Χρηστικά

Πρόστιμα για λειψά δικαιολογητικά της επιστρεπτέας προκαταβολής!


Οριστική επιστροφή του συνόλου των κρατικών ενισχύσεων που έλαβαν χιλιάδες επιχειρήσεις μέσα στην πανδημία

Την οριστική επιστροφή του συνόλου των κρατικών ενισχύσεων που έλαβαν χιλιάδες επιχειρήσεις μέσα στην πανδημία αποφάσισε η ΑΑΔΕ, καθώς τα δικαιολογητικά που προσκόμισαν μετά από παρατάσεις αποδείχτηκε ότι ήταν λειψά.

Στο πλαίσιο αυτό, αναρτήθηκαν στους  λογαριασμούς των φυσικών και νομικών προσώπων στο Taxisnet, οι τελικοί λογαριασμοί των επιστρεπτέων προκαταβολών και καλούνται να τα επιστρέψουν εντόκως έως την 31η Ιανουαρίου 2023.

Πρόκειται για 18.000 ΑΦΜ φυσικών και νομικών προσώπων, οι οποίοι δεν πληρούσαν τα κριτήρια, ώστε να λάβουν τις κρατικές ενισχύσεις της περιόδου της πανδημίας και αφού υπέβαλαν αιτήσεις και έλαβαν τα ποσά, τώρα θα τα επιστρέψουν.

Υπενθυμίζεται ότι μέσα από 7 κύκλιους επιστρεπτέων προκαταβολών, δόθηκαν συνολικά 8,3 δισ. ευρώ για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών με κριτήρια μείωσης του τζίρου και του όρου της διατήρησης της απασχόλησης για ένα χρονικό διάστημα.

Το συνολικό ποσό έλαβαν περίπου 700.000 επαγγελματίες, πολλοί εκ των οποίων, συμμετείχαν σε περισσότερους από έναν κύκλο.

Τα λειψά δικαιολογητικά

Μετά από πολλές παρατάσεις, ορίστηκε ως τελική προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών η 30η Δεκεμβρίου 2022. Οι λήπτες των κρατικών ενισχύσεων υπέβαλαν τα δικαιολογητικά αλλά διαπιστώθηκε ότι περίπου 18.000 εξ αυτών δεν πληρούσαν τα κριτήρια και τους βεβαιώθηκε  το σύνολο των ποσών που είχαν λάβει, καθώς τόκοι εκπρόθεσμης καταβολής που αρχίζουν να μετράνε από την ημερομηνία λήψης της ενίσχυσης.

Τα ποσά πρέπει να επιστραφούν εντόκως έως την 31η Ιανουαρίου 2023 ή να ενταχθούν σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής.

Απολύσεις

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το βασικό πρόβλημα ήταν η μη πλήρωση του κριτηρίου της απασχόλησης, δηλαδή η υποχρέωση να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό των εργαζομένων για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Οι παραβάτες του συγκεκριμένου όρου εντοπίστηκαν από τις διασταυρώσεις του αρχείου του Taxisnet με το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, παρά την ελαστικοποίηση του κριτηρίου που αποφασίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο, διαπιστώθηκε ότι:

  • Δεν έχει τηρηθεί η υποχρέωση διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων εφόσον ο μέσος όρος των εργαζομένων κατά τους μήνες υποχρέωσης διατήρησης είναι μικρότερος κατά μία μονάδα και άνω σε σχέση με τον αρχικό αριθμό εργαζομένων που απασχολούσε η επιχείρηση.
  • Έχει τηρηθεί η υποχρέωση διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων εφόσον ο μέσος όρος των εργαζομένων κατά τους μήνες υποχρέωσης διατήρησης είναι μεγαλύτερος ή ίσος ή μικρότερος μέχρι και μία μονάδα σε σχέση με τον αρχικό αριθμό εργαζομένων που απασχολούσε η επιχείρηση.
  • Στο πλαίσιο αυτό, αν, μία επιχείρηση κατήγγειλε τη σύμβαση ενός εργαζομένου έναν μήνα, αλλά προσέλαβε άλλο εργαζόμενο τον επόμενο μήνα, θα θεωρείτο ότι πληροί το κριτήριο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων.

Φορολογικές παραβάσεις

Συγχρόνως εντοπίστηκαν και σημαντικές φορολογικές παραβάσεις ή και απάτες από επιτήδειους προκειμένου να λάβουν τη δωρεάν κρατική ενίσχυση.

Οι περισσότεροι εξ αυτών υπέβαλαν εκπρόθεσμες δηλώσεις για το έτος 2019 (προ πανδημίας) και αύξησαν τον τζίρο τους, ώστε ο τζίρος της περιόδου της πανδημίας να φαίνεται αισθητά μειωμένος και να χαρακτηριστούν πληττόμενοι και άρα δικαιούχοι των επιστρεπτέων προκαταβολών.
Πάντως, οι έλεγχοι για φορολογικές παραβάσεις στους λήπτες των επιστρεπτέων προκαταβολών θα συνεχιστούν. 
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα