E (αναβαθμισμένα) και σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου 'Άμυνας της χώρας τα 100 F-35 θα αντικαθιστούσαν σταδιακά τα 49 F-4E Terminator και τα παλαιότερα F-16, τα 38 blk30 και 10 blk40, ενώ τα επιπλέον περίπου 25 F-35 (καθέτου απογειώσεως) θα χρησιμοποιούνταν για το επονομαζόμενο μίνι αεροπλανοφόρο. Έτσι χρειάζεται άμεσα 100 μαχητικά και 25 καθέτου απογειώσεως τα οποία και αναζητά διακαώς, ενώ ο προγραμματισμός για το TF-X πλέον το καθιστά κορμό για την THK και θα παραχθούν τουλάχιστον διπλάσιος αριθμός από τον αρχικό.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα