Ελλάδα

Μητσοτάκης: Το συντομότερο εκλογές ως απάντηση και στη συμφωνία των Πρεσπών


"Η χώρα ούτε θα μείνει ακυβέρνητη ούτε θα οδηγηθεί σε δεύτερες εκλογές με απλή αναλογική", είπε ο πρόεδρος της ΝΔ

Την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην 83η ΔΕΘ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ έθεσε ως βασική προτεραιότητά του - εφόσον λάβει την λαϊκή εμπιστοσύνη - την αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού.

Επιπλέον άσκησε δριμεία κριτική στη στάση των πιστωτών, δεσμευόμενος ότι για την κυβέρνησή του, θα είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα η μείωση φόρων και εισφορών.

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε το συντομότερο εκλογές και ως μήνυμα του λαού στη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά απέκρουσε κάθε σενάριο "μεγάλου συνασπισμού" καθώς και συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η χώρα ούτε θα μείνει ακυβέρνητη ούτε θα οδηγηθεί σε δεύτερες εκλογές με απλή αναλογική.

Σημείωσε μάλιστα με έμφαση πως: "Είμαι απολύτως βέβαιος ότι την επόμενη ημέρα των εκλογών θα υπάρχει ψήφος εμπιστοσύνης σε Κυβέρνηση που δεν θα περιλαμβάνει τον ΣΥΡΙΖΑ".

Τα σημαντικότερα σημεία από τη συνέντευξη Μητσοτάκη:

Προτεραιότητα η αποκατάσταση του κόστους δανεισμού

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: Τελείωσε το τρίτο πρόγραμμα χρηματοδότησης όπως προβλεπόταν. Σκοπός του προγράμματος ήταν η χώρα να αποκαταστήσει σταδιακά την πρόσβαση στις αγορές. Σήμερα η Ελλάδα είναι εκτός αγορών με επιτόκιο κοντά στο 4,5%. Δεσμεύομαι ότι η πρώτη μου προτεραιότητα η αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού. Απολύτως εκτεθειμένη η χώρα στις ορέξεις των αγορών μόλις τελειώσει το «μαξιλάρι». Σήμερα η Ελλάδα είναι εκτός αγορών. Ο κ.Τσίπρας είπε οτι δεν τον νοιάζει. Τεράστιο σφάλμα.

Διαφορετικό πρόγραμμά από Τσίπρα: μείωση φόρων, συμμάζεμα κράτους

Ο κ. Τσίπρας διέλυσε την μεσαία τάξη και τις παραγωγικές δυνάμεις. Δεν έχω το ίδιο πρόγραμμα με τον Τσίπρα εμείς έχουμε ένα συνολικό σχέδιο για την ανάταξη της Οικονομίας. Θέλουμε να μεγαλώσουμε την πίτα για όλους, ο κ. Τσίπρας μοιράζει φτώχεια μέσα από επιδόματα.Παρουσιάζουμε στον ελληνικό λαό μια διαφορετική πρόταση. Θέλουμε να μειώσουμε τους φόρους και να συμμαζέψουμε το κράτος. «Ο κ. Τσίπρας μας είπε τώρα ότι θέλει κι αυτός να μειώσει φόρους. Αλλά δεν μίλησε για συμμάζεμα του κράτους. Υπάρχει ουσιαστική διαφορά μεταξύ των σχεδίων μας», τόνισε.«Μέτρα τα οποία είναι ευθυγραμμισμένα στη δική μας πολιτική, δεν έχουμε λόγο να μην τα ψηφίσουμε», επισήμανε ωστόσο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στους δήμους η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ

Σε ερώτηση για όσα ανέφερε από το Βελλίδειο για μείωση του ΕΝΦΙΑ και για τη μεταφορά είσπραξης στους δήμους, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι «είναι μια πρωτοβουλία που ενισχύει την τοπική αυτοδιοίκηση». «Έως το 2021 η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ και πόσο χαμηλός ή υψηλός είναι θα καθορίζεται από τους δήμους, με ταυτόχρονη περικοπή κεντρικών πόρων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αν ένας δήμαρχος θέλει να αυξήσει τον τοπικό φόρο θα μπορεί να το κάνει, αλλά θα λογοδοτεί στους πολίτες και για τον φόρο που επιβάλλει αλλά και για τις παροχές που θα προσφέρει στους πολίτες».

Για την περικοπή των συντάξεων

Σχετικά με το θέμα της περικοπής συντάξεων ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι είναι ψηφισμένο μέτρο και αχρείαστο από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που δεν το ψηφίσαμε. Εμείς καταθέσαμε τροπολογία για να πάρει πίσω το μέτρο αυτό αλλά για να εκθέσουμε αυτή τη διγλωσσία. Η ψήφισή του είναι το τίμημα της αναξιοπιστίας της Κυβέρνησης. Μακάρι να μην εφαρμοστεί το μέτρο της περικοπής συντάξεων. Το ίδιο ισχύει και για το αφορολόγητο, τόνισε.

Αναφέρθηκε και στις επικουρικές συντάξεις τονίζοντας:

Το πρόγραμμα που παρουσίασα ως προς το επικουρικό αφορά νέους ασφαλισμένους. Άρα ο κουμπαράς αφορά έσοδα στο μέλλον. (….) Δεν καλούμαστε να εφεύρουμε ένα καινούριο ασφαλιστικό σύστημα. Να πάνε να δουν τι γίνεται στην Ελβετία, στην Ιταλία, στην Σουηδία κα. Πως αναδιανεμητικά συστήματα απέκτησαν κεφαλαιοποιητικά χαρακτηριστικά. (…) Οι νέες δουλειές αιμοδοτούν το ασφαλιστικό σύστημα και θα μας επιτρέψουν αυτή τη μετάβαση χωρίς να θιχτεί κανένας.

Για τις Πρέσπες απάντηση μέσω των εκλογών

Ερωτηθείς για τη συμφωνία των Πρεσπών σχολίασε: «Στη νέα έκδοση λεξικού του κ. Μπαμπινιώτη δίπλα στη λέξη λαϊκισμός θα υπάρχει η εικόνα του κ. Τσίπρα. Όχι η δική μου. Τσάμπα μάγκας είναι ο κ. Καμμένος ο οποίος λέει ότι δε θα στηρίξει τη συμφωνία ενώ δίνει ψήφο εμπιστοσύνης σε μία κυβέρνηση που τη ψηφίζει. Ήμουν ειλικρινής με τον ελληνικό λαό. Η συμφωνία παράγει αποτελέσματα με την υπογραφή της. Η ιστορία του ΝΑΤΟ έχει τελειώσει».

Ειδικά για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος δήλωσε κατηγορηματικά: εκλογές το συντομότερο δυνατόν.

Τόνισε επιπρόσθετα πως εξήγησε "στο ΕΛΚ τη στάση μας και μίλησα για συμφωνία που βρίσκει αντίθετη τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινής γνώμης και εξήγησα γιατί δεν έπρεπε ελληνική κυβέρνηση να αποδεχθεί μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα. Μέσα από την ψήφο του ο ελληνικός λαός θα στείλει μήνυμα και για την συμφωνία".

Σε έτερη ερώτηση για το Σκοπιανό ο κ. Μητσοτάκης απάντησε:

Καμία προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε δεχθεί την εκχώρηση «μακεδονικής» γλώσσας και ταυτότητας. Το ζήτημα ποτέ δεν ήταν ο Μέγας Αλέξανδρος ή τα αγάλματα του κ. Γκρουέφσκι. Το πρόβλημα ήταν πάντα η γλώσσα και η εθνότητα. Αυτά ήταν ο μόνιμος στόχος των Σκοπιανών. Ο στόχος των Σκοπιανών ήταν να πετύχουν την κατοχύρωση της γλώσσας και της εθνότητας. Και το πέτυχαν. Η πορεία των Σκοπίων στην ΕΕ θα είναι μακρά. Κατά τη διάρκειά της, θα εξετάσουμε όλα τα δεδομένα.

Καταλαβαίνω γιατί οι σύμμαχοι στο εξωτερικό νοιάζονται να εγκριθεί η συμφωνία των Πρεσπών, εξυπηρετεί τα συμφέροντα τους. (….) Με ενοχλεί ότι δεν υπάρχει κατανόηση γιατί αυτό το ζήτημα είναι συναισθηματικά τόσο σημαντικό για την Ελλάδα. (….) Δεν μπορώ ως πρωθυπουργός να δεχθώ «μακεδονική» γλώσσα και εθνότητα.

Για την ασφάλεια

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στα ζητήματα ασφάλειας και στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη ενότητας της κοινωνίας απέναντι στον χυδαίο διχασμό που προωθεί η κυβέρνηση.

«Η ασφάλεια είναι προϋπόθεση ελευθερίας» απάντησε σε έτερο ερώτημα για το αν προωθεί δεξιά - ακροδεξιά ατζέντα. Είναι το αυτονόητο, συνέχισε, να μην κυκλοφορούν ομάδες αντιεξουσιαστών που βεβηλώνουν δημόσια κτίρια ή να δίνονται άδειες σε καταδικασμένο για 11 δολοφονίες. Αυτό που έγινε με τον νόμο Παρασκευόπουλου θα καταργηθεί, ξεκαθάρισε. 

Αυστηρά κοστολογημένο το πρόγραμμά μας

Για το κόστος των φοροελαφρύνσεων ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι συνδυάζεται με τη μείωση των δαπανών του κράτους. Ως παράδειγμα έφερε την έκπτωση για την αναβάθμιση των σπιτιών, που θα φέρει εισοδήματα σε όσους θα κάνουν τις εργασίες και νέα έσοδα στο κράτος. Το πρόγραμμα είναι αυστηρότατα κοστολογημένο, τόνισε.

Για τον ΟΑΣΘ

«Δεν αποδέχομαι μια κοινωνία που συμπιέζει τη μεσαία τάξη. Που αφαιρεί τις προοπτικές προόδου από τους μη προνομιούχους. Πρώτος μου στόχος η ενίσχυση της κοινωνικής κινητικότητας», είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ. ενώ αναφορικά με τον ΟΑΣΘ ανέφερε ότι η κρατικοποίησή του δημιούργησε περισσότερα προβλήματα από όσα αντιμετώπισε.

Κριτική στους θεσμούς

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως οι θεσμοί συμφώνησαν σε λάθος μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής. Συμφώνησαν σε πολιτική υπερπλεονασμάτων που στέρησαν πόρους από τη μεσαία τάξη.

Προτεραιότητα η μείωση φόρων και εισφορών

Τόνισε πως είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα η μείωση φόρων και εισφορών. Για να κερδίσουμε την αξιοπιστία Θεσμών και Αγορών πρέπει να είμαστε συνεπείς στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. Οι Θεσμοί στρουθοκαμήλισαν σε σοβαρές μεταρρυθμίσεις που ξήλωσε η Κυβέρνηση.

Για την αναθεώρηση του Συντάγματος

«Δεν μπορεί να υπάρξει κανένα δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος», σημείωσε ο Κ. Μητσοτάκης. «Ο κ. Τσίπρας ξεθάβει την αναθεώρηση του Συντάγματος λίγο πριν τις εκλογές», είπε και πρόσθεσε ότι η Ν.Δ. δεν θα μπει σε συζήτηση για την αναθεώρηση αν σημαντικά άρθρα όπως το άρθρο 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν μπουν σε αναθεωρητική διαδικασία.

"Θα είμαι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων"

«Ζούμε κάτι χειρότερο από αυτό που έζησε η ελληνική Δημοκρατία στο παρελθόν της, ο διχασμός είναι ένα δηλητήριο. Μπορεί οι πολιτικές μας να μη μπορούν να ωφελήσουν τους πάντες αλλά ο διχασμός δεν μπορεί να είναι το πρόταγμα. Ο κ. Τσίπρας τραυματίζει την ποιότητα της Δημοκρατίας μας, έχω πρόθεση να είμαι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων ακόμη και αυτών που θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ν.Δ. ερωτηθείς για το κλίμα διχασμού στη χώρα. «Ζούμε τις χειρότερες στιγμές της δημοκρατίας μετά τη Μεταπολίτευση», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι «ο κ. Τσίπρας χάνει τις εκλογές και διχάζει, αλλά έτσι κάνει ζημιά στη χώρα».

Η χώρα δεν θα μείνει ακυβέρνηση

Δεν υπάρχει περίπτωση να συμφωνήσει η Ν.Δ. σε συμφωνία για μεγάλο συνασπισμό που να περιλαμβάνει τον ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε επίσης ο κ. Μητσοτάκης. «Δεν θα συμφωνήσει σε μεγάλο συνασπισμό που να περιλαμβάνει τον ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτοδύναμος να είμαι θα επιδιώξω ευρύτερες πολιτικές και κοινοβουλευτικές συγκλίσεις. Αλλά η χώρα δεν θα μείνει ακυβέρνητη και δεν θα οδηγηθεί σε εκλογές με απλή αναλογική».

Για την καταστροφή στο Μάτι

Για την καταστροφή στο Μάτι τόνισε ότι η κυβέρνηση έδειξε κυνισμό. Ο Αλέξης Τσίπρας γνώριζε ή δεν γνώριζε για τους νεκρούς, αναρωτήθηκε. Μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει νέο πλαίσιο πολιτικής προστασίας. Δεν έχουμε άλλοθι να μην είμαστε προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουμε φυσικές καταστροφές, τόνισε και επιτέθηκε στον Π. Πολλάκη λέγοντας ότι είναι «φασιστικό» ότι έβγαλε στο διαδίκτυο την διεύθυνση του καθηγητή Συνολάκη.

Για τους συμβασιούχους

Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι οι δικαστικές αποφάσεις πρέπει να εφαρμόζονται, ήταν το σχόλιο για τα αναδρομικά των ενστόλων. Σε ότι αφορά τους συμβασιούχους δήλωσε ότι υπογράφει σύμβαση για ένα συγκεκριμένο χρόνο. Υπάρχει η πραγματικότητα να καλύπτουν κάποιοι εξ αυτών πάγιες ανάγκες αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο αριθμός τους πρέπει να ξεφύγει από κάθε έλεγχο ή να ανοίγουμε κερκόπορτα για νομιμοποίησή τους.

Δεν θα γίνουν απολύσεις στο δημόσιο αλλά θα υπάρξει αυστηρό πλαίσιο απομακρύνσεων-προσλήψεων, ξεκαθάρισε προσθέτοντας ότι όταν πήγε στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης εμπιστεύτηκε δημοσίους υπαλλήλους που πολλούς θα τους ζήλευαν ιδιωτικές επιχειρήσεις. «Επιμένω στην αξιολόγηση για να ξεχωρίζουν και να επιβραβεύονται οι πραγματικά καλοί», τόνισε.

Για την προεδρική εκλογή

Ερωτηθείς για το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε: «Θα υπάρξει πλειοψηφία για την προεδρική εκλογή του 2020. Αλλά πριν την εκλογή θα υπάρξει αλλαγή του εκλογικού νόμου», είπε ο Κυρ.  Μητσοτάκης. «Δεν θα οδηγηθούμε σε πολιτική αναστάτωση γιατί κάποιοι θα επιλέξουν να εργαλειοποιήσουν το Σύνταγμα όπως έγινε το 2015», επεσήμανε για την προεδρική εκλογή του 2020.

Σε ερώτηση για ενδεχόμενη στήριξη του σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας σε επόμενες εκλογές ο Κ.Μητσοτάκης είπε ότι έχει «καλή θεσμική συνεργασία με τον Προέδρο της Δημοκρατίας».

Δέσμευση για εξεταστική επιτροπή σε σχέση με τα α΄εξάμηνο του 2015

Για το ενδεχόμενο εξεταστικών επιτροπών είπε: Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και δεν σκοπεύω να μπλεχτώ στα πόδια της, είπε ο Κ. Μητσοτάκης και σημείωσε: έχω δεσμευτεί για μια εξεταστική επιτροπή: Τι έγινε το πρώτο εξάμηνο του 2015 για να μάθουμε τι έγινε στη χώρα. Ο κ. Τσίπρας είπε στο ευρωκοινοβούλιο "τι ζημιά έγινε στις τράπεζες;" είναι ή άσχετος ή ψεύτης. Έγινε πάρα πολύ μεγάλη ζημιά στην περιουσία του έλληνα φορολογούμενου.

«Πρόσωπα και από την κεντροαριστερά στα ψηφοδέλτια της ΝΔ»

«Θα βάλω πρόσωπα και από την κεντροαριστερά στα ψηφοδέλτια της ΝΔ.», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης. «Και στην κυβέρνηση ακόμη κι αν είμαι αυτοδύναμος», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε πως «στις περιφερειακές εκλογές η Ν.Δ. θα στηρίξει συγκεκριμένα πρόσωπα και συνδυασμούς, «γιατί η περιφέρεια είναι κρίσιμος βραχίονας για την υλοποίηση της πολιτικής μας, μπορεί να είναι και πρόσωπα εκτός της ΝΔ». Όσον αφορά τις ευρωεκλογές τόνισε ότι «επιμένει στην απευθείας εκλογή των αιρετών από τον λαό, άρα δεν τίθεται ζήτημα αλλαγής ως προς τον σταυρό».

Ντροπή η κατάσταση στη Μόρια

«Αυτό που συμβαίνει στη Μόρια είναι ντροπή, η απόλυτη απαξίωση της ανθρώπινης ζωής από μία δήθεν αριστερή κυβέρνηση. Όταν μάλιστα έχουν έρθει στη χώρα τόσα χρήματα, να λέει ο ΟΗΕ ότι ούτε στην Αφρική δεν υπάρχουν τέτοια κέντρα, η ευθύνη είναι αποκλειστικά της κυβέρνησης», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης για τις άθλιες συνθήκες στη Μόρια.

«Ο λόγος για ασφαλή σύνορα γίνεται σε όλη την Ευρώπη. Ο μόνος που δεν ενδιαφέρεται είναι ο κ. Τσίπρας», πρόσθεσε. «Εμείς την επόμενη μέρα, θα είμαστε στην πρώτη γραμμή για την ασφάλεια των συνόρων. Χαιρετίζω την πρόταση του κ. Γιούνκερ για την ενίσχυση της συνοριοφυλακής. Επίσης θα απλοποιήσουμε τη διαδικασία ασύλου, δεν θα υπάρχουν τέσσερα στάδια» επεσήμανε και τόνισε ότι «εδώ δεν υπάρχει απλώς σπατάλη, υπάρχει διασπάθιση πόρων». «Θα το ψάξουμε», δεσμεύτηκε.

Για τις οφειλές και τις 120 δόσεις

Σχετικά με τις 120 δόσεις και το ιδιωτικό χρέος ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για διαγραφή ανείσπρακτων οφειλών εταιρειών που έχουν κλείσει. Με στόχο να ασχοληθεί η φορολογική διοίκηση με οφειλές που  μπορούν να εισπραχθούν.

Σε ότι αφορά στις 120 δόσεις διευκρίνισε πως δε θα αφορά μόνο όσους χρωστούν κάτω από 3000 ευρώ, αλλά ότι θα ξεκινήσει από αυτούς, καθώς είναι οι περισσότεροι.

Ζητούμενο να εξυπηρετούνται οι παλιές οφειλές ταυτόχρονα με τις τρέχουσες. Μίλησε για δεύτερη ευκαιρία που θα συμπεριλαμβάνει δάνεια σε τράπεζες και οφειλές σε εφορία και ταμεία. Χαρακτήρισε το ιδιωτικό χρέος  «ελέφαντα στο δωμάτιο» που η κυβέρνηση κάνει ότι δεν βλέπει ενώ το δημιούργησε η ίδια με την υπερφορολόγηση.

Για τον κατώτατο μισθό και τις συμβάσεις εργασίας

Για τον κατώτατο μισθό δήλωσε υπέρ των ελεύθερων διαπραγματεύσεων και συνδυασμό κλασικών και επιχειρησιακών συμβάσεων με βάση τις ιδιαιτερότητες του κάθε κλάδου και την κάθε οικονομική μονάδα. Σημείωσε, όμως, πως θα πρέπει να υπάρχει αντιπροσωπευτικότητα (τουλάχιστον 50%) εργοδοτών- εργαζομένων ενός κλάδου για την υπογραφή κλαδικής σύμβασης.

Ενεργειακά- ΔΕΗ

Ερωτηθείς σχετικά ο κ Μητσοτάκης τόνισε ότι η κατάσταση στη ΔΕΗ είναι κρίσιμη, απαιτείται η άμεση εφαρμογή τολμηρού σχεδίου εξυγίανσης ξεκινώντας από τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Βέβαια η ΔΕΗ θα πρέπει να αναζητήσει στρατηγικό επενδυτή. (…) Απολύτως επιβεβλημένο να διασυνδεθεί η Κρήτη με την Ελλάδα. Έχουμε επεξεργαστεί σχέδια για τη διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα. Η διασύνδεση είναι έργο απόλυτης προτεραιότητας.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα