Τράπεζες

ΛΕΠΕΤΕ: Νέο «μπλόκο» από συνταξιούχους στο ΕΤΕΑΕΠ


Δεν εγκρίθηκαν από το δ.σ. των συνταξιούχων οι προτάσεις της κυβέρνησης, απομακρύνεται η νομοθετική ρύθμιση.

Σε αδιέξοδο οδηγείται, όπως όλα δείχνουν, η πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας για την ένταξη στο ενιαίο επικουρικό ταμείο (ΕΤΕΑΕΠ) των συνταξιούχων της Εθνικής, που δικαιούνται την παροχή του ΕΤΕΑΕΠ, καθώς η πλειοψηφία στο διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας απέρριψε τις σχετικές προτάσεις.

Στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, την Δευτέρα, τρεις παρατάξεις πρότειναν να ληφθεί απόφαση για συζήτηση των προτάσεων για ένταξη στο ΕΤΕΑΕΠ υπό όρους, αλλά η τελική απόφαση ήταν σύμφωνη με την αρχική θέση του συμβουλίου υπέρ της προάσπισης του ΛΕΠΕΤΕ ως λογαριασμού εγγυημένων παροχών.

Σχετική επιστολή εστάλη ήδη προς τον υπουργό Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη, ο οποίος έχει αναλάβει μεσολαβητική προσπάθεια για το θέμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να απομακρυνθεί από τη θέση που διατύπωσε ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος, στην τελευταία σύσκεψη στο Μαξίμου, δηλαδή ότι δεν θα αναληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία από κυβερνητικής πλευράς, αν δεν υπάρχει συναίνεση από τους συνταξιούχους.

Η πρόταση για ένταξη στο ΕΤΕΑΕΠ, με καταβολές στο επικουρικό ταμείο από την Εθνική 30 εκατ. ευρώ ετησίως για πέντε χρόνια δεν ικανοποιεί τους συνταξιούχους της τράπεζας για δύο λόγους:

  1. Με την ένταξη στο ΕΤΕΑΕΠ, η μείωση, σε σχέση με τα καταβαλλόμενα από τον ΛΕΠΕΤΕ, υπολογίζεται ότι θα είναι της τάξεως του 60%-70%. Σημειώνεται ότι ο αριθμός των καταβολών θα μειωθεί σε 12 ετησίως από 14 που λάμβαναν οι δικαιούχοι του ΛΕΠΕΤΕ.
  2.  Η χρηματοδοτική συμβολή της Εθνικής είναι ορισμένης διάρκειας, κάτι που σημαίνει ότι, μετά την παρέλευση της πενταετίας, η διακοπή της θα οδηγήσει σε δραματική μείωση των επικουρικών συντάξεων.

Με αυτά τα δεδομένα, οι συνταξιούχοι προσβλέπουν σε δικαστικές αποφάσεις για τη δικαίωσή τους. Τελευταία εξέλιξη σε αυτό το «μέτωπο» ήταν η πρωτόδικη απόρριψη μιας αγωγής ομάδας συνταξιούχων. Το μεγάλο ερώτημα είναι, ακόμη και αν δικαιωθούν οι συνταξιούχοι, αν θα υποχρεωθεί η τράπεζα να καλύπτει πλήρως την παροχή του ΛΕΠΕΤΕ, ακόμη και αν οι εισφορές δεν επαρκούν για την πληρωμή των παροχών. Προς το παρόν, ακόμη και σε θετικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί, το σκεπτικό του δικαστηρίου περιορίζει τις πληρωμές στα όρια αντοχής του ΛΕΠΕΤΕ.

Διαβάστε επίσης