Πολιτική

Οι προτάσεις Μητσοτάκη για ασφαλιστικό και οικονομία


Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, ασφαλιστικό ανταποδοτικού χαρακτήρα, φοροελαφρύνσεις και μείωση των εισφορών, εξήγγειλε ο πρόεδρος της ΝΔ

Τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για το ασφαλιστικό σύστημα και την οικονομία της Ελλάδας, ανέπτυξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στους παραγωγικούς φορείς στο πλαίσιο της 83ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. 

Ο επικεφαλής της ΝΔ τάχθηκε υπέρ της μείωσης των υψηλών δημοσιονομικών στόχων που καλείται να πιάνει η χώρα (3,5% πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2022), έκανε λόγο για μείωση φορολογικών συντελεστών και εισφορών, ενώ υποσχέθηκε πλήρη κατάργηση των capital controls. Σ’ ό,τι αφορά στο ασφαλιστικό, υποστήριξε ότι θα καταργήσει το νόμο Κατρούγκαλου και ανέλυσε το σχέδιο του κόμματό τους.

Οικονομία: Μείωση των δημοσιονομικών στόχων -  Κατάργηση των capital controls

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υποστήριξε ότι «πυλώνας» του σχεδίου του κόμματος για την οικονομία, είναι η μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2022 (3,5%). Ο κ.Μητσοτάκης εξέφρασε την άποψη ότι η οικονομία μπορεί να «τρέξει» τα επόμενα χρόνια με μέσο όρο ανάπτυξης 4% και τόνισε ότι θα επαναφέρει στην οικονομία τα κίνητρα για εργασία και επιχειρηματικότητα, που θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερο εισόδημα άμεσα αλλά προπαντός θα πυροδοτήσουν ανάπτυξη, επενδύσεις και εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.
Επίσης δεσμεύτηκε για την πλήρη κατάργηση των capital controls.

Φοροελαφρύνσεις - Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%

Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξήγγειλε πακέτο φοροελαφρύνσεων, τονίζοντας ότι απώτερος στόχος είναι η τόνωση της επιχειρηματικότητας, η προσέλκυση επενδύσεων και η δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας. Συγκεκριμένα έκανε λόγο για

  • Μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή φυσικών προσώπων στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, από 22% που ισχύει σήμερα.   
  • Φορολόγηση των αγροτικών συλλογικών σχημάτων με φορολογικό συντελεστή μόλις 10%.
  • Μείωση του ΦΠΑ εστίασης, άμεσα, στο 13% από 24% και στη συνέχεια στο 11% για όλο το τουριστικό πακέτο της εστίασης και των ξενοδοχείων.
  • Μείωση του εταιρικού φόρου και του φόρου στα μερίσματα 
  • Σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος μέχρι το 2021
  • Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μέσα στα επόμενα δύο χρόνια
  • Αναστολή  Φ.Π.Α. στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια και έκπτωση φόρου ίση με το 40% της δαπάνης που -με νόμιμα παραστατικά- καταβάλλονται για λειτουργική, αισθητική και ενεργειακή αναβάθμιση, συντήρηση και αξιοποίηση υφιστάμενων κατοικιών.

Το ασφαλιστικό της ΝΔ- Στο κάδρο τα ιδιωτικά ασφαλιστικά ταμεία

Το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για το Ασφαλιστικό, όπως το ανέπτυξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, περιλαμβάνει τρεις κύριους πυλώνες και βάζει στο κάδρο και τα ιδιωτικά ασφαλιστικά ταμεία. Επίσης «προϋποθέτει» την κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου.

Σύμφωνα με το σχέδιο της ΝΔ που παρουσίασε ο κ.Μητσοτάκης, ο νόμος Κατρούγκαλου καταργείται, διατηρείται η εθνική σύνταξη  αλλά το σύστημα γίνεται πιο ανταποδοτικό. «Όποιος κοπιάζει μια ζωή ως εργαζόμενος θα παίρνει μεγαλύτερη σύνταξη», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ.Μητσοτάκης.

Επίσης οι εισφορές για κύρια σύνταξη από 20%, που είναι σήμερα, θα μειωθούν σταδιακά εντός τετραετίας στο 15%, ενώ διατηρείται η εισφορά του 7% διατηρείται. Τα χρήματα θα μπαίνουν στον ατομικό λογαριασμό του κάθε ασφαλισμένου και από κει και πέρα ο ίδιος θα επιλέγει αν τα χρήματά του θα πηγαίνουν στο δημόσιο ή σε ιδιωτικά ασφαλιστικά ταμεία. Μάλιστα, όποιος επιθυμεί, θα μπορεί προαιρετικά να επιλέγει συμπληρωματική ιδιωτική ασφάλιση με γενναία φορολογικά κίνητρα. 
Ο κ.Μητσοτάκης τόνισε ότι στο νέο αυτό ασφαλιστικό σύστημα θα υπάρξουν ειδικές πρόνοιες για τους νυν συνταξιούχους καθ’ όλη την περίοδο μετάβασης από το παλιό στο νέο πλαίσιο.

Σκοπιανό: Η Νέα Δημοκρατία θα καταψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών σ’ αυτή ή στην άλλη Βουλή


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε ξεκάθαρη θέση για την συμφωνία των Πρεσπών, υποστηρίζοντας ότι «η Νέα Δημοκρατία θα καταψηφίσει αυτήν τη συμφωνία. Είτε τώρα είτε στην επόμενη Βουλή. Κι αν τελικά η συμφωνία που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφιστεί από την ελληνική Βουλή τότε θα πρέπει η άλλη πλευρά να γνωρίζει ότι η διαπραγμάτευση ξεκινά από την αρχή». 

Εξι εθνικοί στόχοι

Ο πρόεδρος της ΝΔ διαβεβαίωσε ότι δεν θα θα γίνουν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, αλλά θα εφαρμοσθούν αυστηρά προγράμματα αξιολόγησης, ενώ τόνισε ότι θα καταργήσει το νόμο Παρασκευόπουλου.

Παράλληλα, ο ΚυριάκοςΜητσοτάκης προσδιόρισε τους έξι εθνικούς στόχους που θέτει το κόμμα του:

- Μία κοινωνία που δίνει ευκαιρίες προόδου και ευημερίας σε όλους. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος να μειωθούν οι ανισότητες. Η διαφορά μας με τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι ότι αυτό δεν θα συμβεί με αναδιανομή της μιζέριας, αλλά με την παραγωγή νέου πλούτου, και αυτό με πάει στο δεύτερο στόχο.

- Οικονομία παραγωγική, καινοτόμος, που θα προσελκύει επενδύσεις σε υγιείς βάσεις αυτήν τη φορά. Με εθνικό Σχέδιο για τον Τουρισμό, την Πρωτογενή παραγωγή, τη Βιομηχανία, την Ενέργεια, τη Ναυτιλία, τις Υπηρεσίες. Με οδικό χάρτη για τις επενδύσεις, τις συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα και τους Μικρομεσαίους. Με στροφή της επιχειρηματικότητας στην υγιή δράση, μακριά από το σάπιο κρατικοδίαιτο καπιταλισμό.

- Πολιτικό σύστημα λειτουργικό και κράτος αποτελεσματικό. Αυτό σημαίνει εμβάθυνση της Δημοκρατίας με περισσότερα δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις για τους πολίτες. Φυσικά, επέκταση του δικαιώματος ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού. Αλλά και τολμηρή Συνταγματική αναθεώρηση για να αντιμετωπιστούν οι θεσμικές στρεβλώσεις του παρελθόντος. Ενίσχυση της λογοδοσίας του πολιτικού προσωπικού και της διαφάνειας του κράτους, μία Διοίκηση ευέλικτη για τον πολίτη και όχι για τη γραφειοκρατία.

- Στόχος τέταρτος: Παιδεία, που προετοιμάζει το μέλλον, παρακολουθώντας την οικονομία.

-  Κράτος δικαίου και ασφάλεια ως προϋποθέσεις της Δημοκρατίας.

Στόχος έκτος: Μία χώρα που δεν θα ανήκει, απλώς, στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ. Αλλά θα μετέχει στη διαμόρφωσή τους, συνδυάζοντας εθνικές προτεραιότητες, κοινοτικές ευθύνες και συμμαχικές αναγκαιότητες.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα