Τράπεζες

ΛΕΠΕΤΕ: Ο κύβος ερρίφθη για νομοθετική ρύθμιση!


Σύσκεψη στο Μαξίμου την Δευτέρα για την ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων, έντονη αντίδραση του Συλλόγου Συνταξιούχων

Οριστική είναι η απόφαση της κυβέρνησης να νομοθετήσει για την παροχή επικουρικής σύνταξης από το ΕΤΕΑΠ στους συνταξιούχους της Εθνικής Τράπεζας, δικαιούχους επικούρησης από το ειδικό Λογαριασμό Επικούρησης (ΛΕΠΕΤΕ). Η σχετική ρύθμιση θα ενταχθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τη ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών σε 120 δόσεις.

Σε ειδική σύσκεψη που θα γίνει την Δευτέρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του Αλέκου Φλαμπουράρη, της Έφης Αχτσιόγλου, του Τάσου Πετρόπουλου και εκπροσώπων των εργαζομένων και συνταξιούχων της Εθνικής, αλλά και του διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας, Παύλου Μυλωνά, θα γίνει επίσημα η ενημέρωση για την επικείμενη κατάθεση στη Βουλή της νομοθετικής ρύθμισης, χωρίς να δοθούν περιθώρια για άλλες συζητήσεις, καθώς η κυβέρνηση θεωρεί ότι επείγει η επίλυση του προβλήματος των 16.500 δικαιούχων του ΛΕΠΕΤΕ, οι οποίοι έχουν μείνει από τον Νοέμβριο του 2017 χωρίς επικουρική σύνταξη, από τη στιγμή που η Εθνική Τράπεζα διέκοψε τη χρηματοδότηση του ΛΕΠΕΤΕ.

Σύμφωνα και με όσα είπε στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Χαράς Καφαντάρη, η κυβέρνηση θα κινηθεί εντός των ορίων των αρμοδιοτήτων της, καθώς η παροχή επικουρικών συντάξεων σε όλους είναι υποχρεωτική.

Όπως εξήγησε ο κ. Πετρόπουλος, η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στην ιδιωτική διαφορά που μένει ανοικτή ενώπιον των δικαστηρίων, ανάμεσα στους δικαιούχους του ΛΕΠΕΤΕ και στην Εθνική Τράπεζα, με χιλιάδες συνταξιούχους να διεκδικούν με αγωγές την αναγνώριση της υποχρέωσης της τράπεζας να καταβάλλει τη συμφωνημένη μετεργασιακή παροχή.

Η νομοθετική ρύθμιση δεν θα επηρεάσει την εξέλιξη που θα έχουν αυτές οι δίκες, αφού δεν σχετίζεται με τη μετεργασιακή παροχή, αλλά με την καταβολή επικουρικής σύνταξης στους δικαιούχους του ΛΕΠΕΤΕ από το ενιαίο επικουρικό ταμείο (ΕΤΕΑΕΠ).

Ο κ. Πετρόπουλος ανέφερε ότι του έχουν ζητήσει περισσότεροι από 1.000 συνταξιούχοι να μην προχωρήσει στη νομοθετική ρύθμιση, αλλά διατύπωσε την εκτίμηση ότι η σιωπηλή πλειοψηφία των δικαιούχων ΛΕΠΕΤΕ τάσσεται υπέρ της ένταξης στο ΕΤΕΑΕΠ και κάλεσε όσους συμφωνούν με αυτή την προοπτική να το δηλώσουν.

Στη σύσκεψη της Δευτέρας, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής αναμένεται να επαναλάβει ότι η τράπεζα δεν αναγνωρίζει τον ΛΕΠΕΤΕ ως ένα λογαριασμό εγγυημένων παροχών και θα εμμείνει στην απόφαση να σταματήσει η κάλυψη των ελλειμμάτων του Λογαριασμού με χρηματοδότηση από την τράπεζα, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Όμως, η Εθνική θα δηλώσει ότι είναι έτοιμη να καταβάλει το ποσό που θα απαιτηθεί στο ΕΤΕΑΕΠ για να αρχίσει το συντομότερο η πληρωμή επικουρικών συντάξεων από το ενιαίο ταμείο.

Ο Σύλλογος των Συνταξιούχων της τράπεζας (ΣΣΕΤΕ) επιμένει στην πάγια θέση του για τη συνέχιση της πληρωμής της μετεργασιακών παροχής, υπογραμμίζοντας ότι ο ΛΕΠΕΤΕ είναι Λογαριασμός Εγγυημένων Καθορισμένων Παροχών. Μάλιστα, ο ΣΣΕΤΕ έχει καλέσει τους συνταξιούχους σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, την Δευτέρα στις 14.00, στη διάρκεια της συνάντησης με τους συναρμόδιους υπουργούς.

Πάντως, τις τελευταίες ημέρες έχει δημιουργηθεί αβεβαιότητα για τον ακριβή χρόνο κατάθεσης του νομοσχεδίου του υπ. Εργασίας, στο οποίο θα περιληφθεί και η τροπολογία για τους συνταξιούχους της Εθνικής. Ενώ αρχικά αναμενόταν ότι θα κατατεθεί στη Βουλή πριν το τέλος του μήνα, τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για μικρή καθυστέρηση και κατάθεσή του μέσα στον Μάρτιο.

Διαβάστε επίσης