Οικονομία

Λαγκάρντ: Αυτονομία πληρωμών με το ψηφιακό ευρώ


Την πεποίθηση πως ένα ψηφιακό ευρώ μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση της ευρωπαϊκής αυτονομίας πληρωμών, εξέφρασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, σε διαδικτυακό πάνελ για τα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών, όπως έκανε γνωστό το Bloomberg.

Η ίδια δήλωσε πως είναι εντελώς βλαβερό να βασίζεσαι σε μόνο μία πηγή για κρίσιμες πτυχές της καθημερινής ζωής, σημειώνοντας πως αυτό δίδαξε η απόφαση της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει ως όπλο τον ενεργειακό εφοδιασμό, μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

«Όταν κοιτάς το πορτοφόλι σου και το τηλέφωνό σου και βλέπεις τις εφαρμογές ή τις κάρτες που χρησιμοποιείς για πληρωμές, συνειδητοποιείς ότι αυτά τα μέσα δεν είναι απαραίτητα ευρωπαϊκά», επεσήμανε και πρόσθεσε ότι «οπότε πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», πρόσθεσε. «Κάποιοι θα το ονομάσουν κυρίαρχη αυτονομία, εγώ προτιμώ να το ονομάσω ανθεκτικότητα, γιατί τελικά περί αυτού πρόκειται».

Εν συνεχεία, σημείωσε ότι γενική τάση είναι η λιγότερη χρήση μετρητών και η αύξηση των ψηφιακών πληρωμών.

«Σκοπός είναι, λοιπόν, να είναι ασφαλές, κυρίαρχο και διαθέσιμο σε όλους, οπουδήποτε, οποτεδήποτε και με το φθηνότερο δυνατό κόστος, ενδεχομένως χωρίς κόστος, για τις πιο βασικές λειτουργίες», τόνισε η Λαγκάρντ και είπε ότι ένα ψηφιακό ευρώ δεν μπορεί να προσφέρει το ίδιο επίπεδο ιδιωτικότητας με τα τραπεζογραμμάτια. «Ένα ψηφιακό νόμισμα δεν θα είναι ποτέ τόσο ανώνυμο όσο τα μετρητά», επεσήμανε και συμπλήρωσε πως «γι’ αυτό, πάντα θα υπάρχουν μετρητά».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα
Ετικέτες ευρώ