Άμυνα & Διπλωματία

Η Τουρκία, το ΝΑΤΟ, τα Su-35 και άλλα ...παραμύθια


Μετά την ανακοίνωση της αποβολής της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35, λόγω της αγοράς των S-400 και της μεταφοράς του αντιαεροπορικό αντιβαλλιστικού πυραυλικού συστήματος η Άγκυρα επίσημα άρχισε να αναζητά λύσεις.

Το τουρκικό οπλοστάσιο (πολεμική αεροπορία) διαθέτει μόνο αμερικανικά μαχητικά και ειδικότερα F-16 και F-4E (αναβαθμισμένα) και σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου 'Άμυνας της χώρας τα 100 F-35 θα αντικαθιστούσαν σταδιακά τα 49 F-4E Terminator και τα παλαιότερα F-16, τα 38 blk30 και 10 blk40, ενώ τα επιπλέον περίπου 25 F-35 (καθέτου απογειώσεως) θα χρησιμοποιούνταν για το επονομαζόμενο μίνι αεροπλανοφόρο.

Και όλα αυτά μέχρι να τεθεί σε πλήρη υπηρεσία το εγχώριο μαχητικό TF-X, οπότε και θα αντικαθιστούσε τα υπόλοιπα 200 αναβαθμισμένα F-16adv σε βάθος χρόνου. Με τις νέες εξελίξεις η 'Άγκυρα μένει με τα μαχητικά ως έχει και αφενός προσπαθεί να τρέξει το TF-X (παρουσίασε μακέτα και έδωσαν χρονοδιάγραμμα) αλλά δεν έχει τεχνογνωσία για να φτιάξει μόνη της μαχητικό και δεν προβλέπεται να πετάξει πριν το 2025.

Ωστόσο το μεγαλύτερο "χτύπημα" των ΗΠΑ στην Τουρκία δεν είναι τα 9 δις που χάνει η τουρκική αμυντική βιομηχανία, αλλά η όποια τεχνογνωσία που οι Τούρκοι είχαν επενδύσει σε αυτό για το δικό τους μαχητικό.

Su-35

Μετά την επίσημη ανακοίνωση αποπομπής άρχισαν τα σενάρια για την απόκτηση (και συμπαραγωγή) για ρωσικά μαχητικά. Η «Daily Sabah» αναφέρει, επικαλούμενη πηγές τόσο από την Τουρκία όσο και από την Ρωσία, ότι η Άγκυρα αξιολογεί το ρωσικό Su-35 ως δυνητική ενδιάμεση λύση, αντί των 30 F-35, για την αντικατάσταση των F-4 Phantom II, μετά το 2023 και παράλληλα αναζητά και μαχητικά καθέτου απογειώσεως για το μίνι-αεροπλανοφόρο. Πάντως η λύση του Su-57 φαίνεται στον ορίζοντα αν και οι Τούρκοι χρησιμοποίησαν το επιχείρημα της απόκτησής του.

Ωστόσο αν προχωρήσει στην αγορά ρωσικού μαχητικού και δεν είναι ένα ακόμη παζάρι για να μην ενεργοποιήσει τους S-400 και να πάρει στο μέλλον F-35, δημιουργεί επιπλέον προβλήματα στο ΝΑΤΟ καθώς τι στιγμή που οι χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ αποκτούν δυτικά οπλικά συστήματα η δεύτερη χώρα σε αριθμό στρατιωτικών δυνάμεων, δείχνει να στρέφεται προς τη Ρωσία.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα