Τράπεζες

ΛΕΠΕΤΕ: Δεν πάνε στο ΕΤΕΑΕΠ οι συνταξιούχοι της Εθνικής


Ποιο ήταν το αποτέλεσμα της ειδικής, σημερινής σύσκεψης στο Μαξίμου

Ματαιώνεται η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την ένταξη των συνταξιούχων της Εθνικής στο ενιαίο επικουρικό ταμείο, ΕΤΕΑΕΠ: αυτό είναι το συμπέρασμα από τη σημερινή, ειδική σύσκεψη στο Μαξίμου, όπου συζητήθηκε το μείζον πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, μετά τη διακοπή από την τράπεζα της χρηματοδότησης του Λογαριασμού Επικούρησης, τον Νοέμβριο του 2017.

Στη σημερινή σύσκεψη στο Μαξίμου συμμετείχαν από κυβερνητικής πλευράς ο Αλέκος Φλαμπουράρης, η Έφη Αχτσιόγλου και Τάσος Πετρόπουλος, καθώς και εκπρόσωποι των συνταξιούχων και ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής, Παύλος Μυλωνάς.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε σε συγκεντρωμένους συνταξιούχους μετά τη λήξη της σύσκεψης ο πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων της Εθνικής, Γιάννης Πορτούλας, η κυβέρνηση δεν θα καταθέσει τελικά νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή για την ένταξη των συνταξιούχων της Εθνικής στο ΕΤΕΑΕΠ, παρά τα όσα δήλωσε, την περασμένη εβδομάδα, στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος.

Σημειώνεται ότι ο κ. Πετρόπουλος είχε αναφερθεί στις αντιδράσεις μερίδας των συνταξιούχων στην προοπτική ένταξής τους στο ΕΤΕΑΕΠ, καλώντας τη σιωπηλή πλειοψηφία, όπως είχε πει χαρακτηριστικά, να υποστηρίξει τη νομοθετική ρύθμιση. Και στη σημερινή συνάντηση, όμως, η πλευρά των συνταξιούχων εξέφρασε την αντίθεσή της στην ένταξη στο ΕΤΕΑΕΠ, ενώ κατά της νομοθετικής ρύθμισης διαδήλωναν συνταξιούχοι μπροστά στο Μαξίμου.

Αυτές οι αντιδράσεις φαίνεται ότι αναστέλλουν την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για νομοθετική ρύθμιση, χωρίς όμως και να υπάρχει προοπτική κάλυψης των ανοιγμάτων του ΛΕΠΕΤΕ από την τράπεζα, ώστε να πληρωθούν οι δικαιούχοι. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει μόνο, με τα σημερινά δεδομένα, αν είχαν θετική έκβαση για τους συνταξιούχους οι προσφυγές τους στα δικαστήρια.

Σε ό,τι αφορά την ουσία των συζητήσεων για την ένταξη στο ΕΤΕΑΕΠ, ο κ. Πορτούλας είπε ότι δέχθηκε πίεση ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής, Παύλος Μυλωνάς, να δηλώσει τι ακριβώς προτίθεται να εισφέρει η τράπεζα για ενδεχόμενη ένταξη των συνταξιούχων στο Ενιαίο Επικουρικό.

Ο κ. Μυλωνάς, σύμφωνα με τον κ. Πορτούλα, αρχικά είπε ότι η τράπεζα θα "δώσει κατιτίς" και, ακολούθως, πιεζόμενος να διευκρινίσει σε ποιο ποσό αναφέρεται, δήλωσε ότι η Εθνική θα εισέφερε 30 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Με πρόχειρους υπολογισμούς συνδικαλιστών, με την ένταξη στο ΕΤΕΑΕΠ η ετήσια καταβολή στους συνταξιούχους θα μειωνόταν περίπου κατά 50%, σε σχέση με τα ποσά που ελάμβαναν από το ΛΕΠΕΤΕ.

Διαβάστε επίσης