Χρηστικά

ΛΕΠΕΤΕ: Σχέδιο διάσωσης με συντάξεις -8,6% και 723 εκ. από το Δημόσιο


 Συμβιβαστική λύση στο ακανθώδες ζήτημα του φορέα επικουρικής ασφάλισης του προσωπικού της Εθνικής (ΛΕΠΕΤΕ) προωθεί η κυβέρνηση,  ενώ αναμένεται η απόφαση του Αρείου Πάγου επί των προσφυγών που έχουν κατατεθεί.

Το κυβερνητικό σχέδιο - που αποτελεί πρόταση του ο υφυπουργού Εργασίας Νότη Μηταράκη, διασφαλίζεται η δυνατότητα καταβολής επικουρικών συντάξεων από τον ΛΕΠΕΤΕ σε 16.950 και σε περίπου4.000 εργαζόμενους της τράπεζας που είναι ανταγμένοι σ' αυτόν τον ιδιότυπο ασφαλιστικό φορέα.

 Ομως οι συντάξεις αυτές θα είναι κατά μέσο όρο 8,6% χαμηλότερες από εκείνες της «ρύθμισης Πετρόπουλου», που είχε υιοθετηθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Οσον αφορά τη χρηματοδότηση που θα χρειασθεί ο ΛΕΠΕ, το «σχέδιο Μηταράκη» προβλέπει ότι το οικονομικό βάρος  θα κατανεμηθεί μεταξύ Δημοσίου και τράπεζας κατ’ αναλογία 60/40: Το κράτος θα εισφέρει συνολικά 723 εκατ. ευρώ σε 20 χρόνια και η Εθνική Τράπεζα 530 εκατ.

Εάν αυτή η συμβιβαστική λύση γίνει δεκτή από τις δύο πλευρές (τράπεζα και συνταξιούχους-εργαζομένους της), θα μπορεί να παρακαμφθεί οποιαδήποτε απόφαση εκδώσει ο Αρειος Πάγος.

Το συνολικό σχέδιο παρουσιάστηκε την Παρασκευή στους συνταξιούχους του ΛΕΠΕΤΕ από τον Κ. Κωστάκο, διευθυντή του γραφείου του υφυπουργού Εργασίας Νότη Μηταράκη.

Τα βασικά στοιχεία

Περιλαμβάνει τα εξής στοιχεία:

- Καταβολή αναδρομικών 48 εκατ. ευρώ εντός του επομένου έτους (πρώτη δόση μέχρι 30 Αυγούστου και τα υπόλοιπα μέχρι 31.12.2020Επισημαίνεται ότι σε διαφορετική περίπτωση η Εθνική  δεν πρόκειται να καταβάλει αναδρομικά, παρά μόνον εάν υποχρεωθεί με απόφαση του Αρείου Πάγου).

- Μετακίνηση των συνταξιούχων στο καθεστώς επικούρησης που ισχύει για όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους (ένταξη στο ΕΤΕΑΕΠ με τους όρους και τις διατάξεις του 2005

- Αποτελεί μόνιμη λύση, η οποία δεν εξαρτάται από την απόφαση του Αρείου Πάγου.

Αποφεύγει το μεγάλο ρίσκο

Η λύση είναι συμφέρουσα και για την τράπεζα, η οποία αποφεύγει το μεγάλο ρίσκο: Εάν δεν δικαιωθεί από τον Αρειο Πάγο, η Εθνική θα είναι υποχρεωμένη να καταβάλει συνολικά 2,5 δισ. ευρώ.

Με την πρόταση Μηταράκη τής δίνεται ακόμη η δυνατότητα να εγγράψει τη δαπάνη των 530 εκατ. ευρώ στις εισφορές προσωπικού και να την αφαιρέσει από τις προβλέψεις.

Σε περίπτωση που γίνει δεκτή η πρόταση, η τράπεζα ενδέχεται να αποσύρει την προσφυγή της στο ΣτΕ, με την οποία ζητά να κηρυχθεί αντισυνταγματική η διάταξη της «ρύθμισης Πετρόπουλου, που την υποχρεώνει να καταβάλει το 45% της  συνταξιοδοτικής δαπάνης του ΛΕΠΕΤΕ, ώσπου να εκδοθεί απόφαση από τον Αρειο Πάγο.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα